Alerta per risc molt alt i extrem d'incendi a partir de demà divendres

Agricultura activa mesures especials de prevenció a causa de l'increment del perill d'incendi a la majoria del territori de Catalunya

Tancament de 9 massissos i suspensió d'autoritzacions per activitats de risc des de les 00.00 de demà divendres en 226 municipis

query_builder   16 agost 2012 16:06

event_note Nota de premsa

Alerta per risc molt alt i extrem d'incendi a partir de demà divendres

Agricultura activa mesures especials de prevenció a causa de l'increment del perill d'incendi a la majoria del territori de Catalunya

Tancament de 9 massissos i suspensió d'autoritzacions per activitats de risc des de les 00.00 de demà divendres en 226 municipis

El Departament recomana extremar les precaucions per evitar qualsevol negligència que pugui originar un incendi forestal
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general del Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la previsió d’un progressiu increment del perill d’incendi forestal (molt alt i extrem) des de demà divendres, a causa de l’onada de calor anunciada per als propers dies pel Servei Meteorològic de Catalunya, fet que ha comportat l’activació de mesures especials de prevenció que s’aniran modulant en funció dels mapes de risc i de les mesures previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
La situació meteorològica prevista a partir de demà  implicarà un fort increment del perill d’incendi forestal degut a les altes temperatures i les baixes humitats relatives, la qual es preveu es mantingui durant diversos dies.  Això determina que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural activi el nivell 3 del Pla Alfa a partir de les 00:00 hores de demà divendres en 226 municipis amb més alt nivell de risc de les comarques afectades (veure llista adjunta). En aquests municipis queden suspesos tots els permisos especials per a activitats que poden generar perill d’incendi forestal. Aquestes activitats són les següents: generar restes vegetals, feines agrícoles (excepte llaurar els camps), tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres)  i obra civil a menys de 500 metres del bosc.
 
A banda d’això, en aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques relacionades amb  festes majors.
 
La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi calor, el qual implica que també hi haurà un alt risc d’incendi forestal.
 
Com a mesura especial de prevenció, en el marc del Pla Alfa 3,  es restringeix l’accés als massissos següents::
 
Girona: Gavarres.
 
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseit, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i  la Serra de Cardó Boix.
 
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rubies-Sant Mamet, i Rialb-Serra d’Aubenc.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, de Bombers , de les Associacions de  Defensa Forestal i de les  Diputacions Provincials  per tal d’optimitzar els recursos existents.
 
També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria, en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior.
 
 
Consells i recomanacions de caràcter general
 
Més de 63% dels incendis forestals s’originen com a conseqüència de l’activitat humana. Ja sigui de forma accidental o per imprudències.
 
Per això, en les zones no afectades pel Pla Alfa 3,  es recomana extremar totes les precaucions els propers dies i seguir especialment els consells de prevenció i de protecció civil, i especialment, vetllar pe :
 
  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació.
  • En les zones de muntanya no afectades pel Pla Alfa 3, cal evitar qualsevol acció que pugui generar un incendi forestal.
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i les de maquinària en zones forestals en la franja horària compresa entre les 13 h i les 18 hores.
  • No utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin generar guspires o sobreescalfaments.
  • En cas de detectar una columna de fum  prop del bosc, o qualsevol conducta que pugui comportat perill d’incendi forestal, comunicar-ho al 112.
 

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi (17/8/2012)

Mapa de risc d'incendi (17/8/2012)
PPT | 136

Llistat  de municipis afectats pel Pla Alfa 3

Llistat de municipis afectats pel Pla Alfa 3
PDF | 29