Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   18 agost 2012 13:38

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, avui dissabte s’incrementa apreciablement el perill d’incendi, amb predomini del perill molt alt i punts de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. Pel que fa a la resta del territori, hi haurà valors de perill alt mentre que a les zones elevades del Pirineu Occidental s’assoliran valors de perill moderat.
Mapa de risc d'incendi forestal
Enmig de l’entrada del vent calent de component sud i a punt de que tregui el cap a Catalunya la massa d’aire càlid de l’interior de la Península, per a la jornada d’avui es preveuen humitats relatives força baixes i temperatures molt altes. Això, junt a la manca d’aigua que estan patint les superfícies boscoses del país, incrementa considerablement el risc potencial d’incendi forestal. Un dia més s’han planificat rutes aèries per tot el territori vulnerable, amb avions i helicòpters dels Bombers de la Generalitat, el Cos d’Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit des del matí fins al vespre.
 
Cal destacar que per avui dissabte, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
El dia serà assolellat, amb les temperatures amb valors similars als d’ahir divendres i, fins i tot, superiors, i que afectarà més territori. S’espera que la marinada entri molt canalitzada per l’Ebre, fent que les temperatures en aquesta zona se suavitzin. El vent serà fluix i variable, amb algun cop fort a la zona de l’Empordà i prelitorial sud. Pel què fa a la humitat relativa de l’aire, tindrà un comportament similar al d’avui però amb valors una mica inferiors a l’interior.
 
Cal tenir present que hi ha un avís vigent per onada de calor que està previst que s’allargui durant tot el cap de setmana. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor, i el Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi
 
En relació amb això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha suspès tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en 313 municipis de les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
Això afecta a les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
Com a mesura especial de prevenció, es manté la restricció d’accés als massissos i indrets singulars que es detallen a continuació:
Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
Aquesta primera delimitació es podrà modificar en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies. 
Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal

Mapa de risc d'incendi forestal
JPG | 78

Mapa de risc d'incendi forestal amb llegenda de comarques

Mapa de risc d'incendi forestal amb llegenda de comarques
JPG | 120