Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 19 d'agost)

query_builder   18 agost 2012 18:21

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 19 d'agost)

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la DG del Medi Natural i Biodiversitat, demà diumenge es manté el risc d’incendi en general, tot i que pot incrementar-se en el quadrant nord-est, sobretot a les zones interiors. A més, predominarà el perill molt alt a gairebé tot l’interior i la presència de perill extrem a diferents indrets de la Catalunya Central, terres de l’Ebre i interior de la demarcació gironina. Pel que fa a la resta del territori, hi haurà valors de perill alt mentre que a les zones elevades del Pirineu Occidental es registraran valors de perill moderat.
Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió per demà 19 d'agost
Els mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, el Cos d’Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei català de Trànsit han fet rutes de vigilància des del matí per totes les zones més vulnerables del país en una jornada en què únicament s’han rebut 3 avisos d’incendis de vegetació. A Mont-roig del Camp han cremat 600 metres quadrats de matoll i pi als marges de la carretera N-340; a Canovelles s’han cremat 25 metres quadrats de matollar en un solar urbà i actualment, a Santa Maria d’Oló, els Bombers de la Generalitat treballen en un incendi de vegetació agrícola al peu de l’Eix Transversal, que ha obligat a activar 6 dotacions terrestres, 2 avions (que ja patrullaven per la zona) i 1 helicòpter per sufocar un foc que, fins al moment, ha cremat una superfície aproximada de 200 metres quadrats. En breus moments, els mitjans aeris rebran l’ordre de retirar-se, deixant a les dotacions terrestres la tasca d’extinció de l’incendi, que ja està totalment controlat.
 
Cal destacar que per demà diumenge, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
Passaran bandes de núvols al llarg de tot el matí a tot el territori, però més compactes a l’oest. Hi haurà la possiblitat de ruixats al Pirineu i Pre-Pirineu Oriental de cara a la tarda. Pel que fa a les temperatures, aquestes augmentaran lleugerament al terç nord-est mentre que disminuiran lleugerament a la meitat oest. Pel que fa al vent, i a diferència d’avui, s’espera que demà sigui fluix, de component sud i reforçat al litoral nord.  Respecte la humitat relativa, es detectarà un lleuger ascens a tot arreu, tot i que els valors seran força similars als registrats avui.
 
Cal tenir present que hi ha un avís vigent per onada de calor que està previst que s’allargui durant tot el cap de setmana i com a mínim fins dimecres. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor, i el Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
En relació amb això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, manté la supressió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en 313 municipis de les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
Això afecta les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
Com a mesura especial de prevenció, es manté la restricció d’accés als massissos i indrets singulars que es detallen a continuació:
- Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
- Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
- Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
- Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 19 d'agost

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 19 d'agost
JPG | 76

Mapa de risc d'incendi forestal amb llegenda de comarques

Mapa de risc d'incendi forestal amb llegenda de comarques
JPG | 119