Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   22 agost 2012 13:09

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

 
Persisteix l’episodi d’elevat perill d’incendi. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a zones de la Catalunya central i interior de les comarques de Tarragona. Perill alt en gairebé tota la resta. Perill moderat només en zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
 
mapa risc
 
Un dia més, els Bombers de la Generalitat han tornat a fer rutes aèries de prevenció junt amb els mitjans dels Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra i el Servei Català de Trànsit. L'onada de calor no remet, de manera que continua acumulant-se el combustible sec. Les humitats, en general, no s'han recuperat i les temperatures han baixat molt poc i, per tant, el descens és pràcticament imperceptible fins al final d'aquest episodi d'onada de calor. Per la jornada d'avui, la tramuntana continuarà bufant fins al migdia. A la resta del país, bufarà vent entre fluix i moderat, cosa que no hauria de dificultar en excés els treballs d'extinció d'un incendi, cas de produir-se'n algun. Des de les 00.00 hores, els Bombers de la Generalitat només han hagut de treballar en 3 incendis de vegetació, molt insignificants.
 
Per avui dimecres, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
Les temperatures seran semblants a les d’ahir, si bé poden ser lleugerament més baixes al litoral i a l'interior, sobretot al Pirineu. Oscil·laran entre 29 i 33ºC al litoral, entre 35 i 39 a Ponent i Vall de l'Ebre i entre 32 i 37 a la resta del territori. El cel serà serè o poc ennuvolat per algunes bandes de núvols alts que creuaran d'oest a est. A partir de migdia hi haurà núvols d'evolució a punts del Pirineu i n'arribaran d'alts i mitjans al terç oest, més abundants al final del dia. Per altra banda, el vent bufarà de component sud fluix amb cops moderats. Predominarà el xaloc litoral sud i entre migjorn i llebeig a la resta del litoral. Al final del dia quedarà fluix i de direcció variable, tot i que el xaloc persistirà al litoral sud.
 
Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor i recomana intensificar el seguiment de la població més vulnerable. Cal tenir en consideració que ens trobem en el sisè dia d’aquest episodi d’onada de calor per la persistència d’altes temperatures. El Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
En relació a això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) manté la suspensió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en 304 municipis afectats en dies anteriors. Pertanyen a les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Podeu trobar les localitats a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
La suspensió dels permisos afecta les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté, com a mesura especial, les restriccions d’accés als massissos següents:
 
  • Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera.
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
  • Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari risc incendi forestal

Mapa diari risc incendi forestal
JPG | 77