Comunidat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   31 agost 2012 13:50

event_note Nota de premsa

Comunidat diari de risc d'incendi forestal

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat el perill d’incendi forestal s’ha incrementat a zones de les Terres de l’Ebre i l’Empordà. Per contra, ha disminuït a la Catalunya Central i litoral i prelitoral de Barcelona. Hi ha perill entre molt alt i extrem a les Terres de l’Ebre i l’Empordà. Predomina el perill alt a la resta de comarques de Tarragona i Girona i zones del Prepirineu Occidental. El perill és moderat a la resta de zones, excepte a la cara Nord del Pirineu i zones del Berguedà on és baix.
mapa de risc d'incendi forestal

Els Bombers de la Generalitat tenen previst reforçar els recursos d’extinció en el sud de Tarragona i Terres de l’Ebre. Un helicòpter bombarder es desplaçarà a Móra d’Ebre per reforçar les dotacions aèries que ja tenen base permanent al sud. Per via terrestre, tres vehicles d’aigua i un de comandament es concentraran a partir del migdia per actuar de forma més contundent en cas d’incendi, mentre que membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) faran rutes de vigilància a la zona de la plana de Tarragona on es preveu que el vent bufi amb intensitat. A la demarcació de Girona, una dotació GRAF també farà reconeixement per les zones on s’ha acumulat menys aigua, sobretot al Baix Empordà.

El Cos d’Agents Rurals patrullarà també amb el seu avió per Tarragona i Terres de l’Ebre per fer vigilància preventiva.


Segons el Servei Meteorològic de Catalunya la previsió meteorològica pel dia d’avui és la següent:


Cel seré o poc ennuvolat per núvols alts en general. Malgrat tot, al sector central del litoral i prelitoral hi haurà intèrvals de núvols baixos i algunes nuvolades a punts de la meitat est durant la tarda. Al vessant nord del Pirineu es mantindrà molt ennuvolat o cobert tot el dia, amb clarianes al centre de la jornada, així com a l’interior del Port estarà mig o molt ennuvolat per núvols de retenció.


Pel que fa a precipitacions, s’esperen de febles, disperses i intermitents al vessant nord del Pirineu al llarg de totel dia. Al sector central del litoral i del prelitoral s’esperen ruixats entre febles i moderats de caràcter local a partir de la tarda, i no se’n descarten la resta de la jornada.


Les temperatures baixaran de manera lleugera o puntualment moderada, si bé als dos extrems del país es mantindran sense canvis significatius.

Les màximes seran semblants, si bé a la meitat sud del litoral pujaran lleugerament, així com també a algunes valls pirinenques.


El vent s’imposarà el component nord i oest en general, en el sector central del litoral i prelitoral predominarà els components sud i est, amb estones de vent de direcció variable. Bufarà  d’intensitat entre fluixa i moderada. A les terres de l’Ebre bufarà mestral entre fluix i moderat amb cops forts i a l’Empordà bufarà la tramuntana entre moderada i forta amb ratxes molt fortes.


La humitat serà baixa entre un 40-50%,  a les zones on no bufi vent la humitat serà més alta 60%.


La Direcció general de Protecció Civil ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase d’alerta, donada l’absència de precipitacions a zones afectades pels vents de tramuntana i mestral mantindrà el risc d’incendi.

 
Degut a les actuals condicions meteorològiques i el ris potencial d’incendi forestal la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat ha restringit els accessos als següents massissos forestals de les demarcacióons de Tarragona i Terres de l’Ebre:


-    Ports de Tortosa-Besseit
-    Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell
-    Serres de Cardó-Boix
-    Serres de Pàndols i Cavalls

Es prohibeixen totes les activitats que puguin comportar risc d’incendis forestals, en els 47 municipis afectats pel tancament de massissos. El llistat de municipis afectats els podeu consultar en l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf

Per avui hi ha un avís de vent, es preveu que durant aquest matí i fins des 14:00 hores es superi el llindar de ratxes màximes de vent superiors a 35m/s (126km/h) a la comarca de l’Alt Empordà. El vent serà de component nord.

1  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal (31.08.12)

Mapa de risc d'incendi forestal (31.08.12)
JPG | 182