La trobada ha girat entorn al desenvolupament de les polítiques culturals i lingüístiques per part del Govern de la Generalitat, com a aspectes claus del model d’autogovern de Catalunya
Imatge de la reunió d'aquesta tarda al Palau de la Generalitat
El secretari del Govern i el viceministre Wangben, acompanyat d'una delegació de la Comissió
 
 
El secretari del Govern, Germà Gordó, ha mantingut aquesta tarda al Palau de la Generalitat una reunió amb el viceministre de la Comissió Estatal d’Assumptes Ètnics del Govern xinès, Tondrub Wangben, en el marc d’una visita oficial que el viceministre, acompanyat d’una delegació de la Comissió, ha fet aquests dies a Madrid i Barcelona.  Davant l’interès mostrat pel viceministre Wangben, el secretari del Govern ha explicat amb detall com el Govern de la Generalitat executa les polítiques culturals i lingüístiques, claus en el model d’autogovern de Catalunya, i de quina manera el seu continu desenvolupament suposa un major progrés social pel país.
 
Centrats en el model d’autogovern i en els seus aspectes més destacats, Germà Gordó ha posat de relleu la importància de que la Generalitat tingui competències exclusives en àmbits com, per exemple, Turisme, Obres Públiques i Assistència Social pel desenvolupament econòmic i de l’estat del benestar del nostre país. Alhora, Gordó ha plantejat, en aquest mateix sentit, la necessitat de Catalunya d’exercir el seu autogovern, perquè en una situació com l’actual, de dificultat econòmica, pugui seguir sent un dels motors econòmics més importants del Sud d’Europa.
 
En aquest punt, el secretari del Govern ha explicat la proposta de Pacte Fiscal aprovada pel Parlament de Catalunya el passat mes de juliol. Germà Gordó ha posat el Pacte Fiscal com a exemple de la capacitat i la voluntat de la Generalitat, en benefici del desenvolupament econòmic i social, d’assumir un major grau de responsabilitat també en l’àmbit fiscal.
 
Aquesta trobada ha servit, d’una banda, per aprofundir en la voluntat del Govern de mantenir unes relacions intenses i fluides amb el govern xinès, emmarcades en una estratègia d’aproximació al gegant asiàtic com a país prioritari de l’acció exterior. I, de l’altra, per posar a disposició dels seus responsables polítics l’experiència en matèria d’autogovern a Catalunya i, en especial, pel que fa a les polítiques culturals i lingüístiques.
 
En la reunió també hi han participat el diputat al Congrés, Jordi Xuclà, i la consol general adjunta del Consulat General de la República Popular de la Xina a Barcelona, Li Chunmei.
 
 
La Comissió Estatal d’Assumptes Ètnics de la República Popular de la Xina
 
La CEAE és va crear l’any 1949, coincidint amb la fundació de la República Popular de la Xina. És un òrgan governamental, amb rang de ministeri, encarregat d’elaborar totes aquelles polítiques relacionades amb les diferents ètnies minoritàries i regions autònomes del país asiàtic.
 
La República Popular de la Xina és una república formada per vint-i-dues províncies (sheng), cinc regions autònomes (zizhiqu) i quatre municipalitats (Pequín, Xangai, Tianjin i Chongqing).
 
Alhora, la Comissió també és la responsable de fomentar el desenvolupament econòmic i de benestar social de les regions autònomes, de conservar el patrimoni cultural d’aquestes regions i de les ètnies, i de garantir el dret a fer servir les llengües cooficials de les regions autònomes.
 
 
 

2  

Fitxers adjunts

El secretari del Govern amb el viceministre Wangben

El secretari del Govern amb el viceministre Wangben
JPG | 1297

Imatge del conjunt de la delegació de la CEAE del Govern xinès amb el secretari del Govern

Imatge del conjunt de la delegació de la CEAE del Govern xinès amb el secretari del Govern
JPG | 1459