Govern

El Govern atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari a 14 persones i 6 entitats

query_builder   4 setembre 2012 15:33

event_note Nota de premsa

El Govern atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari a 14 persones i 6 entitats

  • El 2 d’octubre se celebrarà al Palau de la Generalitat l’acte de lliurament dels guardons, que distingeixen les persones i entitats que han contribuït a la millora de la sanitat de forma significativa
 
El Govern ha acordat reconèixer 14 persones i 6 entitats amb les medalles i plaques Josep Trueta per la seva contribució significativa al progrés i a la millora de la sanitat. Els guardons es lliuraran el proper 2 d’octubre al Palau de la Generalitat. El Govern els va crear el 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.
 
 
Medalles Josep Trueta
 
Les persones guardonades són les següents:
 
  • Pedro Alonso Fernández
Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Madrid i doctor per la Universitat de Barcelona (UB), especialista en salut pública i comunitària i màster per la Universitat de Londres. És cap del Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona. A més, ha liderat la creació de tres noves institucions: el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Centro de Investigaçao em Saude da Manhiça (CISM), a Moçambic. Ha dedicat la seva carrera professional a la lluita contra la pobresa a través de la recerca i la formació. El seu treball més rellevant ha estat dedicat a la recerca en malària, liderant el desenvolupament de noves eines de control de la malaltia, incloent-hi fàrmacs per a tractament o prevenció, mesures contra el vector i el desenvolupament clínic de vacunes preventives.
 
  • Miguel Ángel Asenjo Sebastián
Llicenciat en Medicina i doctor, especialista de medicina interna i en medicina preventiva i salut pública. És professor emèrit de la UB i assessor científic de l’IL3-UB. Va ser director-gerent dels hospitals de la Diputació de Jaen, l’Hospital General d’Astúries i director tècnic de l’Hospital Clínic on va proposar, redactar, defensar i executar la Reforma Funcional de 1972, origen de l’actual prestigi de l’hospital. A més de ser cointroductor de sistema MIR a Espanya, és promotor i professor del doctorat en Gestió Sanitària de la Universitat de Barcelona, de Planificació i Gestió sanitària i del Màster en Gestió Hospitalària. A més, ha impartit més de 300 cursos, alguns a nivell internacional, i ha estat assessor de l’OPS/OMS i del Banco Interamericano de Desarrollo. També és membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i Soci d’Honor de SEDISA, i ha rebut el premi mundial Ed Crosby a la innovació en Gestió.
 
  • José Baselga Torres
Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctorat en Medicina i Cirurgia, i catedràtic de Medicina per la mateixa Universitat. Va completar la seva residència en medicina interna i oncologia mèdica al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York i va treballar al Departament de càncer de mama del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Quan va tornar a Catalunya el 1996, va dirigir el Departament d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
 
Des de 2010 dirigeix la Divisió d’Hematologia i Oncologia del Massachusetts General Hospital Cancer Center de Boston com a cap de la  Divisió d’Hematologia i Oncologia, director adjunt del Centre de Càncer de l'Hospital General de Massachusetts i catedràtic de medicina a la Harvard Medical School. Compagina aquestes responsabilitats amb la direcció científica del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia) a Barcelona. Així mateix, és el president de SOLTI, Grup Espanyol d’Estudi, Tractament i altres Estratègies experimentals en Tumors Sòlids.
 
  • Mercè Boada Rovira
Doctora en Medicina per la UB i especialista en neurologia. És fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE. Barcelona Alzheimer Treatment and Research Center, cap de secció del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron i responsable del grup de recerca “Alzheimer” Vall d’Hebron – Institut de Recerca (VHIR).
 
Va ser coordinadora del model d’atenció a les persones amb deteriorament cognitiu i demència de Catalunya, secretària tècnica del Consell de Psicogeriatria de Catalunya, presidenta del Consell Assessor per al tractament farmacològic per a la malaltia de l’Alzheimer i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya. A més, ha participat en més de 100 assajos clínics farmacològics, internacionals, per a la malaltia d’Alzheimer i altres demències relacionades, així com en nombrosos projectes sobre malalties neurodegeneratives. Des de 1996, és codirectora de la Conferència Biennal Barcelona – Pittsburgh.
 
  • Victòria Camps Cervera
Doctora en Filosofia per la UB i catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la UAB. Va ser vicerectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, senadora, presidenta de la comissió d’estudi de continguts televisius del Senat i consellera del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). Actualment és presidenta de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i del Comitè de Bioètica d’Espanya i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya.
 
 
  • Josep Carreras i Coll
Tenor català de reconegut prestigi internacional que va iniciar la seva carrera professional l’any 1970 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Més enllà de la seva trajectòria artística, des de 1988 presideix la Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia, creada amb el suport de la seva família i un distingit grup de científics i professionals. La Fundació ha invertit més de 100 milions d’euros en projectes de recerca, ha finançat infraestructures assistencials en diversos hospitals catalans, gestiona el Registre de Donants de Medul·la Òssia i ofereix serveis socials a pacients i famílies. En col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la Fundació ha creat i finança la construcció i l’equipament de l’Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras, un dels pocs centres a nivell mundial monogràficament dedicat a investigar les causes i les millors alternatives de curació de la leucèmia i altres hemopaties malignes.
 
  • Bonaventura Clotet Sala
Llicenciat en Medicina per la UAB, especialista en medicina interna i malalties infeccioses i doctor en ciències mèdiques. Actualment és el cap de la unitat de VIH i director del laboratori de retrovirologia de la Fundació IrsiCaixa de l’Hospital Germans Trias i Pujol. També és president de la Fundació Lluita Contra la Sida, creada el 1992, i codirector del projecte HIVACAT per al desenvolupament de la vacuna contra la Sida a Espanya i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Alhora, és el responsable de virologia i membre del Comitè Director d’EuroSIDA (grup multicèntric per a l’estudi de la sida a Europa).
 
  • Joaquim Ferràs Boix
Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, exerceix com a farmacèutic de l’oficina de farmàcia d’Horta de Sant Joan des de 1958. Va treballar com a inspector farmacèutic municipal i després com a farmacèutic titular fins al 1999. Ha format part del consell assessor en temes farmacèutics del Departament de Salut, i ha estat vocal de la cooperativa Federació Farmacèutica. Ha estat molt implicat en la formació continuada com a professional de la farmàcia, i nomenat acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Ha estat guardonat amb la Insígnia d'Argent del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, la Insígnia d'Or de l'Associació de Farmacèutics Rurals de Catalunya i la Insígnia d’Or del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.
 
  • Josep Ma. Gatell Artigas
Doctor en Medicina per la UB. Es va especialitzar en malalties infeccioses al Massachussets General Hospital (Harvard Medical School) de Boston i a l’Hospital Clínic. Actualment és consultor sènior i cap del servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic i catedràtic de Medicina de la UB. Les seves principals línies de recerca en el camp de la Sida se centren en l’eficàcia i tolerància dels nous fàrmacs i combinacions d’antivirals, en la immunopatologència de la infecció pel VIH i el desenvolupament de vacunes terapèutiques i preventives en el context del programa HIVACAT. Ha coordinat diversos estudis internacionals, forma part del Comitè Director de EuroSIDA i NEAT i és el coordinador de la xarxa espanyola d’investigació en Sida (RIS).
 
  • Josep Maria Garrido Martin
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Salamanca i especialista  en Medicina Familiar i Comunitària per la UB. Es va formar en Diabetologia a l’Hospital Clínic de Barcelona i va ser membre de la Comissió de Coordinació del GEDAPS (Grup d’Estudis de la Diabetis en Atenció Primària) i coautor de la Guia per al Tractament de la DM2 en Atenció Primària. Jubilat el 2009, després de 30 anys d’exercici com a metge de família a Sils, actualment és metge cooperant als hospitals de la Fundació Vicente Ferrer a Anantapur (Índia), on treballa al projecte d’implantació, detecció i control de les malalties cròniques.
 
  • Albert Oriol i Bosch
Doctor en Medicina per la UB. Va ser professor adjunt de Fisiologia a la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid i encarregat de la càtedra de Fisiologia a la UAB i primer coordinador d’estudis de Medicina. Va ser catedràtic d’Endocrinologia Experimental, degà de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid i director general de l’Institut d’Estudis de la Salut del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya. Actualment és el president de la Fundació Educació Mèdica i patró de les Fundacions Cercle per al Coneixement i Ferran Angulo.
 
  • Josep Maria Sala Xampeny
Llicenciat en Medicina i Cirurgia, i metge especialista en Pediatria (UB). Ha treballat com a metge pediatra en diversos centres, ha dirigit l’Escola Universitària d’Infermeria Gimbernat, i ha presidit el Sindicat de Metges de Catalunya i la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CEMS), entre d’altres. L’any 1990 va ser nomenat president d’honor de Metges de Catalunya i, des de 2008 és president de la Fundació Privada Escoles Universitàries Gimbernat.
 
  • Montserrat Valverde Bosch
Diplomada en Infermeria. És responsable d’infermeria de l’Institut d’Onco-Hematologia de l’Hospital Clínic amb reconegut prestigi per la tasca feta en aquest camp. Ha participat activament en la creació d’unitats alternatives a l’hospitalització convencional amb malalts amb processos complexos com la Unitat d’hospitalització a domicili de trasplantament autòlegs de moll d’os o gestores de casos de pacients oncològics... A més, ha desenvolupat una àmplia producció científica i de recerca en aquest camp.
 
  • Anna Veiga Lluch
Doctora en Ciències Biològiques per la UAB. Va dirigir el laboratori de fecundació in vitro del Servei de Medicina de la Reproducció a l’Institut Universitari Dexeus i va fundar i presidir l’Associació per a l’Estudi de la Biologia de la Reproducció (ASEBIR). Actualment és directora científica del Servei de Medicina de la Reproducció de l’Institut Universitari Dexeus i directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona. Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Alhora, és professora associada de la Facultat de Ciències Experimentals i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra i presidenta de la European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE).
 
 
 
Plaques Josep Trueta
 
 
Les entitats guardonades són les següents:
 
  • Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears
Va néixer de la fusió de dues entitats fundades independentment: el Laboratorio i la Academia de Ciencias Médicas. L’any 1950 es van crear les filials de l’Acadèmia amb l’objectiu d’apropar la formació i fomentar l’intercanvi d’experiències i coneixements als professionals d’arreu de Catalunya i les Balears, i es van crear grups de treball en diferents comarques i ciutats amb la mateixa funció que feia l’Acadèmia a Barcelona. La iniciativa es va ampliar fins a les 22 filials actuals a Catalunya, les Balears, el País Valencià i Andorra.
 
Gràcies a les noves tècniques informàtiques, d’arxiu de dades, d’informació de recerca i de difusió de coneixements, es va instaurar una xarxa telemàtica a l’abast de tots els interessats en les ciències de la salut. A més, l’any 2004, l’Acadèmia va reformar el seu nom per donar-hi cabuda a totes les professions que participen en les activitats de les Ciències de la Salut. Ha dut a terme la seva tasca amb la ferma voluntat que la formació continuada arribi a tots els professionals de les ciències de la salut, que formen part d’un col·lectiu de persones que, com els seus fundadors, volen millorar els seus coneixements, seguint la filosofia humanista de l’entitat.
 
  • Centre de Recerca en Economia i Salut
És un centre especial de recerca de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) constituït l’any 1996. Va ser fundat i dirigit fins al 2005 pel catedràtic del Departament d’Economia i Empresa de la UPF, Guillem López Casanovas. Actualment Laura Pellisé n’és la directora. Compta a més amb una desena d’investigadors propis adscrits i més de 30 col·laboradors, externs i juniors interns.

El CRES té com a objectiu principal desenvolupar diferents línies d'anàlisi del sistema sanitari, des de l'òptica de la recerca acadèmica i científica i amb una forta vocació multidisciplinària, en la millora del sistema de salut.
 
Manté una relació regular amb el Departament de Ciències Experimentals, de la Salut i Tecnologia, el Servei Català de la Salut, l’Institut Valencià en Economia i Salut Pública (IVESP), l’Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, el Grup GREB de la UB, la London School of Economics, i alguns dels seus membres formen el quadre de professorat del màster in Health Economics de la Barcelona Graduate School of Economics.
 
  • Fundación Avedis Donabedian
Es va crear el 1989 i és l’òrgan gestor de l’Institut Universitari de UAB. La seva missió és col·laborar amb els professionals, centres, administracions públiques, organitzacions de ciutadans i professionals i altres institucions públiques i privades amb l’objectiu de millorar la qualitat dels serveis sanitaris i socials que reben els ciutadans.
 
La FAD impulsa el moviment per a la millora de la qualitat de l’atenció sanitària i social seguint les línies traçades per professionals destacats del món de la qualitat com el professor Donabedian i per institucions pioneres d’aquest àmbit d’arreu del món. Cal remarcar el compromís amb les activitats docents, tant de caràcter universitari com de formació continuada, que han permès difondre entre milers de professionals elements metodològics i de gestió que han contribuït a millorar la qualitat i la seguretat de les persones ateses. La Fundació ha estat una de les primeres organitzacions a iniciar activitats relacionades amb la seguretat dels pacients amb col·laboracions molt destacables amb institucions nacionals i internacionals.
 
  • Fundació Esclerosi Múltiple
La  Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) és una entitat sense afany de lucre amb més de 20 anys de trajectòria, que té com a missió donar a conèixer a la societat la naturalesa i la problemàtica de l’esclerosi múltiple, fomentar i donar suport a la investigació i millorar l’atenció sociosanitària a les persones afectades per aquesta malaltia.
 
Amb l’objectiu d’abordar les problemàtiques associades a aquesta malaltia, la FEM ha creat un conjunt de serveis destinats a mitigar els efectes de l’esclerosi múltiple. Disposa d’una xarxa d’hospitals de dia ubicats a Barcelona, Lleida i Reus que atenen prop de 700 persones anualment i que ofereixen un servei de rehabilitació integral especialitzat a través d'un equip interdisciplinari.
 
L’entitat ha estat una de les parts impulsores del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEM-Cat) i ha desenvolupat serveis en la formació i inserció laboral, a través del suport de professionals especialitzats, que imparteixen formació en aquells coneixements que més sol·licita el mercat laboral. A més, la Fundació Esclerosi Múltiple organitza actes de sensibilització social per implicar la societat, com la campanya Mulla’t per l’esclerosi múltiple. 
 
 
  • Institut Català de la Salut
L’Institut Català de la Salut (ICS) és l’empresa pública de serveis de salut més gran de Catalunya, amb una plantilla de 39.500 professionals, que presta atenció sanitària a gairebé sis milions d’usuaris de tot Catalunya.
 
Actualment, l’ICS gestiona 8 hospitals de referència dins la xarxa hospitalària d’utilització pública, 288 equips d’atenció primària, 33 centres d’especialitats extrahospitalàries, 20 unitats territorials d’atenció continuada i urgències d’atenció primària (ACUT) que presten atenció mitjançant 165 dispositius, 26 serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva, 13 serveis de laboratori clínic, 33 serveis de diagnòstic per la imatge, 19 unitats de rehabilitació extrahospitalària, 14 unitats del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES), 8 serveis de salut mental, 3 serveis de salut laboral, i 10 unitats de salut internacional. Desenvolupa també una important activitat científica a través dels 7 instituts de recerca integrats als centres hospitalaris i d’atenció primària.
 
  • Werfen Group
Grup d’empreses dedicades al desenvolupament, fabricació i venda de productes de tecnologia mèdica, que va ser fundat el 1966 a Barcelona. Es tracta d’una multinacional de capital 100% privat i català, situada entre les 10 primeres companyies del rànquing mundial del mercat del diagnòstic in vitro.
 
Divideix la seva activitat en tres grans àrees: material i instrumental per a la diagnosi in vitro, instrumental mèdic, i instrumental científic per a la recerca. Werfen Group fa una aposta important no només per la internacionalització, sinó també per la fabricació de productes propis, amb una estratègia basada en la innovació, la recerca i el desenvolupament constant.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined