- El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, el director general d’Indústria, Joan Sureda, i el conseller delegat d’ACC1Ó, Josep Moragas, han presentat avui el balanç del primer semestre de 2012 de l’aplicació del Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials 2012-2014.
- En l’àmbit de la innovació, ACC1Ó ha mobilitzat 189 milions d’euros de recursos privats en R+D –principalment pimes– a través dels seus programes, xifra que representa el 20% de l’R+D privada gestionada a Catalunya.
- En l’àmbit de la internacionalització i la captació d’inversions, el Departament d’Empresa i Ocupació ha materialitzat des de principis d’any un total de 27 projectes d’inversió d’empreses estrangeres a Catalunya, que han suposat una inversió de 170,58 milions d’euros, la creació de 1.522 llocs de treball directes i el manteniment de 1.657 addicionals; a més, ha acompanyat 513 projectes d’expansió internacional d’empreses catalanes. Les exportacions catalanes han crescut un 7,4 % en el primer semestre de 2012.
- Per facilitar l’accés al finançament de les empreses, el Departament d’Empresa i Ocupació ha gestionat a través de la Línia i+i més d’un centenar de préstecs per un valor de 41,24 milions d’euros i ha posat en marxa una línia de finançament de circulant per valor de 214 milions d’euros.
- La Direcció General d’Indústria, juntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, posa en marxa un tercer pla tractor, “Alimentació 2020”, a partir de la capacitat tractora del sector agroalimentari i les potencialitats del seu entorn per posicionar a Catalunya com a referent mundial en aquest àmbit.
El Departament d’Empresa i Ocupació, a través de la Direcció General d’Indústria i d’ACC1Ó –l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana–, ha impulsat durant el primer semestre del 2012 una inversió de 400 milions d’euros a Catalunya associada a la innovació i la internacionalització empresarial.
Aquestes dades les han donat a conèixer avui el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, el director general d’Indústria, Joan Sureda, i el conseller delegat d’ACC1Ó, Josep Moragas, durant la presentació del balanç del primer semestre de 2012 de l’aplicació del Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials 2012-2014.
En aquest marc, el conseller F. Xavier Mena, ha destacat que “malgrat les turbulències econòmiques del 2011 i 2012, estem obtenint bons resultats per capgirar aquesta situació i assolint els objectius que ens hem marcat tant matèria d’innovació, internacionalització i atracció d’inversions”.
Plans Estructurals: Innovació
En l’àmbit de la innovació, el conseller delegat d’ACC1Ó, Josep Moragas, ha destacat que “la innovació ha de ser el centre en totes les estratègies competitives de les empreses per fer-se un lloc al món, independentment de la seva mida”.
ACC1Ó ha mobilitzat 189 milions d’euros de recursos privats en R+D –principalment pimes– a través dels seus programes, xifra que representa el 20% de l’R+D privada gestionada a Catalunya.
A banda, la xarxa TECNIO –que agrupa els principals agents experts en investigació aplicada i transferència tecnològica de Catalunya– ha donat suport a 4.400 projectes d’R+D que han suposat una facturació de 59 milions d’euros.
El Govern, a més, està impulsant diferents processos de concentració dels centres tecnològics catalans amb l’objectiu que siguin referents a Europa, competitius internacionalment, per tal d’agilitzar la transferència del coneixement científic a les empreses. Moragas ha explicat que “amb la nova dimensió, els centres guanyaran avantatges per ser referents europeus i augmentaran en especialització”. L’objectiu d’aquesta reorganització i concentració és arribar a la xifra de 10.000 empreses que siguin clients d’aquesta xarxa tecnològica, enlloc de les 8.000 actuals.
El procés d’integracions avui ja té resultats palpables, com són l’impuls a les integracions entre Centres Tecnològics Avançats com ASCAMM-LEITAT i BDIGITAL-CETEMMSA. També s’impulsa les integracions amb membres CERCA, com són CENTA-IRTA i CIBM-CIMNE.
Plans Estructurals: Internacionalització
En l’àmbit de la internacionalització, el Departament d’Empresa i Ocupació continua impulsant la sortida als mercats exteriors de les empreses catalanes. Les exportacions catalanes sumen 30 mesos seguits de creixement continuat i han augmentat un 7,37% en els primers 6 mesos de l’any respecte al mateix període del 2011, duplicant la taxa espanyola que ha estat del 3,4%.
En aquest sentit, el conseller delegat d’ACC1Ó, Josep Moragas, ha ressaltat que “estem batent records en el volum d’exportacions, amb xifres històriques, amb un ritme de creixement per davant d’Espanya, i cada vegada ho fem més oberts al món”. Ha destacat que “durant el primer trimestre de 2012, Catalunya ha venut més al món, un 54,4 %, que a la resta de l’Estat espanyol, amb un 45,6%”
El Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials inclou les jornades Go Export, que fomenten la internacionalització de base perquè les empreses s’iniciïn en l’exportació, a les qual hi han participat 1.000 empresaris. D’altra banda, per a les empreses que ja estan internacionalitzades, la xarxa d’oficines d’ACC1Ó arreu del món ha executat més de 500 projectes durant el primer semestre per impulsar la seva presència a diferents mercats. Aquesta dada és molt significativa si es té en compte que durant l’any 2011 es van executar 686 projectes en total.
Plans Estructurals: Captació d’inversions estrangeres
Pel que fa a la captació d’inversions, el Departament d’Empresa i Ocupació treballa a dia d’avui amb una cartera de 306 projectes oberts d’inversió d’empreses, sobretot estrangeres.
En el primer semestre de l’any el Departament d’Empresa i Ocupació ha materialitzat a través d’Invest in Catalonia un total de 27 projectes d’inversió, que han suposat una inversió a Catalunya de 170,58 milions d’euros, la creació de 1.522 llocs de treball directes i el manteniment de 1.657 llocs de treball ja existents.
El conseller delegat d’ACC1Ó ha destacat que per aquesta tasca “compten amb 18 dels 34 Centres de Promoció de Negocis d’ACC1Ó al món, que tenen un equip de professionals especialitzats per tal de captar inversió estrangera en localitzacions estratègiques”.
Plans Instrumentals: Finançament
El Pla d’Actuacions també impulsa l’accés al finançament per a les empreses catalanes. Juntament amb l’Institut Català de Finances, enguany s’han posat en marxa dues línies de préstecs preferents. La Línia i+i –per a projectes d’innovació, internacionalització i industrialització– ha formalitzat préstecs per valor de 41,24 milions d’euros. D’altra banda, la Línia i+i circulant compta amb un pressupost de 214 milions d’euros per dotar les empreses d’efectiu per a la seva activitat de tresoreria.
El Departament d’Empresa i Ocupació també ha impulsat la creació de la Xarxa d’Assessors Financers, un servei de consultoria que assessora i acompanya les empreses en la cerca de finançament bancari. Des de la seva posada en marxa ha dut a terme 594 diagnosis, 546 acompanyaments i ha facilitat l’accés al finançament de 250 empreses per un valor de 10 milions d’euros.
Plans tractors
Els plans tractors es basen en els avantatges competitius de Catalunya i es defineixen com a clares oportunitats de país. Joan Sureda, director general d’Indústria, ha explicat “que són iniciatives transversals que permeten una gran capacitat tractora per tibar del teixit empresarial català”. L’objectiu és que siguin liderats a nivell públic però gestionats per la iniciativa privada. El Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials contempla diversos plans tractors que estan en diferents punts d’execució.
El primer és el Barcelona Mobile World Capital, que vol fer de Barcelona l’ecosistema referent en tecnologies mòbils a nivell mundial i té com a esdeveniment de referència el Mobile World Congress. La Fundació Mobile World Capital, constituïda el passat mes de març, està treballant actualment amb 34 potencials projectes d’inversió d’empreses estrangeres del sector TIC que suposarien la creació de 5.000 llocs de treball.
El segon pla tractor és el de Mobilitat Sostenible, que pretén convertir Catalunya en una regió de referència internacional en el disseny, fabricació i implantació de solucions de mobilitat integral. Catalunya compta amb les capacitats tecnològiques i industrials per afrontar el repte de la transformació de la indústria de l’automoció. El Pla Tractor Inclou la creació l’Oficina Catalana de Projectes de Mobilitat Sostenible que aglutinarà totes les iniciatives privades i ordenarà les actuacions públiques i que estarà en marxa en els pròxims mesos.
El tercer pla tractor, presentat avui, és l’Alimentació 2020. La Generalitat aposta pel sector de l’alimentació, que a Catalunya està format per 2.600 empreses que generen una xifra de negoci de 22.230 milions d’euros i donen ocupació a 75.600 persones. El pla desenvoluparà una estratègia de país que permeti a Catalunya i a tots els seus agents aprofitar la capacitat tractora del sector alimentari i totes les potencialitats del seu entorn, per tal de situar-se a mig i llarg termini com una referència mundial en l’àmbit de l’alimentació. El pla serà desenvolupat conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
Política de manteniment del teixit industrial
L’estratègia en política industrial establerta pel Govern davant l’actual conjuntura econòmica, i en un entorn de consolidació pressupostària, inclou també com a un dels seus objectius el manteniment del teixit productiu de Catalunya. La Generalitat treballa amb un mapa de riscos i oportunitats l’objectiu del qual és detectar i anticipar-se a les possibles situacions de risc, intervenint per garantir la continuïtat industrial i els llocs de treball de les empreses catalanes.
Des de l’inici de la legislatura, a través del treball conjunt de la Direcció General d’Indústria i la Direcció General de Relacions Laborals, s’han gestionat i resolt 117 casos, preservant un conjunt d’empreses i activitats que juntes sumen 35.000 milions d’euros de facturació i més de 25.000 llocs de treball. Per aquesta tasca la Direcció General d’Indústria disposa d’un fons de rescat de 16 milions d’euros.
La política de manteniment treballa també amb una estratègia d’estímul i de suport a les estructures de clúster –agrupacions d’empreses que comparteixen els mateixos reptes estratègics–, de gran tradició a Catalunya. L’impuls a la competitivitat i eficiència dels clústers ha portat a una redefinició d’aquestes estructures. El nou model consta de 22 clústers dividits en 6 àmbits: Aigua i Energia, Alimentació, Manufactura del Disseny, Mobilitat, Salut i Sistemes Industrials.
En el marc del Pla, la Direcció General d’Indústria també ha impulsat la creació del clúster d’Automoció, que representa, segons ha explicat Joan Sureda, “una de les indústries mes importants de Catalunya. Hem aconseguit sumar les empreses líders dels país per coordinar aquest grup i treballar en projectes conjunts”.
Amb aquest nou model s’aconsegueix un apropament més efectiu a les empreses i als agents que tenen desafiaments estratègics comuns. Actualment els clústers representen en total 2.000 empreses amb una facturació agregada de 45.000 milions d’euros.
3