Ciència

El Govern impulsa la primera Llei de ciència de Catalunya per consolidar el sistema català de recerca

query_builder   25 setembre 2012 14:09

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la primera Llei de ciència de Catalunya per consolidar el sistema català de recerca

  • Desplegarà les competències que la Generalitat té en exclusiva en aquesta matèria i consolidarà el model català de centres de recerca
 
El Govern elaborarà una Llei de ciència de Catalunya per consolidar i reforçar l’excel·lència del sistema català de recerca. Desplegarà les competències que la Generalitat té en exclusiva en aquesta matèria i servirà per definir i reforçar el règim d’autonomia dels centres i les estructures de recerca i garantir la continuïtat de la política científica que ha fet de Catalunya el pol de coneixement capdavanter del sud d’Europa.
 
La futura norma pretén donar resposta al pes important que actualment té la ciència a Catalunya, fruit de les accions d’impuls i foment dels diferents governs, i que requereix un instrument legal que reconegui i reforci el sistema. Fins ara s’ha treballat principalment a nivell de plans i programes estratègics en política científica, entre els quals destaquen el Programa CERCA i el Programa ICREA.
 
Així, els objectius de la futura Llei de ciència són:
 
  • Desenvolupar les competències de la Generalitat en matèria de recerca i permetre una major desburocratització, reducció de controls innecessaris i traves administratives.
 
  • Consolidar el model català de centres de recerca (CERCA).
 
  • Potenciar la Fundació Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), com a agent per captar i retenir talent amb credencials internacionals.
 
  • Reforçar el règim jurídic específic dels centres i les estructures de recerca (CERCA i ICREA), reconeixent el seu règim d’autonomia per garantir l’excel·lència, l’eficiència i la competitivitat.
 
  • Impulsar noves accions de política científica, en línia de continuïtat i d’adaptació a les noves necessitats, per afegir valor al sistema d’R+D+I de Catalunya.
 
  • Potenciar la recerca d’excel·lència i els agents que la desenvolupen, i garantir per llei el model de finançament competitiu de la recerca, d’acord amb les millors pràctiques internacionals (research councils).
 
  • Facilitar la contribució de la recerca en el canvi de model econòmic del país i en la seva visibilitat internacional, establint mecanismes d’interacció i cooperació entre la ciència i els agents econòmics.
 
  • Estimular el mecenatge i patrocini social de la recerca, obert a persones i entitats de països d’arreu del món.
 
L’aprovació d’una Llei de la ciència catalana ha de servir per potenciar un model econòmic centrat en el coneixement, que continuï afegint valor a les accions impulsades fins ara pel Govern, consolidant Catalunya com un model de centres de recerca propi altament competitiu. També ha de permetre atreure i retenir talent al país.
 
L’impuls en R+D+I ha de contribuir a la superació de l’actual crisi econòmica i a assentar els fonaments que garanteixin la pervivència del model actual de centres de recerca, permetent a la vegada la seva constant evolució cap a una major competitivitat i obertura internacional.
 
A més, la nova legislació ha d’emmarcar tots aquells aspectes de política científica i foment de la recerca que afavoreixin el lideratge de Catalunya en la ciència que desenvolupa la massa investigadora del país, les seves connexions internacionals i la garantia del suport polític, econòmic i social.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined