El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), actualment adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, té com a principal funció assessorar en matèria de meteorologia a Protecció Civil, que pertany al Departament d’Interior. L’objectiu d’aquesta tasca és ajudar en la coordinació de les emergències meteorològiques per tal de minimitzar els possibles efectes negatius produïts per la meteorologia adversa.
De manera teòrica, es defineix el risc com el producte del perill per la vulnerabilitat. El SMC s’ocupa d’avaluar, amb la màxima precisió i antelació possibles, el perill d’una situació meteorològica prevista. Si a aquest perill s'hi afegeix la vulnerabilitat del lloc on pot ocórrer el fenomen s’obté el risc - pas que fa Protecció Civil -. Per exemple, l’alt perill d’una pluja molt intensa caiguda enmig d’un bosc deshabitat (amb baixa vulnerabilitat) té un risc baix, però la mateixa pluja intensa caiguda a la capçalera d’una riera on hi ha habitatges i infraestructures a prop (és a dir, amb alta vulnerabilitat), té un risc molt alt. Per aquesta raó els avisos emesos des del SMC passen a anomenar-se de Situació Meteorològica de Perill (SMP).
A partir de l’1 d’octubre de 2012 es posa en marxa el nou format dels avisos de SMP, amb l’objectiu d’implementar la teoria del risc i, sobretot, de fer aquesta informació més entenedora.
Com es feia fins ara, el Servei Meteorològic de Catalunya emetrà un Avís de Situació Meteorològica de Perill quan es predigui amb certa probabilitat (baixa, mitjana o alta) la superació dels llindars establerts (un d’alt i un de baix) per cada meteor. Aquesta informació es comunicarà a través del Grau de Perill, que tindrà una escala del 0 al 6 essent 0 el grau més baix i el 6 el grau més elevat. A més, els graus de perill s’agrupen en un codi semafòric de 4 colors: