Sala d'actes

La integració dels joves nouvinguts centra la VII Jornada de Recerca i Immigració

query_builder   17 octubre 2012 14:09

event_note Nota de premsa

La integració dels joves nouvinguts centra la VII Jornada de Recerca i Immigració

Organitzada pel Departament de Benestar Social i Família amb el suport de l’AGAUR i l’Institut d’Estudis Catalans
 
Diversos investigadors han exposat els resultats de set treballs emmarcats sobretot en l’àmbit socioeducatiu
Sala d'actes
La integració dels joves fills de la immigració estrangera assentada a Catalunya en els darrers 15 anys ha centrat la VII Jornada de Recerca i Immigració que s’ha celebrat avui a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Al llarg del matí diversos ponents han exposat trajectòries d’èxit en l’ensenyament superior i el món professional i s’han proposat actuacions per tal de generalitzar-les.
 
Algunes línies de treball que s’han posat damunt la taula han estat, per exemple, incidir en la formació del professorat sobre diversitat cultural, valorar les expectatives de l’alumnat, potenciar espais de reconeixement i visualització de trajectòries educatives d’èxit o assessorar a les famílies sobre els millors itineraris curriculars per als seus fills.
 
Precisament, el paper de la famílies immigrades en l’èxit escolar ha estat una de les realitats més destacades pels investigadors que han participat en la jornada. En l’àmbit de les propostes d’actuació s’ha apostat per orientar a les famílies sobre els recursos disponibles, sobre possibles solucions en cas de dificultats que afectin els fills, per reforçar els vincles amb l’escola i l’entorn més proper o per promoure la participació a les associacions de pares i mares.
 
La jornada ha estat inaugurada pel director general per a la Immigració, Xavier Bosch; el director executiu de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), Pere Pardo; i el president de l’IEC, Salvador Giner. Han intervingut investigadors procedents de la UAB, la UB, l’Institut d’Infància i Món Urbà, el CSIC i la UdG.
 
Per Bosch, “la globalitat de les set recerques presentades dóna estímuls per seguir treballant en la integració d’aquests joves, un dels principals objectius del Departament de Benestar Social i Família en l’àmbit de la gestió del fet migratori”.
 
La cita anual del món acadèmic català vinculat a la immigració està organitzada per la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, i compta amb la col·laboració de l’AGAUR i l’IEC. En les seves set edicions ha contribuït a difondre els principals resultats de les recerques finançades pel Govern en l’àmbit migratori (convocatòria d’ajuts ARAFI).

1  

Fitxers adjunts

La Sala Prat de la Riba de l'IEC ha acollit la jornada

La Sala Prat de la Riba de l'IEC ha acollit la jornada
JPG | 4437