
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, visita l’empresa DHL Express i l’exposició commemorativa del vintè aniversari de CIMALSA, promotora de la CIM Vallès.
La Central Integrada de Mercaderies (CIM) del Vallès, amb una superfície bruta de 44,2 ha, és la plataforma logística d’alta rotació de la regió metropolitana de Barcelona. Va ser promoguda per la Generalitat de Catalunya, a través de l’empresa pública CIMALSA, amb l’objectiu d’oferir un espai amb condicions òptimes d’ubicació i servei per a les empreses de transport de mercaderies per carretera.
Des que es va posar en funcionament el març de 1997 ha esdevingut un punt clau de distribució de mercaderies, principalment d’àmbit espanyol, però amb un clar component exportador. Coincidint amb l’aniversari, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha mantingut avui un col·loqui amb els empresaris instal·lats a la CIM i ha visitat l’operador logístic DHL Express.
Activitat logística d’alta rotació
La CIM Vallès està situada al terme municipal de Santa Perpètua de Mogoda, entre dues grans vies de comunicació: l’AP-7 i la C-33. El seu disseny està pensat especialment per a l’activitat logística d’alta rotació i disposa de 209.000 m² de naus i patis de maniobra; la resta de la seva superfície és ocupada per vials, zones d’aparcaments i serveis a les empreses i als transportistes.
La CIM és un recinte tancat amb dos accessos controlats, un al nord per l’AP-7, i un altre al sud, per la C-33. La central està dotada d’instal·lacions de vigilància i seguretat —com ara control d’accessos, reconeixement de matrícules i circuit tancat de televisió—, que es reforcen amb personal de seguretat 24 hores els 365 dies de l’any. A més, per assegurar el perfecte estat de conservació del recinte, es contracten col·lectivament els serveis de manteniment integral de les instal·lacions, jardineria, neteja de vials i recollida selectiva de residus.
La CIM acull en l’actualitat 28 empreses logístiques, 8 empreses de serveis i 22 empreses instal·lades a l’edifici d’oficines; la seva activitat genera un moviment de més de 242.000 vehicles mensuals, el 47 % dels quals, aproximadament, són camions i la resta, furgonetes i turismes. Un total de 2.900 persones hi treballen diàriament, comptabilitzant els llocs d’ocupació directes i induïts.
Vint anys de CIMALSA
El conseller Recoder ha visitat també l’exposició ubicada al recinte de la central que commemora el vintè aniversari de l’empresa pública CIMALSA, promotora, entre d’altres, d’aquesta CIM Vallès.
CIMALSA va néixer l’any 1992, fruit d’un acord entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu, en aquell moment, de buscar una ubicació alternativa per a les empreses de transport que fins aleshores es trobaven al barri del Poblenou i que calia desplaçar per recuperar la façana marítima de la ciutat.
L’empresa, però, aviat va passar a ser un instrument eficaç per al desenvolupament de les polítiques logístiques i d’infraestructures i, en conseqüència, les seves funcions han anat evolucionant amb el temps. Els seus primers projectes van culminar amb la posada en servei de la CIM Vallès, a la que van seguir les centrals logístiques de Lleida, la Selva i el Camp.
Vint anys després de la seva creació, els eixos vertebradors de l’activitat de CIMALSA són la intermodalitat, la internacionalització i la col·laboració amb el sector privat per tal de tirar endavant projectes com els LOGIS intermodals Empordà, Penedès i Montblanc.
3