Acord entre el Departament de TES i l'Ajuntament de Badalona per impulsar la renovació del centre històric de la ciutat

query_builder   25 octubre 2012 18:30

event_note Nota de premsa

Acord entre el Departament de TES i l'Ajuntament de Badalona per impulsar la renovació del centre històric de la ciutat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, han signat avui un conveni pel qual el Departament es compromet a redactar el Pla de renovació i millora de l’espai públic de Dalt de la Vila, el centre històric del municipi.
TES
El programa Reviure Velles Ciutats del TES té com a objectiu combatre el deteriorament físic del patrimoni arquitectònic i dels nuclis antics de les viles catalanes. En aquest sentit, l’Ajuntament de Badalona, a instància de la regidoria del districte I de la ciutat, ha sol·licitat al Departament que es faci càrrec de la redacció del Pla de renovació i millora de l’espai públic del barri de Dalt de la Vila. El Pla fixarà els criteris de la futura intervenció, que haurà de ser respectuosa amb l’alt interès patrimonial de l’àrea, i acord amb els objectius de revitalització urbanística i econòmica i de potenciació de la seva identitat historicocultural.
 
Dalt de la Vila, nucli històric
 
El barri de Dalt de la Vila és l’hereu del nucli originari de la mateixa ciutat de Badalona. La fundació de Baetulo a la primera meitat del segle I a.C. s’emmarca en el procés d’assentament dels romans a la Laietània a través de la creació de petites ciutats al litoral. Baetulo fou fundada des de zero i la seva estructura seguia una trama urbanística ortogonal i regular, tot i que es va haver d’adaptar a la topografia accidentada del que avui dia és el Turó del Rosés.
 
Malgrat la dificultat d’acreditació documental, tot sembla indicar que va existir una certa continuitat estructural entre la ciutat romana i la vila medieval. És a finals del segle X o a principis del segle XI que s’inicia la consolidació del nucli urbà medieval de Badalona, dit de Dalt de la Vila, damunt mateix on havia existit la ciutat romana de Baetulo, en el petit turó. En l’evolució de l’estructura urbana es fa palesa aquesta continuitat històrica.
 
L’Ajuntament de Badalona ha compatibilitzat i enriquit el seu creixement urbanístic, econòmic i cultural amb la potenciació del seus origens i elements patrimonials, sobretot de la ciutat romana de Baetulo, que es troba sota l’actual, amb una intensa tasca arqueològica i museística. Malgrat això, l’estructura urbana del barri de Dalt de la Vila, que es manté com el nucli històric de Badalona, necessita recuperar la seva  identitat com a barri i com a espai urbà dins de la ciutat. Actualment hi viuen més de 4.000 persones en uns 1.600 habitatges.
 
El Pla de renovació i millora de l’espai públic buscarà, per tant, la recuperació i revitalització d’aquesta àrea central de Badalona, al mateix temps que haurà de potenciar els eixos viaris principals i millorar la connexió amb el seu entorn urbà immediat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 153