• El cap de l’Executiu ha lliurat aquesta tarda el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2012 al biòleg nord-americà Daniel Simberloff
  • Simberloff és considerat un dels científics més importants en l'estudi d'espècies invasores i el seu impacte en la pèrdua de diversitat
El president Mas entregant el Premi Ramon Margalef 2012 al biòleg Daniel Simberloff
El president Mas entregant el Premi Ramon Margalef 2012 al biòleg Daniel Simberloff
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquesta tarda que un dels terrenys en el qual Catalunya pot presumir és en el de la protecció del territori. “Avui dia, Catalunya apareix en el mapa europeu com un dels territoris amb més sensibilitat respecte a la protecció de l’entorn”, ha assegurat el president, destacant que la gran riquesa del nostre país és precisament “la biodiversitat, el paisatge i la geografia”.
 
El president ha assegurat que “l’àmbit de la sostenibilitat és també una gran font de riquesa, creació i producció”, i que aquest criteri de sensibilitat respecte al medi ambient i l’ecologia està “avui més present que mai a Catalunya”. En aquest sentit, ha destacat que en l’actualitat hi ha molts exemples de gent jove que treballa en el terreny de l’ecoemprenedoria, amb una clara mentalitat de projecció internacional. I ha afirmat que aquest fet, junt a la protecció del territori, “dóna certa base al nostre país i pot convertir-nos en algun tipus de referent”.
 
Artur Mas ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte de lliurament del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2012 que enguany s’ha concedit al biòleg i professor nord-americà Daniel Simberloff, qui ha recollit personalment la distinció al Palau de la Generalitat. Simberloff és considerat un dels científics més importants en l'estudi d'espècies invasores i el seu impacte en la pèrdua de diversitat. El jurat del premi ha valorat les seves “contribucions a l’observació i anàlisi teòrica de l’estructura i dinàmica de les comunitats ecològiques i per l’aplicació d’aquests estudis a la biologia de la conservació”.
 
Durant el discurs de cloenda, el president Mas ha agraït al professor Simberloff la seva feina a favor de “fer-nos comprendre millor el món” i, alhora, “ensenyar-nos a tenir-ne millor cura i a respectar l’herència d’informació que significa la biodiversitat”. També li ha donat les gràcies per la seva brillant feina sobre el coneixement de les espècies invasores en el camp de la biologia, ja que el cap de l’Executiu ha destacat que aquests estudis acaben sent “un element de governació important”, en la mesura que “permeten a un Govern lluitar amb més eficàcia” contra aquestes espècies.
 
 
El primer premi consagrat exclusivament a l'ecologia
 
El Premi Ramon Margalef va ser creat per la Generalitat de Catalunya l’any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l’ecologia.
 
El president ha remarcat la importància del premi Margalef, “un dels grans guardons que atorga el Govern”, i ha subratllat especialment el seu abast internacional. Artur Mas ha destacat, en aquesta línia, “el sentit de projecció de portes enfora” que ha tingut sempre Catalunya, i ha explicat que aquesta obertura s’aconsegueix “recordant les nostres figures més universals, com Margalef”, però també “sabent apreciar tot allò de bo que passa al món i en les diferents disciplines”.
 
El guardó lliurat aquesta tarda al Palau de la Generalitat és el primer premi internacional consagrat exclusivament a l’ecologia. Té com a objectiu reconèixer una trajectòria científica o un descobriment en el camp de l’ecologia que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament d’aquesta ciència, o al desenvolupament d’instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar.
 
Daniel Simberloff (Wilson Borough, Pennsilvània, 1942) és doctor en Biologia per la Universitat de Harvard (1968). Ecòleg iconoclasta, és considerat un dels científics més importants en l’estudi d’espècies invasores i el seu impacte en la pèrdua de diversitat. Autor d’aproximadament 400 publicacions, els seus estudis se centren en ecologia, biogeografia, evolució i biomètrica, i sovint tenen a veure amb les causes i les conseqüències de l’associació d’espècies en comunitats. Ha presidit l’American Society of Naturalists i ha estat membre del National Science Board. A més del Premi Mercer, Simberloff ha rebut la distinció d’ecòleg eminent (2006) de l’Ecological Society of America.
 
 

1  

Imatges

El president Mas entregant el Premi Ramon Margalef 2012 al biòleg Daniel Simberloff

El president Mas entregant el Premi Ramon Margalef 2012 al biòleg Daniel Simberloff 1381