La Jornada 'Per una Europa més teva, pren la iniciativa' dóna a conèixer la Iniciativa Ciutadana Europea, una nova eina de participació ciutadana

query_builder   5 novembre 2012 18:27

event_note Nota de premsa

La Jornada 'Per una Europa més teva, pren la iniciativa' dóna a conèixer la Iniciativa Ciutadana Europea, una nova eina de participació ciutadana

El director del programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, Enric Vendrell,  defensa que “els Governs han de tirar endavant les seves polítiques, però també preocupar-se si n’estan legitimats”
Una imatge de la inauguració de la jornada
La seu de la Generalitat a Girona ha acollit aquesta tarda la jornada 'Per una Europa més teva, pren la iniciativa', que ha organitzat el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals. A la Jornada, que s’ha fet amb el suport de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, s’ha debatut sobre la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), una nova eina impulsada des de la Comissió Europea que pretén afavorir la participació ciutadana en les polítiques de la Unió Europea (UE) i fomentar la participació.
 
El director del programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, Enric Vendrell, ha defensat durant la inauguració que “els Governs han de tirar endavant les seves  polítiques, però també preocupar-se si estan legitimats per tirar-les endavant”. En aquest sentit, ha destacat que “cal cuidar la qualitat democràtica i això inclou la transparència, la rendició de comptes i, sobretot, la participació”. La segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que “les institucions es mostren més allunyades de la ciutadania del que caldria” i ha recordat la necessitat de participar activament en les polítiques europees. A la inauguració també hi ha participat la directora dels Serveis Territorials de Governació i Relacions Institucionals, Núria Gómez, que ha destacat aquest nou instrument que es posa a l’abast de la ciutadania.
 
Durant la jornada, diferents actors institucionals, experts i representants de la societat civil, han debatut sobre el contingut, les característiques i el procediment per presentar una ICE, així com les oportunitats que obre per a l’exercici de la ciutadania europea, sense oblidar les incògnites que encara planteja. Poden organitzar una iniciativa tots els ciutadans de la UE que tinguin edat suficient per votar. Ara bé, primer han de constituir un comitè de ciutadans integrat, com a mínim, per set ciutadans de la UE residents almenys en set Estats membres.
 
Aquesta és la tercera de les quatre jornades que el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya organitza durant els mesos d’octubre i novembre arreu del territori català. La jornada compta amb el suport de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona i amb la col·laboració de la Representació de la Comissió Europea i l’Oficina d’informació del Parlament Europeu.

 
 

2  

Fitxers adjunts

D'esquerra a dreta, Marta Madrenas, Enric Vendrell i Núria Gómez

D'esquerra a dreta, Marta Madrenas, Enric Vendrell i Núria Gómez
JPG | 703

Una imatge de la inauguració de la jornada

Una imatge de la inauguració de la jornada
JPG | 856