• La comissió elaborarà, definirà i coordinarà estratègies i polítiques del Govern en matèria de gestió, tant dels purins com dels residus orgànics procedents de la indústria agroalimentària
 
  • La finalitat és assegurar la protecció de les aigües subterrànies, els sòls i la salut de les persones, i el compliment de la normativa europea de nitrats
 
El Consell Executiu ha aprovat avui el Decret de creació de la Comissió Interdepartamental de nitrats i dejeccions ramaderes (purins). La creació de la comissió respon a la necessitat d’elaborar, definir i coordinar estratègies i polítiques del Govern en matèria de gestió de la matèria orgànica i fertilització, especialment dels purins, però també dels residus i subproductes orgànics procedents de la indústria agroalimentària i del tractament d’aigües. La finalitat és assegurar la protecció de les aigües subterrànies, els sòls i la salut de les persones, i el compliment de la normativa europea de nitrats.
 
La Comissió té caràcter interdepartamental, ja que afecta competències de diversos departaments i està integrada pels departaments de la Presidència; Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; Territori i Sostenibilitat; Empresa i Ocupació, i Salut.
 
Catalunya és un dels clústers agroalimentaris més importants d’Europa on la ramaderia intensiva té un paper essencial. Això comporta la necessitat d’una gestió integral i sostenible dels subproductes que genera mitjançant el desenvolupament d’un model avançat de gestió del nitrogen. En aquest context el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha impulsat l’elaboració d’un Pla estratègic estructurat en 3 línies de treball:
 
  • Impulsar i fomentar la millora en la gestió de les dejeccions ramaderes. Generar tècniques i mètodes adequats i innovadors, per tal de millorar els agents que actuen en la gestió dels purins i de la fertilització.
 
  • Impulsar i fomentar un marc d’actuació en la gestió de la fertilització, per optimitzar la seva aplicació com a fertilitzant.
 
  • Establir i fomentar mecanismes de transferència tecnològica, divulgació, coordinació i foment del treball en xarxa, per assegurar que els diferents agents del sector adopten les millors tecnologies disponibles.