• El document és la culminació d’un procés que reflecteix la feina feta pel Govern, els grups parlamentaris i les entitats municipalistes i que, un cop ja finalitzat, està pendent de la signatura de les parts
 
  • La intenció és lliurar-lo a la presidència del Parlament de Catalunya perquè es pugui prendre en consideració tan bon punt s’iniciï la propera legislatura
 
 
  • L’Acord Nacional per la Cultura és una proposta sobre el marc i el full de ruta que permeti sostenir el sistema cultural català i desplegar estructures homologables a qualsevol estat contemporani
  
El Consell Executiu ha rebut avui la proposta final de l’Acord Nacional per la Cultura, que al llarg dels darrers dos anys el Govern ha treballat conjuntament amb els grups parlamentaris i les entitats municipalistes. Es tracta d’un dels principals compromisos de legislatura de l’Executiu en aquesta matèria. La intenció és lliurar-lo a la presidència del Parlament de Catalunya perquè es pugui prendre en consideració tan bon punt s’iniciï la X legislatura.
 
El document actual és la culminació d’un procés que reflecteix la feina feta per tots els participants i que, un cop finalitzat, només està pendent de signatura de les parts. Els treballs han consistit a definir les bases comuns del sistema cultural català i les polítiques culturals que el sustenten. Durant aquest any de treballs s’han consensuat les matèries a tractar, s’ha fet una primera redacció de les bases i un document articulat.
 
L’Acord Nacional per la Cultura és una proposta sobre el marc i el full de ruta que permeti el sosteniment del sistema cultural català i el desplegament d’estructures homologables a qualsevol estat contemporani. Ha de ser un acord que situï la cultura: com a expressió transformadora i viva de la identitat; com a eina per evitar la fragmentació i l’atomització social; com un dret dels ciutadans en el marc bàsic de l’estat del benestar; com un sector d’oportunitat estratègica des del punt de vista del desenvolupament econòmic i social, i com a centre del projecte col·lectiu del país.
 
El contingut
 
El document consta d’una part declarativa sobre la centralitat de la cultura en la societat catalana, els seus referents contemporanis, el projecte nacional (societat civil, institucions i empreses) i un full de ruta davant dels nous reptes.
 
En aquest sentit, inclou tot un seguit d’acords i compromisos sobre els temes següents:
 
  1. Llengua
  2. Identitat cultural
  3.  Societat civil
  4.  Cohesió social i la seguretat cultural
  5.  Cultura: competència exclusiva, compromís institucional.
  6.  Cultura i administracions.
  7.  El sistema d’equipaments culturals.
  8.  El finançament de la cultura.
  9.  Les dimensions culturals
  10.  Catalunya cultura internacional
 
 
El document ha estat treballat amb els partits polítics que integren la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya: Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, Partit Popular de Catalunya, Partit dels Socialistes de Catalunya i Solidaritat Catalana per la Independència. També hi ha participat l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.