Interior i l'Ajuntament de Polinyà signen l'adhesió d'aquesta població a la xarxa RESCAT i al programari SIPCAT

query_builder   7 novembre 2012 17:02

event_note Nota de premsa

Interior i l'Ajuntament de Polinyà signen l'adhesió d'aquesta població a la xarxa RESCAT i al programari SIPCAT

Foto
El conseller d’Interior, Felip Puig, acompanyat de l’alcalde de Polinyà, Ramon Mayoral, han signat aquesta tarda un conveni per a l’adhesió d’aquest municipi a la xarxa RESCAT de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya.
 
D’altra banda, la Policia Local de Polinyà s’ha integrat al programari SIPCAT, un sistema de gestió integral per a les policies locals de Catalunya, que permet interconnectar amb els sistemes d’informació del cos de Mossos d’Esquadra i amb el Centre d'Atenció de Trucades CAT 112 (telèfon d'emergències) i que el Departament d’Interior ofereix de forma gratuïta.
 
En el moment de la signatura dels convenis, Felip Puig ha explicat que “amb aquestes eines es garanteix poder donar resposta en situacions excepcionals i en la tasca diària de la Policia Local”. El conseller d’Interior ha afegit que “des de la perspectiva de país és important anar enxarxant totes les forces de seguretat, que configuren el sistema de Policia de Catalunya i anar tenint un  sistema d’integració, d’informació i de visió estratègica del país, que permet prendre decisions a llarg i a curt termini en funció de l’evolució del nostre sistema de seguretat”
 
Felip Puig ha conclòs que “entre Ajuntaments i Generalitat hi ha una bona col·laboració institucional, una bona entesa i complicitat, això es trasllada a una excel·lent cooperació entre la Policia local i els Mossos d’Esquadra, donant la perspectiva que la seguretat és un dels pilars de l’estat del benestar.”
 
Per la seva banda l’alcalde ha coincidit amb el conseller que “la signatura dels convenis és una mostra que la col·laboració entre institucions és essencial sobretot en temes de seguretat ja que permet treballar coordinadament i evitar duplicitats”. Ramon Mayoral també ha deixat palès que “la feina conjunta entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra és constant a Polinyà i que la bona entesa permet abordar amb èxit la tasca diària de vetllar per la convivència”. L’alcalde ha reconegut que “aquestes eines permetran millorar l’eficiència i l’eficàcia dels professionals”.
 
XARXA RESCAT
 
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de mòbils, té més cobertura que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
 
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
 
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions i ha facilitat dos terminals als alcaldes de tots els municipis sense policia local de Catalunya, que d’aquesta forma estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
 
Actualment hi ha signats  117 convenis per a l’adhesió dels ajuntaments a la xarxa RESCAT i 28 municipis que han aprovat el conveni per les seves Juntes de Govern o Ple de l’Ajuntament.
 
SIPCAT
 
El Departament d'Interior, en el marc del projecte PISE (Plataforma integrada de seguretat i emergències), ha impulsat un pla global de les emergències per a Catalunya que no sols involucra la Generalitat, sinó també les administracions locals.
 
El programari SIPCAT parteix d'una aplicació informàtica de seu local ja desenvolupada que ha servit de base per a la construcció del sistema, amb tots els requeriments funcionals i tècnics necessaris per assolir l'objectiu i l'èxit de les accions d'implantació del projecte (programari de gestió integral) a les policies locals de Catalunya.
 
Les característiques principals d’aquest nou aplicatiu són les següents:
 
  • Possibilitat de treballar indistintament en local o en remot segons es vulgui, sense necessitat de disposar de costosos servidors en les dependències municipals.
  • Funcionalitats avançades de gestió de la demanda (despatx), gestió i planificació d’activitats, gestió de recursos humans i materials, etc.
  • Quadre d’Indicadors de Gestió d’una policia local.
  • Integració amb Centre d’Atenció de Trucades CAT 112. 
  • Integració amb el SIP dels Mossos d’Esquadra.
  • Integració amb el Servei Català de Trànsit.
  • Integració amb el nou GIS corporatiu.
  • Capacitat d’integració de plataformes de mobilitat (PDA) i certificats digitals, tramitació digital, etc.

2  

Fitxers adjunts

Foto 1

Foto 1
JPG | 467

Foto 2

Foto 2
JPG | 429