- Ja són 127 els municipis catalans que compten amb aquest servei de mediació hipotecària.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha presidit avui la signatura d’un conveni de col·laboració per implantar el servei de mediació hipotecària en aquest municipi. L’acord l’han signat el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, i l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.
La Generalitat compta des de gener de 2010 amb el servei d’Ofideute, creat per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis i atendre les persones afectades de manera més propera.
Mediació amb les entitats financeres
Pel que fa al sistema de funcionament, els ens locals i comarcals que han signat convenis amb l’Ofideute s’entrevisten amb les persones afectades per un crèdit hipotecari al qual no poden fer front i plantegen una proposta de solució al servei. Un cop analitzat el cas, i sempre tenint en compte el dèbit pendent i els ingressos de la unitat familiar, l’Ofideute remetrà a l’entitat financera una proposta d’acord entre les dues parts. També en farà el seguiment i comunicarà la resolució de l’expedient als ens locals i a la família afectada.
En els dos anys de funcionament de l’Ofideute s’han atès 2.085 famílies, amb 1.417 expedients tancats. Des que es va iniciar el programa, els casos rebuts s’han multiplicat per cinc: el 2010 es van atendre 206 famílies i el 2011, un total de 839. Durant l’any 2012, fins a 31 d’octubre, s’han atès 1.040 casos, la xifra més alta de persones ateses al servei Ofideute de la Generalitat des del seu inici.
L’Ajuntament de Sabadell, de la seva banda, va posar en marxa el seu propi servei d’Ofideute a la ciutat el 2010, també per cercar solucions a casos relacionats amb el risc de pèrdua de l’habitatge. El 2010 s’hi van atendre 191 casos i el 2011, un total de 320.
Atesa la diversitat de problemàtiques que s’hi atenien, el 2012 es va decidir ampliar els serveis d’Ofideute tot impulsant Sabadell Habitatge, concebut com un lloc de referència per atendre, respondre i intervenir de forma integrada en totes les demandes ciutadanes relacionades amb temes d'habitatge. El conveni signat avui permetrà la col·laboració entre aquest servei de l’Ajuntament de Sabadell i l’Ofideute de la Generalitat.
Sabadell Habitatge ha atès des de principis d’any 2.704 casos. D’aquests, 369 estaven relacionats amb el risc de pèrdua de l'habitatge derivat de la dificultat de fer front al pagament de les quotes hipotecàries. Altres 62 casos atesos tenien a veure amb problemes per al pagament del lloguer.
A banda d’aquestes dues casuístiques més greus, les consultes ateses a Sabadell Habitatge han comprès temes com l’accés a habitatges de protecció oficial; la inscripció al registre de sol·licitants; informació i/o integració en el programa de cessió i mediació d'habitatge; acreditacions de les condicions per al manteniment d’ajuts al lloguer; risc de pèrdua de l'habitatge per problemes econòmics; desavinences a comunitats de veïns, o demandes d'intervenció per l'ús indegut de l'habitatge.
Comarques i municipis que han signat convenis de mediació
Amb el conveni signat avui entre l’Ofideute de la Generalitat i l’Ajuntament de Sabadell ja són 127 els municipis que compten amb aquest servei de mediació. Així, s’han signat acords amb els ajuntaments d’Amposta, Badalona, Barcelona, Vilafranca del Penedès, Reus i Sant Celoni (que cobreix 14 municipis del Baix Montseny), i amb els consells comarcals de l’Alt Camp (23 municipis), de la Conca de Barberà (22 municipis), del Ripollès (19 municipis) i del Vallès Oriental (43 municipis).
1