L'ARC analitza l'estalvi d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle en productes fabricats amb materials reciclats

· Entre els materials d'ús habitual, un paquet de 500 fulls DIN A4 de paper reciclat pot suposar un estalvi de 2,3 kg de CO2

query_builder   15 novembre 2012 11:12

event_note Nota de premsa

L'ARC analitza l'estalvi d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle en productes fabricats amb materials reciclats

· Entre els materials d'ús habitual, un paquet de 500 fulls DIN A4 de paper reciclat pot suposar un estalvi de 2,3 kg de CO2

TES
El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha presentat aquest matí la publicació Estalvi de les emissions de CO2 en els productes de la Xarxa Compra Reciclat. El document analitza aquest benefici ambiental, durant tot el seu cicle de vida, en una selecció de productes de la Xarxa Compra Reciclat (XCR), un espai de trobada virtual entre oferents i demandants de productes reciclats, reciclables i/o biodegradables, amb el propòsit de crear un nucli de connexió entre agents i dinamitzar el mercat d’aquests productes. Completa la publicació presentada avui el càlcul de la petjada de carboni de dos productes guardonats amb el primer premi i un accèssit de l’edició 2009 del Premi Disseny per al Reciclatge, un compostador i un separador de bicicletes.
 
 
Els productes que incorporen contingut reciclat tenen un comportament positiu davant l’estalvi d’emissions de CO2
 
Alguns exemples en productes d’ús quotidià a l’oficina posen de manifest aquest comportament positiu:
 
  • En els folis, es pot arribar a un estalvi de de 2,3 kg de CO2 per quilo si adquirim un paquet de 500 fulls A4 de paper reciclat.
  • O de 2,4 kg de CO2 si usem arxivadors de documents fets amb cartró reciclat.
  • L’estalvi de CO2 més significatiu s’ha detectat en la substitució dels acers i aluminis primaris per d’altres reciclats en mobiliari de l’oficina com el cas concret de l’anàlisi d’una cadira d’oficina, on el fet d’utilitzar 1 quilo d’alumini reciclat suposa un estalvi de 11,9 kg de CO2 respecte fer servir la mateixa quantitat de  material verge, i per cada quilo d’acer reciclat, s’estalvien 1,6 kg de CO2. Per a aquest producte, l’estalvi equival a les emissions generades per un cotxe que recorre una distància de 53 km.
 
Un altre camp on es pot apostar per la reducció d’emissions és el del mobiliari urbà, on si s’utilitza plàstic reciclat, es redueixen en 1,9 kg de CO2 les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. La publicació de l’ARC mostra el cas d’una pilona de senyalització per a mobiliari urbà de 140 cm de longitud de plàstic reciclat, amb la que es calcula que l’estalvi correspon a les emissions d’un turisme en fer 276 km.
 
La XCR funciona des de finals de l’any 2005. La va crear l’Agència de Residus de Catalunya en col·laboració amb les entitats municipalistes (Associació Catalana de Municipis i Comarques, Federació de Municipis de Catalunya, Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus) i el sector empresarial (Foment del Treball, Pimec i Consell General de Cambres de Catalunya). Actualment compta amb 257 adherits (122 oferents i 135 demandants), que suposa una oferta de 635 productes, i s’ha convertit en una plataforma d’intercanvi indispensable per a les empreses que volen incorporar criteris ambientals en la presa de decisions sobre el disseny i la producció de béns i serveis.

2  

Fitxers adjunts

Estalvi de les emissions de CO2 en els productes de la Xarxa Compra Reciclat

Estalvi de les emissions de CO2 en els productes de la Xarxa Compra Reciclat
PDF | 5202

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 120