El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, va presidir ahir dijous, 15 de novembre, la inauguració de la ‘Jornada tècnica sobre el sistema de classificació de canals porcines i bovines a Catalunya. Repercussions en el comerç de la carn bovina i porcina’, organitzada per l’esmentada Direcció General i l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Monells.
L’acte, celebrat a Sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre, a Vic, va comptar amb un alt grau de participació, amb més de cinquanta assistents provinents de tots els àmbits integrants del sector porcí i boví català (productors, indústria càrnia, administració, i recerca i investigació), que a l’entrada disposaven d’una taula on poder recollir els dossiers amb el programa i totes les presentacions i informacions sobre la Jornada.
En la seva intervenció, Miquel Molins va agrair la participació tant als assistents com als ponents i, després de destacar la importància de la classificació de canals dins dels sectors porcí i boví de carn a Catalunya, va indicar que la Jornada era el resultat de l’interès en aquesta temàtica registrat des de fa temps per part dels diferents sectors interessats, que sol·licitaven aprofundir en el coneixement dels requeriments en matèria de classificació de les canals. Molins va concloure desitjant que la Jornada tingués un caire més informatiu i didàctic que normatiu.
El primer ponent a intervenir va ser el cap de l’àrea de porcí, avicultura i altres produccions ramaderes del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), Juan Antonio Agüero Monedero, el qual va tractar dels fonaments i objectius dels sistema comunitari de classificació de canals, la situació a nivell estatal i comunitari, i de la comunicació i registre de preus.
Tot seguit va intervenir Albert Brun Pujol, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAAM, qui va substituir la persona inicialment prevista, Marina Gispert, especialista comunitària de l’Estat espanyol en classificació de canals porcines. Brun Pujol va exposar la importància de la classificació de canals porcines i les repercussions en el comerç de carn porcina; i va informar sobre els equips de classificació autoritzats, i sobre la presentació i pesatge de la canal porcina.
El darrer ponent va ser Rufino J. Gil Guerra, expert espanyol en el Comitè de la Unió Europea (UE) de Classificació de canals, que va parlar de la importància de la classificació de canals bovines, la utilització de les presentacions autoritzades i els feinejats autoritzats de les canals, i va acabar abordant les repercussions en el comerç de carn bovina
Tot seguit va tenir lloc una taula rodona, moderada pel subdirector general de Ramaderia del DAAM, Joaquim Xifra, i que va comptar amb la participació de representants del sector productor porcí i boví (Manel Canal, de la Cooperativa Plana de Vic, i Ricard Gòdia, president d’ASOPROVAC Catalunya), amb un representant del sector de les indústries de la carn (Ignasi Pons, de la FECIC), Montserrat Álamos, cap del Servei d’Ordenació Ramadera del DAAM, i amb els propis ponents de la Jornada. Tots ells van tenir ocasió d’exposar el seu punt de vista sobre el tema, registrant molt d’interès contrastar les diferències entre les diferents parts representades, la qual cosa va generar un viu debat.
La participació de les persones assistents a l’acte els va donar l’ocasió de realitzar les seves aportacions i realitzar les preguntes que consideressin adients als membres de la taula; i tots ells van felicitar el DAAM per l’oportunitat de la celebració de la Jornada, així com de l’èxit organitzatiu.
La Jornada va ser clausurada per Joaquim Xifra, el qual va felicitar els ponents per les seves presentacions, així com els membres de la Taula rodona per la seva participació, i va agrair a tots els presents la seva assistència, que considerava com tot un èxit i clar símptoma que es va pel bon camí. Alhora, Xifra va considerar un luxe reunir, en un mateix acte, membres representants de tots els sectors interessats, així com comptar amb uns ponents amb un alt prestigi en aquesta temàtica. El subdirector general de Ramaderia del DAAM va assenyalar que l’objectiu pretès amb aquesta Jornada era informar i fer didàctica sobre el tema de la classificació de canals porcines i bovines, i fer veure que, més enllà dels requeriments establerts per la normativa, s’ha de veure més com una oportunitat que com una obligació.
En aquest sentit, Xifra va insistir en que és un aspecte bàsic per a garantir la transparència i equitat en les transaccions comercials, factor clau per a Catalunya atès el seu gran volum de producció de carn; va recordar que el DAAM coordina i catalitza els esforços per tal de desenvolupar la base de dades SIPCAP, però que aquesta només es durà a terme si es compta amb la col·laboració i clar convenciment de les parts interessades. Per a concloure, Joaquim Xifra va considerar que els darrers anys s’ha fet un gran esforç per part de tots (productors, industrials i administració) per a desenvolupar i complir els requeriments en matèria de classificació de canals, que “som conscients que queda camí per recórrer”, i va instar a les persones assistents del MAGRAMA a requerir el mateix grau de compliment a la resta de comunitats autònomes de l’Estat espanyol que el que s’està assolint a Catalunya.