Foto de l'acte
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha afirmat que “ara mateix que a Catalunya es dibuixen futurs il·lusionadors, tothom ha de participar i sentir-se protagonista en la construcció del nou país”. “Necessitem l’equilibri que aporta la participació de persones de totes les edats per a construir un país millor”, ha dit el conseller.
 
El conseller Cleries ha fet aquestes declaracions durant la cloenda de la jornada “Per un futur més clar”, organitzada pel Consell Territorial de la Gent Gran de Girona, format pels consells consultius del Gironès, la Selva, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i el Ripollès. És un esdeveniment anual que es porta a terme amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, el Campus Arnau d’Escala i el suport de l’Obra Social de “la Caixa”, per tal de conèixer i debatre aspectes relacionats amb la gent gran.
 
En motiu de la celebració de l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu, la temàtica de la jornada d’enguany s’ha centrat fonamentalment en entendre l’envelliment i la joventut, i veure de quina manera es poden entendre i relacionar. Per aquest motiu ha comptat amb la participació del professor de filosofia, Joan Manuel del Pozo, que ha pronunciat la conferència sobre l’envelliment i la joventut, i s’ha realitzat una taula rodona amb la participació del doctor en dret i polític Narcís Oliveres, el neuròleg de l’IAS Secundí López-Pousa, el filòsof i coordinador científic de l’Observatori d’Ètica Aplicada a la Intervenció Social, Joan Caminas, i l’estudiant de psicologia de la UdG, Susanna Roca.
El conseller ha apel·lat a la generositat de la gent gran en la construcció d’“un país millor que haurà de ser per a ells i per a les generacions que ens seguiran”. “És bo en els temps que corren voler parlar d’un futur més clar, més il·lusionador, millor”. Amb aquesta referència al títol de la jornada el conseller ha volgut felicitar els diferents consells consultius de la gent gran de les comarques gironines, perquè “heu sabut teixir una xarxa que reforça els punts de contacte entre les persones de tot el territori”.
 
Cleries ha insistit que “la visió de persones de diferents edats és molt important. Hi ha hagut tendència a compartimentar la societat segons les edats, però hi ha unes necessitats reals de dialogar i aprendre entre les generacions, els grans dels petits i els més petits dels grans. Quan pensem que només s’aprèn en una direcció ens estem negant el diàleg”.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha destacat també la tasca dels casals de gent gran arreu de Catalunya que “tenen la virtut de rejovenir les persones”. Cleries ha destacat que l’actitud de la gent gran és molt important: “Dir que ja ho hem fet tot a la vida en arribar a determinades edats vol dir que pleguem veles. Sempre hi ha coses a fer i a aprendre i les persones grans poden emprendre en moltes direccions i aprofitar les oportunitats de créixer com a persona sempre. Els casals de gent gran ofereixen aquesta oportunitat”.
 
Per acabar, el conseller ha insistit en la importància de “no sentir-se espectadors en l’escenari de la vida. En aquest escenari el nostre paper va canviant, però és important saber trobar el paper que ens correspon en cada moment. Trobar l’encaix i el nostre protagonisme”. I en aquest sentit, ha fet una crida a que “ara mateix que a Catalunya s’inicien processos molt importants, tothom hi ha de participar i sentir-se protagonista”.