Una delegació de professionals dels serveis penitenciaris de Tunísia visita Barcelona per conèixer el sistema penitenciari i de justícia juvenil català

query_builder   26 novembre 2012 18:40

event_note Nota de premsa

Una delegació de professionals dels serveis penitenciaris de Tunísia visita Barcelona per conèixer el sistema penitenciari i de justícia juvenil català

.
Una delegació de professionals dels serveis penitenciaris de Tunísia visita Barcelona del 26 al 30 de novembre per conèixer el sistema penitenciari i de justícia juvenil català. Aquesta visita formativa s’afegeix a la que va fer, amb el mateix objectiu, una delegació d’alts càrrecs polítics tunisians durant la primera setmana de novembre.
 
La visita de la delegació és fruit de la col·laboració entre el Departament de Justícia (a través del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i de la Direcció General de Serveis Penitenciaris) i l’Agència Espanyola per la Cooperació Internacional i el Desenvolupament (AECID) i s’emmarca dins el programa d’acompanyament als processos de governabilitat democràtica en el món àrab (programa MASAR). El programa MASAR té com a objectiu enfortir la societat civil i donar suport institucional per al desenvolupament de polítiques públiques.
 
Amb aquesta finalitat, el CEJFE i la DGSP han preparat un programa de 30 hores lectives, de les quals un 70 % són de formació pràctica als centres penitenciaris. Així, la visita a diverses presons catalanes permet aprendre in situ com funcionen en aquests espais els protocols de seguretat, els procediments disciplinaris, la classificació dels interns, els programes específics per a la població reclusa femenina o la intervenció específica en joves, entre d’altres.
 
Pel que fa a la formació teòrica, s’inclouen ponències sobre normativa penitenciària internacional, el sistema d’execució penal i la inspecció penitenciària a Catalunya així com sobre la finalitat resocialitzadora com a nova concepció de les presons democràtiques. A més, i d’acord amb el perfil de part de la delegació, s’han preparat dos itineraris complementaris sobre sistemes d’informació i programes formatius.
 
El Departament de Justícia de la Generalitat, mitjançant la Direcció General de Serveis Penitenciaris i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, va iniciar el 2010 una intensa relació de col·laboració amb l’AECID que fins ara ha possibilitat també el desenvolupament de cursos de capacitació per a  professionals dels serveis penitenciaris d’Iraq.