Govern

El Govern dóna llum verd a la convocatòria del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya 2013-2016

query_builder   27 novembre 2012 13:54

event_note Nota de premsa

El Govern dóna llum verd a la convocatòria del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya 2013-2016

  • Compta amb una dotació inicial de 200 milions d’euros del Departament de Governació i Relacions Institucionals, i espera ampliar-la a més de 400 amb les aportacions que les diputacions catalanes han de fer al programa
 
  • Inclou per primera vegada les despeses corrents de reparacions, manteniment i conservació
 
El Govern ha enllestit els darrers tràmits del decret de les bases reguladores i d’execució del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC) per al quadrienni 2013-2016 i s’obre la convocatòria única per a aquest període. L’objectiu és facilitar als ens locals una eina més eficaç, amb una estructura més sistemàtica i més adaptada a les necessitats actuals, provocades per una disminució generalitzada dels seus ingressos corrents. El Departament de Governació i Relacions Institucionals destina 200 milions d’euros al PUOSC 2013-2016. A aquesta xifra cal afegir-hi les quantitats que les diputacions aportaran al programa, que es preveu que superin els 200 milions d’euros més.
 
Com a novetats principals destaca que el sistema de programació torna a ser de 4 anys i que el programa recupera el seu esperit unitari, establint les eines i principis perquè la coordinació entre departaments i administracions sigui exemplar. Així mateix, inclou per primera vegada les despeses corrents de reparacions, manteniment i conservació, previstes a la classificació econòmica de l’estructura dels pressupostos locals amb un triple objectiu: contribuir a l’impuls local promovent accions de suport al sector de la construcció; alliberar despesa corrent dels ens locals per permetre destinar recursos a altres accions que garanteixin l’estat del benestar; i fomentar la cultura del manteniment de les inversions fetes abans de l’inici de les obres.
 
El pla també preveu la possibilitat d’efectuar noves inversions, però sota uns criteris de prioritat: infraestructures bàsiques, obres ben dimensionades, garantia de viabilitat, mancomunació de serveis i creació de riquesa i llocs de treball.
 
De la mateixa manera, augmenten els límits màxims de percentatge de subvenció per a cada actuació, per contrarestar la dificultat dels ens locals per acumular recursos propis o accedir a crèdits. En el cas que l’ens beneficiari es trobi en situació de desequilibri financer, pot optar entre sol·licitar ajornar l’execució de l’actuació fins que assoleixi l’equilibri o bé renunciar a la subvenció atorgada. En aquest cas pot rebre fins a un 50% de la subvenció prevista per destinar l’import a sufragar despeses d’inversions o obres ja efectuades.
 
En la planificació del PUOSC per al període 2013-2016 s’introdueix la Comissió de Valoració, encarregada d’aplicar els criteris de selecció per a la línia d’inversions i de proposar a la Comissió de Cooperació Local de Catalunya la planificació i la formulació dels plans.
 
Amb totes aquestes novetats, el PUOSC esdevindrà un instrument no només viable econòmicament, sinó que també tindrà una tramitació i justificació més simples.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined