Jornada de cloenda del projecte de cooperació Leader "Energia i Forest"

query_builder   28 novembre 2012 13:12

event_note Nota de premsa

Jornada de cloenda del projecte de cooperació Leader "Energia i Forest"

 
 
La Biblioteca Lambert Mata, de Ripoll, acollirà demà dijous, 29 de novembre, la jornada de cloenda del projecte de cooperació Leader “Energia i Forest”, sota el títol “Un nou model energètic és possible?”, i que està organitzada pel grup Leader, Associació Leader Ripollès, Ges i Bisaura, seleccionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a desenvolupar el Programa Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial de la comarques del Ripollès i els municipis de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.
 
La jornada tractarà dels resultats obtinguts en l’esmentat projecte ‘Energia i Forest’ en cada territori i també servirà, entre altres, per a explicar les experiències que es poden integrar al projecte en el futur. Aquest projecte té com a objectiu catalitzar i impulsar la sostenibilitat del model de desenvolupament dels territoris rurals catalans, basant-se en una estratègia de foment de l’estalvi i l’eficiència energètica i en la promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes, especialment la biomassa.
 
En el projecte s’ha transferit el model energètic i forestal del territori del Ripollès i de la Vall del Ges, Orís i Bisaura a la resta de territoris cooperants. Entre les accions desenvolupades destaquen:
 
  • Transferència de la metodologia de gestió energètica municipal als territoris cooperants. Dins d’aquesta acció, s’ha executat dos cursos formatius per a tècnics dels territoris cooperants sobre ús d’un software de gestió energètica i sobre lectura i interpretació de factures elèctriques. Això ha permès la creació d’una xarxa de gestors energètics en els diferents territoris participants del projecte, en la qual s’ha exposat dubtes, idees i propostes vinculades a la gestió energètica municipal. Així, la xarxa dóna servei de moment a un total de 18 municipis en els territoris cooperants i a 11 en el territori coordinador.
 
  • Actualització del Pla Estratègic de la Biomassa del Ripollès. La comarca del Ripollès va presentar, l’any 2009, un Pla Estratègic de la Biomassa on es mostrava el potencial biomàssic dels boscos públics i de les zones accessibles d’aquests. Alhora, es vinculava aquest potencial amb la quantitat de biomassa necessària per a poder alimentar calderes de biomassa en equipaments públics. El Pla es va començar a executar i, amb la dinàmica del temps, han aparegut necessitats no contemplades. L’objectiu d’aquesta acció ha estat actualitzar el Pla Estratègic de la Biomassa del Ripollès amb les necessitats actuals.
 
  • Transferència del Pla Estratègic de la Biomassa a altres territoris. Per tal de transferir el Pla Estratègic de la Biomassa a altres territoris i d’afavorir la priorització territorial de canvi de calderes per calderes de biomassa en zones eminentment forestals s’ha avaluat la instal·lació de 13 calderes de biomassa i 7 xarxes de calor (equivalent a l’abastiment en biomassa de 30 instal·lacions públiques) en diferents municipis dels territoris cooperants, calculant l’estalvi econòmic anual que comportaria.
 
  • Edició de materials divulgatius. Amb aquesta acció s’ha editat diversos materials  divulgatius (CDs de jocs, CDs formatius sobre energies renovables, i una exposició sobre renovables i estalvi i eficiència energètica).
 
  • Cursos formatius en desbrossadora, motoserra i tala d’arbres petits al centre de formació forestal de Montesquiu. S’ha realitzat tres cursos sobre aquesta matèria amb un total de 21 persones participants de 4 dels territoris cooperants.
 
  • Preparació i realització del Primer Curs de Producció de Biomassa del centre de formació forestal de Montesquiu, curs desenvolupat en dues sessions, i que tenia part teòrica (efectuada al Centre de Formació Forestal de Montesquiu), dues visites tècniques a instal·lacions, i una visita de reconeixement d’una zona natural en la qual s’ha realitzat extracció de producte derivat de la fusta per a la biomassa. En aquest curs hi han participat 12 persones.
 
 
L’acte públic de cloenda tindrà lloc a les 19.00 hores, i constarà d’una xerrada a càrrec d’Antonio Turiel, físic i matemàtic investigador del CSIC expert en Crash Oil i fonts energètiques. Val a dir que en la presentació de l'acte també hi seran presents la vicepresidenta de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, Rosa Vestit, que donarà la benvinguda, la subdirectora general de Planificació Rural del DAAM, Laura Dalmau, i el director del Consell Assessor en Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS), Arnau Queralt.
 
‘Energia i Forest’  ha comtat amb la participació d’altres 5 grups Leader de Catalunya (Associació per al Desenvolupament de la Catalunya Central, Associació per al Desenvolupament Integral de la Zona Nord-oriental de Catalunya, Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, Consorci grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya, i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central),    i ha estat finançat pel DAAM i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
 
 

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 320