Així ho ha dit aquest vespre durant el lliurament del Premi a la Qualitat de la Justícia, atorgat pel Consell General del Poder Judicial al Departament de Justícia per segon any consecutiu
 
Aquesta condecoració reconeix el desenvolupament del sistema informàtic per a la gestió processal e-justícia.cat, amb el qual s’ha iniciat el desplegament tecnològic del futur als jutjats catalans
.
La consellera de Justícia en funcions, M. Pilar Fernández Bozal, ha recollit aquest vespre a Madrid el Premi a la Qualitat de la Justícia 2012, atorgat pel Consell General del Poder Judicial, en la modalitat de Justícia més eficaç, pel programa e-justícia.cat, el sistema informàtic de tramitació electrònica dels processos judicials, que ha permès als jutjats iniciar una nova manera de treballar, pròpia del segle XXI.
 
Durant el seu parlament, la titular de Justícia ha destacat que amb aquest premi es reconeix “el treball que s’ha fet sobre el conjunt dels mòduls del sistema e-justícia.cat per executar amb major eficàcia la gestió processal” i també que “els mòduls premiats en aquesta edició conformen l’eix central de l’e-justícia.cat, sistema sobre el qual se sustenta el canvi tecnològic de l’Administració de justícia a Catalunya”.
 
La consellera ha fet ressaltar les característiques principals d’aquest nou sistema, com són la signatura judicial electrònica, la interoperativitat i la seva naturalesa exportable i modular.
 
Respecte de la signatura electrònica, ha afirmat que “l’eliminació del paper no és un fi en si mateix, sinó una conseqüència del procés imparable de tecnificació, com tampoc ho és la digitalització de la documentació, sinó l’aposta per la transmissió i l’intercanvi d’informació electrònica generada des del primer moment.” Ha afegit, però, que “l’expedient judicial electrònic no serà una realitat fins que tots els operadors jurídics que hi intervenen optin també per les noves tecnologies”.
 
Fernández Bozal ha recordat que Catalunya va ser una de les primeres comunitats autònomes que va superar el test de compatibilitat del Consell General del Poder Judicial, que “garanteix la compatibilitat entre sistemes amb independència de les característiques tecnològiques inherents a cada un”.
 
Finalment, la consellera ha remarcat la conveniència que, en aquests moments d’enormes dificultats econòmiques, “el CGPJ i les comunitats autònomes explorin escenaris de col·laboració per compartir i intercanviar mòduls, aplicacions informàtiques, sistemes o serveis desenvolupats”.
 
La consellera ha estat acompanyada del director general de Modernització de l’Administració de la Justícia del Departament de Justícia, Xavier Fabregat.
 
Premi a la Qualitat de la Justícia
 
L’edició d’enguany dels premis també ha valorat especialment el Jutjat de Primera Instància núm. 37 de Barcelona, el primer de tot l’Estat que ha implantat el nou sistema processal e-justícia.cat, preparat per a l’expedient judicial electrònic.
  
Aquest és el segon any que el Departament de Justícia rep el guardó. En l’edició anterior es va premiar l’esforç realitzat pel Departament en la implantació del mòdul GEF, una eina informàtica que dóna suport als òrgans judicials en la gestió dels efectes i les peces de convicció.
 
L’objectiu del Consell General del Poder Judicial amb els premis a la Qualitat de la Justícia és distingir els òrgans jurisdiccionals, oficines judicials, administracions públiques competents en l’administració de justícia, així com entitats i organismes que s’hi relacionen, que hagin destacat per les seves activitats de millora de la qualitat del servei públic i per la satisfacció de les necessitats dels ciutadans mitjançant bones pràctiques de gestió.