La directora de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, ha obert aquest matí una jornada de bones pràctiques adreçada a equips de valoració de la discapacitat i la dependència, organitzada pel Departament de Benestar Social i Família. A la jornada s’hi han inscrit 218 persones.
La directora de l’ICASS ha explicat que l’objectiu de la trobada “és compartir el coneixement i les bones pràctiques que realitzem diàriament per aprendre així els uns dels altres i, al mateix temps, recollir propostes de millora per ajudar-nos a preparar el full de treball per l’any 2013”.
Els serveis de valoració de la dependència (SEVAD) són els encarregats de realitzar la valoració del reconeixement del grau de dependència en el domicili o en el centre on resideix el sol·licitant. Aquesta valoració és un requisit bàsic per accedir a les prestacions econòmiques i de serveis reconegudes per la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
Per la seva banda, els equips de valoració i orientació (EVO) dels centres d’atenció a les persones amb discapacitat s’encarreguen de tramitar el certificat de reconeixement oficial de la situació de discapacitat. Aquest certificat s’atorga a aquelles persones amb una discapacitat igual o superior al 33% i indica el diagnòstic i el grau de disminució. Es tracta d’un requisit indispensable per accedir a les prestacions econòmiques i les accions assistencials que la Llei de serveis socials reconeix per a les persones amb discapacitat.
Carmela Fortuny ha recordat que el Departament de Benestar Social i Família disposa d’un equip de més de 600 professionals que treballen en el processos de valoració de la dependència i la discapacitat.
Fortuny també ha destacat l’esforç que s’ha realitzat enguany per escurçar el temps d’espera de les valoracions de discapacitat i oferir un millor servei a la ciutadania. En aquest sentit, la directora de l’ICASS ha explicat que el Departament ha reduït substancialment el temps d’espera de les valoracions en les zones del país que més retards patien com ara Barcelona, el Barcelonès i el Vallès Occidental. “Hem impulsat un sèrie de millores que ens ha permès, per exemple, passar d’una mitjana de 5 a 2 mesos en les valoracions de persones amb discapacitat psíquica al Vallès Occidental”, ha dit Fortuny.
La Jornada de bones pràctiques s’ha celebrat a la Casa del Mar i ha inclòs un conferència sobre l’ètica a la pràctica professional. També s’han abordat temes com l’atenció dels usuaris i usuàries, l’aplicació del barem de valoració de la dependència o com millorar la coordinació. Aquesta jornada està inclosa en el Pla Director de Formació 2011-2014 del Departament de Benestar Social i Família.