• La Generalitat considera que la normativa vulnera competències constitucionals i estatutàries i envaeix competències d’organització i execució de l’FP 
 
  • El reial decret espanyol fixa com a norma bàsica marcar els horaris i la periodicitat de les reunions
 
El Govern ha acordat avui sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries el preceptiu dictamen previ a la interposició d’un conflicte positiu de competència contra el decret espanyol que regula l’FP dual en considerar que vulnera la distribució competencial constitucional i estatutària i constitueix una invasió de les competències pròpies de la Generalitat. El Reial decret 152/2012 desenvolupa el contracte per a la formació i l’aprenentatge i estableix les bases de la formació professional dual.  El Govern entén que el text regula aspectes organitzatius que no li pertoquen, tal com estableix la jurisprudència del Tribunal Constitucional dictada en diverses sentències sobre aquesta matèria.
 
Indica que la regulació de l’FP dual es fa a l’empara de l’article 149.1.30 de la Constitució espanyola, que reserva a l’Estat les condicions d’obtenció, expedició i homologació de títols acadèmics i professionals però, paradoxalment, el reial decret d’FP no crea cap títol nou. En realitat, la norma espanyola vol regular l’horari d’estada a les empreses, la periodicitat de les reunions amb les empreses, els projectes pedagògics i, fins i tot, el control dels alumnes fins a dos anys després de finalitzar la seva formació i preveu que aquestes mesures siguin enteses com a normativa bàsica.
 
L’article 30.2, per exemple, marca el mínim d’hores de formació a les empreses. El Govern de la Generalitat entén que aquest és un element de gestió i que la responsabilitat del Govern espanyol s’hauria de limitar a establir els mínims comuns i no a entrar en l’horari concret. D’altra banda, l’article 31.2 estableix que quan una empresa col·labori amb l’FP dual en dues comunitats distintes, el projecte educatiu l’haurà d’aprovar el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. El Govern considera que es tracta d’una intromissió absoluta que es contradiu amb el principi del mateix reial decret, que reclama que els projectes estiguin vinculats directament amb l’entorn de cada centre educatiu.
 
En la reunió del 20 de novembre passat el Consell Executiu ja va acordar presentar un requeriment d’incompetència, com a pas previ a la sol·licitud del dictamen al CGE.