El Consell Social de la Llengua aprova una declaració de suport a totes les entitats i institucions que defensen el model educatiu català

query_builder   13 desembre 2012 17:19

event_note Nota de premsa

El Consell Social de la Llengua aprova una declaració de suport a totes les entitats i institucions que defensen el model educatiu català

  • En els propers dies el Consell Social de la Llengua acordarà un document per posar en relleu les polítiques que s’estan fent des del govern de l’Estat que perjudiquen la llengua catalana
 
  • El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, lamenta que “des d’algun lloc, s’ha decidit dificultar la cohesió social a Catalunya a través de la llengua”
 
  • Mascarell denuncia que “el que passa en el sistema educatiu, forma part d’altres manifestacions que s’estan produint contràries al nostre ordenament lingüístic, al català i a tot el que representa la voluntat compartida de normalitzar la nostra llengua”
Consell Social de la Llengua
La Comissió Permanent del Consell Social de la Llengua ha aprovat avui una declaració de suport a totes les entitats i institucions que treballen per la llengua catalana i defensen i reclamen la millora del seu aprenentatge en el sistema educatiu. El text acordat pel Consell Social de la Llengua és el següent:
 
La comissió permanent del Consell Social de la Llengua Catalana vol fer manifest el seu suport explícit al Consell Escolar de Catalunya, a les associacions de mares i pares d’alumnes, als centres educatius, als seus professionals, als ens locals, a l’administració educativa i al Govern de Catalunya, i a aquelles entitats educatives i cíviques que treballen per la llengua catalana i defensen i reclamen la millora del seu necessari aprenentatge, ús i estatus oficial en el sistema educatiu de Catalunya.
 
Alhora, diposita la seva plena confiança en la consellera d’Ensenyament del Govern de la Generalitat per tal que en doni trasllat al Govern espanyol, en defensa del model educatiu català i del seu règim lingüístic i competencial.
 
El Consell Social de la Llengua ha acordat aquest text  en el marc Comissió Permanent de l’ens, que s’ha reunit avui en sessió extraordinària per tal de valorar la proposta legislativa que el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha presentat, pel que fa els preceptes que afecten l’ús de la llengua catalana en el sistema educatiu.
 
Després de la reunió, el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, ha denunciat que “el que passa en el sistema educatiu, forma part d’altres manifestacions que s’estan produint contràries al nostre ordenament lingüístic, al català i a tot el que representa la voluntat compartida de tants habitants del país de normalitzar la nostra llengua. Al costat del que succeeix a nivell lingüístic en el sistema educatiu, estan succeint altres coses de notable importància, que semblen expressar una certa ofensiva contra la normalitat del català, contra les decisions que es prenen al Parlament de Catalunya i contra les opcions que s’estan fent a Catalunya des de la comunitat educativa. És una ofensiva difícil de comprendre contra el català.”
 
Mascarell ha anunciat que el Consell Social de la Llengua “treballa en un document, que presentarà en els propers dies, per posar en relleu quines realitats s’estan produint a Catalunya, i a altres indrets on es parla el català, arran de les polítiques que s’estan fent des del govern de l’Estat, que tenen en comú la voluntat contrària als interessos de l’ús normalitzat del català.”
 
El conseller de Cultura en funcions ha ressaltat que el Parlament de Catalunya “té unes lleis que s’adapten perfectament a l’ordenament jurídic i que no hi ha cap necessitat de sortir d’aquest marc”.
 
Igualment, ha lamentat que “des d’algun lloc s’ha decidit que la cohesió social a Catalunya no té importància, i que aquesta es pot dificultar a través de la llengua. Això és molt negatiu per nosaltres, perquè des del anys 80 del segle passat, hem fet de la llengua un element de cohesió social. Posar en dubte això ens sembla molt greu”. El conseller ha apuntat que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, “no s’ha caracteritzat per posar les coses senzilles, ni per tenir polítiques que responguin a les coses que cal fer”. “En un país amb una realitat complexa com la nostra, fabricar problemes on no hi són, no és la millor de les iniciatives polítiques”, ha afegit.
 
 
Consell Social
El Consell Social de la Llengua Catalana, creat l’any 1991, és el màxim òrgan d’assessorament, consulta i participació social en la política lingüística impulsada pel Govern de la Generalitat.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia: Comissió Permanent del Consell Social de la Llengua

Fotografia: Comissió Permanent del Consell Social de la Llengua
JPG | 2106