La Taula de la mel fa balanç dels ajuts al sector l'any 2012 i analitza les previsions per al 2013

query_builder   18 desembre 2012 14:27

event_note Nota de premsa

La Taula de la mel fa balanç dels ajuts al sector l'any 2012 i analitza les previsions per al 2013

FOTO WEB
Imatge de la reunió d'avui.
 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, ha presidit aquest matí, a Lleida, la reunió de la Taula Sectorial de la Mel.
 
La reunió ha servit per a fer un repàs de la situació actual de les convocatòries d’Ordres d’ajut adreçades al sector apícola l’any 2012, i la pertinent previsió per al 2013. En aquest sentit, s’ha informat que respecte a l’Ordre d’ajuts a la millora de la producció i comercialització dels productes de l’apicultura, línia cofinançada entre la Unió Europea (UE), el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i el DAAM, que no s’ha pogut publicar amb el cent per cent dels fons previstos atès que encara resta pendent l’aportació de la part del MAGRAMA, que es preveu que es pugui fer efectiva properament.
 
Respecte als ajuts al sector apícola en concepte de prima per pol·linització, de fons cent per cent DAAM, s’ha informat que finalment s’ha pogut publicar l’Ordre malgrat les previsions pressupostàries inicials que apuntaven dificultats.
 
A més, en relació als ajuts destinats a l’execució de programes sanitaris (ADS) s’ha informat que el Ministeri ha reduït en més d’un 60% la seva aportació. Malgrat les perspectives molt negatives per al 2013 en el finançament d’aquesta línia per part del Ministeri, el DAAM ha refermat el seu compromís amb la sanitat i Miquel Molins, a petició del sector, s’ha compromès a dur a terme una reunió amb la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat per tal d’equilibrar l’aportació en concepte sanitari i la que es destina a través dels ajuts adreçats a compatibilitzar les activitats apícoles amb la conservació de l’abellarol i de l’abella de la mel autòctona. En aquest sentit, el sector ha coincidit que cal cercar una solució més racional a les compensacions establertes per la conservació de l’abellarol ja que aquestes no cobreixen les pèrdues de producció que provoca aquesta espècie, motiu pel qual han reclamat que des de l’esmentada Direcció General s’estudiï mètodes alternatius de control de les poblacions.
 
Finalment, pel que fa als ajuts agroambientals establerts en el marc del CGE per a la millora de la biodiversitat en zones fràgils, el representant de la Direcció General de Desenvolupament Rural ha informat que fa quinze dies es va efectuar el pagament a uns 105 apicultors per un import de 774.000 euros, i que el DAAM es compromet a mirar de donar continuïtat per al 2013 a aquesta línia, atès que molts apicultors ja han completat els cinc anys de compromisos.
 
Finalment, s’ha presentat al sector els resultats del programa pilot de vigilància de les malalties de les abelles.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la reunió d'avui.

Imatge de la reunió d'avui.
JPG | 1928