L'SCT demana responsabilitat i prudència a la carretera durant la Nit de Cap d'Any

query_builder   30 desembre 2012 13:27

event_note Nota de premsa

L'SCT demana responsabilitat i prudència a la carretera durant la Nit de Cap d'Any

 
El Servei Català de Trànsit (SCT) apel·la a la responsabilitat i a la prudència de tots els conductors i conductores sobretot durant els desplaçaments viaris que es facin durant la Nit de Cap d’Any.   Així mateix informa que la nit del 31 de desembre a l’1 de gener, hi haurà un total de 370 efectius dels mossos d’esquadra mobilitzats que realitzaran 79 controls d’alcohol i drogues per prevenir els accidents de trànsit.
 
L’SCT recorda que el consum de begudes alcohòliques provoca una falsa sensació de seguretat i la disminució de l’atenció, just el contrari del que es necessita per a una conducció segura.  Si se surt de nit i es vol beure, sempre hi ha la possibilitat d’agafar el transport públic o bé, d’entre un grup d’amics, escollir-ne un per conduir que no hagi begut.
 
També convé utilitzar els sistemes de seguretat passiva, com el casc, el cinturó de seguretat, i els sistemes de retenció infantil; moderar la velocitat i respectar els límits establerts; i mantenir la distància de seguretat entre vehicles. A més, s’aconsella no utilitzar sota cap concepte ni el telèfon mòbil ni els navegadors GPS per evitar tota distracció al volant.   
 
Quant a mobilitat, també es recomana que, abans d’iniciar qualsevol trajecte, l’usuari s’informi de les rutes a seguir i de l’estat de la xarxa viària a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, el web www.gencat.cat/transit i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda els consells d’autoprotecció següents:
 
Festes de Cap d’Any en recintes de massiva concurrència:
Si teniu previst anar a celebracions en llocs on es preveu que hi assisteixi molta gent, tingueu en compte els consells d’autoprotecció següents:
Abans i durant la celebració de l’esdeveniment
·         És important que porteu roba còmoda i adequada al lloc on aneu. Tingueu en compte també que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus, ja que és la part del cos on es produeixen la majoria de les ferides.
·         Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.
·         Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.
·         Si aneu amb nens porteu-los a coll o de la mà. Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.
·         Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden.
·         En entrar o sortir no us atureu davant de les portes ni als passadissos.
·         En concentracions massives a l'exterior, si teniu la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d'evacuació.
·         No pugeu a les baranes, reixes o d’altres elements inestables que puguin ser perillosos.
·         Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblideu els vostres objectes personals.
En cas d’emergència
·         Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència. Si sou en un recinte tancat no feu servir els ascensors.
·         Dirigiu-vos a les sortides pels llocs indicats sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.
·         Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que n’hi ha concentrades.
·         Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne els serveis d’emergència.
·         En cas d'emergència, si truqueu al 112 des d'un telèfon mòbil i no us dóna senyal, pot ser que les línies estiguin saturades: busqueu un telèfon fix per fer la trucada.
 
Recordeu: davant de qualsevol emergència personal o col·lectiva, truqueu al 112, mantingueu la calma i seguiu les indicacions dels serveis operatius.
 
Vigileu amb els aparells de calefacció: 
 
Les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:
·         Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes ni els punts de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
·         Per tal d’evitar la intoxicació, assegureu-vos de ventilar el menjador o les habitacions tancades si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció.
·         Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, els habitatges o les habitacions, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
·         No feu servir els aparells de calefacció si fan una olor estranya en connectar-los o no semblen en bon estat.
·         Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.
·         Reviseu l'estat de la calefacció, de les calderes, de les estufes i, en general, dels elements de combustió.
·         Recordeu que cal complir els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.
·         Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
·         No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu la roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
  
En cas d'urgència:
·         Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, obriu alguna porta o finestra i ventileu immediatament. 
·         Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota Consells i controls 31 de desembre

Nota Consells i controls 31 de desembre
PDF | 154