El desembre ha estat càlid i molt sec a gran part del territori

query_builder   2 gener 2013 11:50

event_note Nota de premsa

El desembre ha estat càlid i molt sec a gran part del territori

  • El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de desembre de 2012 com a termomètricament càliden el conjunt del país, a excepció de les valls del Pirineu i Prepirineu, la Costa Brava i fondalades de la Catalunya Central on el mes ha estat normal
  • El mes ha estat molt sec en el conjunt del país, a excepció del quadrant nord-occidental on el desembre ha estat sec o, fins i tot, normal a punts del vessant nord del Pirineu
La meteorologia de la meitat més freda de l’any (mesos de novembre a abril) ve marcada pel corrent en jet, el posicionament del qual pot generar tot un seguit de tipus de temps de caire molt diferent. L’evolució meteorològica del mes de desembre d’enguany ha estat marcada decisivament per aquest fet.   
 
Durant els primers dotze dies del mes, una ondulació del corrent en jet amb una direcció nord-oest a sud-est va provocar un flux del primer quadrant sobre Catalunya, arrossegant masses d’aire fred procedents d’altes latituds, mantenint una temperatura baixa al Principat. A més, les pertorbacions associades a aquesta situació van produir precipitacions al nord del país, que al vessant nord del Pirineu van ser abundants. A més, la cota de neu va ser baixa a tot el Pirineu, provocant acumulacions de neu importants a cotes mitjanes i altes de la serralada. Les precipitacions més destacades registrades durant aquest període per les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser els 91,8 mm del Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran, els 85,5 mm de Certascan (2.400 m), a la comarca del Pallars Sobirà, i els 79,6 mm de Sasseuva (2.228 m), a la Val d’Aran.
 
A partir del dia 12 i fins a finals de mes, la configuració atmosfèrica a Europa va venir marcada per un dipol de centres d’acció caracteritzat per baixes pressions a la latitud de les illes Britàniques i altes pressions a les illes Açores, que s’estenien en forma de falca abraçant la Mediterrània més occidental. Aquesta configuració es molt típica durant el mesos d’hivern, donant un tipus de temps molt humit al nord del continent europeu i sec o molt sec al sud del continent. A Catalunya, les precipitacions van ser escasses durant aquest llarg període, degut bàsicament a que les depressions circulaven a una latitud alta i tan sols cues de front arribaven a afectar l’extrem nord del país. D’aquesta manera, les precipitacions  més destacades registrades a les EMA gestionades pel SMC van ser els 33,0 mm del Port del Comte (2.316 m), a la comarca del Solsonès, els 31,1 mm del Pont de Suert (l’Alta Ribagorça) i els 23,6 mm a Espot (2.519 m), a la comarca del Pallars Sobirà. Durant aquest  període la cota de neu es va mantenir molt alta, al voltant dels 2.000 m.
 
El mes de desembre ha estat termomètricament càlid en el conjunt del país, a excepció de les valls del Pirineu i Prepirineu, la Costa Brava i algunes fondalades de la Catalunya Central, on el mes ha estat normal (Figura 1). Aquesta distribució espacial de les anomalies és conseqüència directa de la persistència del segon patró, descrit anteriorment, caracteritzat per la presència de l’anticicló de les Açores que abraçava gran part de la Península Ibèrica. També cal destacar que aquesta configuració va afavorir la presència de boires a l’interior de Catalunya, especialment a les fondalades, fet que va provocar que la temperatura no s’enfilés durant les hores centrals del dia. Aquest fet va ser especialment marcat durant l’episodi de temperatura elevada que va afectar Catalunya entre els dies 23 i 25 de desembre, quan la temperatura va ser molt alta a les parts més elevades del país, de tal manera que 20 de les 128 les EMA gestionades pel SMC amb més de 10 anys de dades van assolir la temperatura màxima més alta de la sèrie en un mes de desembre, mentre que en 9 es va enregistrar la temperatura mínima diària més alta de la sèrie en un mes de desembre. La inversió tèrmica va ser molt marcada, de manera que a les zones més baixes de l’interior de Catalunya i a punts del litoral la temperatura no va poder pujar tant degut a la presència de la boira.
 
La taula següent mostra les anomalies positives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de desembre respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de desembre pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC. Aquestes anomalies es van ubicar fonamentalment a molts punts del Prepirineu, la Serralada Prelitoral de la demarcació de Tarragona i àmplies zones de l’Altiplà Central.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia   (ºC)
Montsec   d'Ares (1.572 m)
el Pallars Jussà
+2,9
Muntanyola
Osona
+2,8
Santuari   de Queralt
el Berguedà
+2,5
Font-rubí
l’Alt Penedès
+2,3
Tàrrega
l’Urgell
+2,3
Barcelona   - el Raval
el Barcelonès
+2,3
Prades
el Baix Camp
+2,2
Falset
el Priorat
+2,2
Mas   de Barberans - Abocador
el Montsià
+2,2
Castellnou   de Bages
el Bages
+2,1
Torroja   del Priorat
el Priorat
+2,0
Cervera
la   Segarra
+2,0
Sant   Martí de Riucorb
l’Urgell
+2,0
Margalef
el Priorat
+2,0
                                                                                              
El mes ha estat molt sec en el conjunt del país, a excepció del quadrant nord-occidental on el desembre ha estat sec o, fins i tot, normal a punts del vessant nord del Pirineu (figura 2). El pas de diversos fronts associats a pertorbacions atlàntiques, amb una direcció de nord a sud durant els primers 12 dies del mes, i la persistència anticiclònica a partir d’aquesta data i fins a finals del mes, expliquen la distribució espacial de la precipitació durant el mes de desembre.
 
La taula següent mostra les EMA gestionades pel SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes de desembre ha igualat o superat els 50 mm. Aquestes quantitats s’han ubicat exclusivament a les parts més elevades del Pirineu:
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Lac   Redon (2.247 m)
la   Val d'Aran
114,9
Certascan   (2.400 m)
el Pallars Sobirà
102,8
Sasseuva   (2.228 m)
la   Val d'Aran
89,9
Espot   (2.519 m)
el Pallars Sobirà
65,3
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de desembre de 2012 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació. 
Temperatura mitjana mensual
Diferència entre temperaura mensual i mitjana
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de desembre de 2012 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Precipitació mensual acumulada
Percetatge precipitació acumulada respecte la mitjana
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 
 
2 de gener de 2013
 
 

5  

Fitxers adjunts

Butlletí mensual

Butlletí mensual
PDF | 660

TMm

TMm
PNG | 263

AT

AT
PNG | 266

APPT_des

APPT_des
PNG | 177

PPT_des

PPT_des
PNG | 210