Any Espriu

L'Any Espriu 2013 portarà cada dia la figura i l'obra del poeta arreu de Catalunya

query_builder   16 gener 2013 14:03

event_note Nota de premsa

L'Any Espriu 2013 portarà cada dia la figura i l'obra del poeta arreu de Catalunya

 • Dimecres vinent, 23 de gener, es farà l’acte d’obertura de l’Any Espriu al Palau de la Música, amb un espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l’obra i la figura de Salvador Espriu 
 • Entre els actes previstos hi ha exposicions, publicacions d’obres, espectacles musicals i teatrals, produccions audiovisuals i simposis sobre la vida i l’obra de l’autor 
 • El conseller Mascarell ha afirmat que “les reflexions i mirades d’Espriu sobre el nostre país, fins i tot fora del seu propi temps, tenen una actualitat absoluta”
Presentació Any Espriu
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el comissari de l’Any Espriu, Xavier Bru de Sala, i el director artístic de l’acte d’obertura de l’Any Espriu, Xavier Albertí, han presentat avui el programa de les activitats previstes al llarg del 2013 per a la commemoració del centenari del naixement de l’escriptor Salvador Espriu. També han participat en l’acte el cinquè tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà; l’alcalde d’Arenys de Mar, Estanislau Fors, i Sebastià Bonet, nebot de Salvador Espriu.
 
El passat 15 de maig, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar l’any 2013 com a “Any Espriu” per commemorar el centenari del naixement de Salvador Espriu i Castelló. Amb aquest objectiu, es va nomenar Xavier Bru de Sala comissari de l’Any Espriu.
 
Al llarg d’aquests dotze mesos, el Departament de Cultura de la Generalitat, diversos municipis catalans i institucions d’arreu del país duran a terme iniciatives en diferents poblacions catalanes pràcticament cada dia de l’any. Entre els actes previstos, la commemoració inclou exposicions, publicacions d’obres, espectacles musicals i teatrals, produccions audiovisuals i simposis sobre la vida i l’obra de l’autor.
 
L’obertura institucional de l’Any Espriu tindrà lloc el proper 23 de gener amb un acte al Palau de la Música Catalana, dirigit per Xavier Albertí, i en el qual es repassarà l’obra i la vida de l’escriptor.
 
Totes les activitats que es duran a terme es podran consultar al web www.anyespriu.cat, que estarà disponible a partir del 20 de gener.
 
 
Intervencions a la roda de premsa
 
En la roda de premsa, el conseller Mascarell ha afirmat que “les reflexions i mirades d’Espriu sobre el nostre país, fins i tot fora del seu propi temps, tenen una actualitat absoluta”. Mascarell n’ha destacat “la fidelitat a la llibertat, a la llengua, a la lucidesa arriscada i a l’ètica vital” i “la voluntat de modernitat cultural, el desig de no caure mai en cap nostàlgia inútil o cap xovinisme sobre la pròpia realitat”, tot això combinat amb la “plenitud estilística”.
 
“Salvador Espriu és patrimoni de tots els catalans, però hauria de ser patrimoni de totes les persones que creuen en la importància de les paraules, de les coses ben dites, en la importància de la cultura”, ha assenyalat el conseller Mascarell. I ha conclòs que “l’Any Espriu vol ser un reconeixement popular, acadèmic i institucional a la figura de Salvador Espriu”.
 
El comissari de l’Any Espriu, Xavier Bru de Sala, ha assenyalat que “a més de tenir un caràcter cultural i literari, l’Any Espriu té també un caràcter cívic i participatiu”. Ha afegit que “Espriu no va poder tenir amplitud de diàleg amb els seus conciutadans en vida perquè les circumstàncies no ho permetien i ara l’objectiu de l’Any Espriu és que el diàleg d’Espriu amb els catalans arribi als ciutadans actuals”.
 
El director artístic de l’acte d’obertura de l’Any Espriu, Xavier Albertí, ha explicat que l’acte es farà dimecres vinent, 23 de febrer, a dos quarts de 8 al Palau de la Música Catalana. Albertí ha exposat els detalls del muntatge i ha destacat que “està centrat en l’obra poètica de Salvador Espriu”.
 
Sebastià Bonet, nebot de Salvador Espriu, ha destacat que “des de la família ens sentim molt honorats, agraïts, il·lusionats i, fins i tot, una mica aclaparats per l’organització de l’Any Espriu”.
 
L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, ha explicat que Santa Coloma de Farners està preparant diversos actes per commemorar el centenari d’Espriu, que va néixer en aquest municipi. Antoni Solà ha destacat que “participarem activament per convidar a la revisió, a la lectura i a la relectura, i sobretot, al gaudi d’aquest gran poeta que és Salvador Espriu”.
 
L’alcalde d’Arenys de Mar, Estanislau Fors, ha remarcat que “els arenyencs ens sentim molt nostre Salvador Espriu i tant des de l’Ajuntament com des de la societat civil estem organitzant activitats per commemorar aquest centenari”. Ha explicat que el 10 de juliol, data del naixement d’Espriu, es faran diversos actes a la població per celebrar-ho.
 
El cinquè tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha destacat “la vigència de l’obra, del pensament i de l’actitud vital de Salvador Espriu” i ha explicat que “el poeta, “més enllà de la seva contribució al món de la literatura universal i catalana, també ha format part del paisatge barceloní”. Alguns dels actes que té previst l’Ajuntament de Barcelona amb motiu de l’Any Espriu són: la introducció de textos del poeta en la Setmana de la Poesia de Barcelona i en la programació del Festival Grec, l’edició de l’obra Salvador Espriu i Barcelona i la inauguració d’una escultura pública”.
 
 
Activitats destacades
 
Entre les activitats que es duran a terme al llarg de l’Any Espriu, destaquen:
 
 • Obertura institucional de l’Any Espriu (23 de gener, Palau de la Música Catalana): Espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l’obra i la figura de Salvador Espriu, dirigit per Xavier Albertí.
 
 • La frase del dia: consisteix en la difusió de l’obra d’Espriu, tant de prosa com d’assaig, en forma de citacions que reprodueixen diàriament diferents mitjans de comunicació, xarxes socials i altres entitats.
 
 • Incorporació d’obres d’Espriu a les programacions dels teatres públics, així com als principals festivals i fires: Dr. Ripseu (Auditori de Banyoles, 15 de febrer, i Casa de Cultura de Girona, març); Textos d’Espriu a l’Espai La Perla 29, Biblioteca de Catalunya (estiu de 2013); un espectacle encara per determinar al Teatre Lliure (hivern de 2013), i un espectacle per determinar al Teatre Nacional a Catalunya (hivern de 2013).
 
 • Actes de commemoració de l’aniversari de la mort de Salvador Espriu a Arenys (22-24 de febrer): Presentació de la biografia de Salvador Espriu, Espriu, transparent a la Biblioteca P. Fidel Fita d’Arenys de Mar; presentació del nou disc Minotaure i Teseu, de Dídac Rocher, al Teatre Principal d’Arenys de Mar, i acte en homenatge a Salvador Espriu al cementiri d’Arenys de Mar.
 
 • Promoció de noves músiques i concerts a càrrec de destacats artistes, amb textos d’Espriu: Espectacle Viu Espriu (primavera de 2013, Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Ajuntament d’Arenys de Mar i altres poblacions de Catalunya), concert Els cementiris d’Espriu 1913-2013 (tardor 2013, L’Auditori de Barcelona) i espectacle Fes que siguin segurs els ponts del diàleg (dates i llocs per determinar).
 
 • Exposició “Titelles Gegants. Escultures al carrer” (15 de juny-29 de setembre, Rambla de Catalunya amb Gran Via de les Corts Catalanes. Barcelona): Escultures i instal·lacions a càrrec d’artistes de relleu inspirades en els personatges populars d’Espriu i en el món dels titelles que ell va concebre. Direcció: Xavier Bru de Sala
 
 • Actes de commemoració del centenari del naixement de Salvador Espriu a Arenys (10 de juliol): Coincidint amb l’endemà de la Festa Major d’Arenys de Mar, el dia 10 de juliol Arenys farà tot un seguit d’activitats per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor com lectures, passejades literàries i la celebració d’una rua que ha de fer sortir l’imaginari sinerenc al carrer.
 
 • Exposició central al CCCB: “He mirat aquesta terra” (octubre): Exposició que té com a tema central la relació d’Espriu amb els catalans com a poble i el seu llegat. Fa  un recorregut històric que relaciona la seva vida, la seva obra i els seus personatges amb diversos moments de la història de Catalunya. Comissari de l’exposició: Xavier Bru de Sala. Comissari executiu: Julià Guillamon
 
 • Projecte d’una telemovie i d’un documental sobre Espriu: Producció d’una telemovie basada en una de les obres més emblemàtiques de Salvador Espriu (tardor) i producció d’un documental sobre la vida, obra i llegat d’Espriu (hivern)
 
 • II Simposi Internacional Salvador Espriu a Arenys de Mar i a la Universitat Autònoma de Barcelona(13-15 denovembre): Es proposa aprofundir en el coneixement de la seva obra centrant-se en una fase concreta de la seva activitat, la que, després de la publicació de La pell de brau, es va veure condicionada per l’èxit i la projecció nacional, peninsular i internacional així com pel significat cívic que es va atribuir al seu discurs poètic.
 
 • Simposi Internacional sobre Salvador Espriu a la Queen Mary University de Londres i la Universitat de Cambridge (tardor): Coorganitzat per l’Institut Ramon Llull, la Universitat de Cambridge i el Centre d’Estudis Catalans de la QMUL, amb Jordi Larios (QMUL) i Dominic Kewon (Cambridge). Inclourà una taula rodona a l’entorn de la traducció de l’obra d’Espriu i un espectacle poètic-musical (a determinar).
 
 • Inauguració d’una escultura pública a Barcelona (tardor, al centre de la ciutat): Promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, a càrrec d’un escultor de renom, com a acte de memòria i reconeixement del poeta.
 
 
Biografia de Salvador Espriu
 
Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985). Fill de notari, passà la major part de la seva adolescència entre Barcelona i Arenys de Mar, d'on procedia la seva família. Cursà estudis de dret i història antiga. L'any 1933 feu un creuer pel Mediterrani, que li permeté de conèixer les mitologies clàssiques que havia estudiat i que tanta influència tindrien en la seva obra.
 
Conreà diversos gèneres literaris. Destacaríem, pel que fa a narrativa, El doctor RIP (1931), Laia (1932), Ariadna al laberint grotesc (1935), Miratge a Citerea (1935) i Les roques i el mar, el blau (1981); en poesia Cementiri de Sinera (1946), Les cançons d'Ariadna (1949), Mrs. Death (1952), El caminant i el mur (1954), Final del laberint (1955) i La pell de brau (1960); i en teatre Antígona (1955), Primera història d'Esther (1948) i Una altra Fedra, si us plau (1978). Salvador Espriu qualificà genèricament la seva obra com meditació de la mort. Se l'ha considerat el poeta nacional de Catalunya.
 
(XTEC; Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya)

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Presentació d'activitats de l'Any Espriu

Dossier de premsa: Presentació d'activitats de l'Any Espriu
PDF | 3947

Fotografia de la presentació de les activitats de l'Any Espriu

Fotografia de la presentació de les activitats de l'Any Espriu
JPG | 92