L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Ajuntament de Girona posen en marxa la campanya "Entorn sense fum" per evitar que es fumi a les entrades de les escoles de la ciutat

Tots els centres educatius d'infantil i primària de Girona s'han adherit a la iniciativa, un total de 33 col·legis amb més d'11.000 alumnes

query_builder   25 gener 2013 12:00

event_note Nota de premsa

L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Ajuntament de Girona posen en marxa la campanya "Entorn sense fum" per evitar que es fumi a les entrades de les escoles de la ciutat

Tots els centres educatius d'infantil i primària de Girona s'han adherit a la iniciativa, un total de 33 col·legis amb més d'11.000 alumnes

 
Aconseguir que no es fumi a les entrades dels centres educatius de la ciutat de Girona és l’objectiu de la campanya "Entorn sense fum", endegada per l’Ajuntament de Girona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Les 33 escoles d’ensenyament infantil, primària i educació especial de la ciutat s’han sumat a la campanya, que pretén conscienciejar els pares que no fumin quan vagin a recollir els seus fills a les escoles. Per això, avui s’han col·locat els cartells de la campanya a l’exterior de tots els centres, en els quals es pot llegir el missatge "Entorns sense fum. Eduquem entre tots".
 
Actualment, la Llei del tabac no considera la prohibició de fumar en l’accés immediat o a les voreres circumdants als centres docents per a menors d’edat, però sí, per exemple, als parcs infantils o als accessos immediats als centres universitaris. Des de l’Ajuntament de Girona i l’Agència de Salut Pública s’ha volgut fer una acció de sensibilització envers els pares d’alumnes, als quals se’ls demana que s’abstinguin de fumar als accessos de les escoles per dos motius: d’una banda, per evitar que els menors estiguin exposats als efectes nocius del tabac i, de l’altra, sobretot per implicar els pares en la vessant educativa, mantenint així a l’exterior de les escoles els missatges que es donen a les aules.
 
Girona és el segon municipi de Catalunya que duu a terme una campanya educativa com aquesta. L’any 2010 a la ciutat de Terrassa van implantar la mateixa campanya en 52 dels 54 centres escolars del municipi. A Girona, l’acceptació dins l’entorn educatiu ha estat absoluta, ja que s’hi han adherit les 33 escoles d’educació infantil, primària i educació especial de la ciutat, 25 públics, 6 concertats i 2 privats, amb uns 11.000 alumnes.
 
La campanya s’ha presentat oficialment aquest matí a l’Escola Mare de Déu del Mont, i ha anat a càrrec del regidor delegat de Sostenibilitat i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega Vilà; el director del Servei Regional a Girona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Lluís Picart Barrot; el director adjunt del Servei Territorial a Girona del Departament d’Ensenyament, Josep M. Fernández Menchón, i el cap del Servei de Salut i Comunitat de l’Àrea de Serveis a les Persones, Cohesió i Benestar Social de l’Ajuntament de Terrassa, Albert Moncada. També s’ha comptat amb la presència del director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Josep Trias; la regidora delegada d’Educació i Esports de l’Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, i les presidentes de les associacions Oncolliga i AECC-Girona, Lluïsa Ferrer i Pilar Cort, respectivament, a més de professors i pares del mateix centre escolar.
 
Lluís Picart, director del servei regional a Girona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha destacat que aquesta iniciativa "és una recomanació que fem als adults per tal que tinguin conductes saludables davant la mainada i d’aquesta manera prevenir comportaments que en un futur poden ser adversos per a la seva salut. Es coneix que els adults són un referent important pels infants a l’hora d’adquirir hàbits i comportaments". També ha posat l’accent en què no es tracta d’una mesura relacionada amb la legislació, sinó "una recomanació als pares per a què no fumin a les entrades de les escoles". En aquest sentit, Picart ha explicat que la llei ja regula i limita el consum de tabac en recintes públics, prohibint fumar per exemple als parcs infantils encara que siguin exteriors. "A nosaltres ens ha semblat que aquest pensament es podia recomanar també en els centres educatius".
 
Albert Moncada ha explicat l’experiència de l’Ajuntament de Terrassa, que va ser l’impulsor d’aquesta campanya. L’acció que van dur a terme va ser analitzada posteriorment per conèixer l’impacte que havia tingut i van comprovar que s’havia reduït l’hàbit tabàquic a les entrades de la majoria de centres.
 
Per la seva banda, Josep Fernández, adjunt del Servei Territorial a Girona del Departament d’Ensenyament, ha destacat el paper de "l'educació com una eina estratègica resolutòria dels problemes de la nostra societat, posant les esperances i la mira en la feina que es fa en els centres educatius". Fernández ha posat de relleu "la funció educadora de totes les persones que en formem part directament o indirectament de la comunitat". I en aquest sentit assenyala que "l'actitud i la responsabilitat dels adults de l'entorn de l'alumne/a, i en especial dels pares i mares, és important per assolir els objectius de la campanya ‘Entorn sense fum’".
 
Des de l’Ajuntament de Girona, el regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana, Jordi Fàbrega, ha ressaltat la importància d’accions d’aquest tipus "amb l’objectiu de fomentar hàbits i estils de vida saludables", que és el propòsit dels programes de l’Equip de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Girona. Per aquest motiu, el regidor ha subratllat "el missatge educatiu i sensibilitzador" de la campanya, ja que "actualment hi ha una incongruència entre les activitats educatives antitabac i el que després el nen o la nena troba en el seu entorn més proper".
 
 
 
 
25 de gener de 2013
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined