#05

El Govern ha reduït el seu dèficit a la meitat en dos anys

query_builder   31 gener 2013 21:25

event_note Nota de premsa

#05

El Govern ha reduït el seu dèficit a la meitat en dos anys

  • El dèficit de la Generalitat de Catalunya ha passat del -4,22% de 2010 al -2,30% el 2012
  • L’actitud del govern espanyol davant els objectius de dèficit de les comunitats està provocant patiments innecessaris als ciutadans
Infografia
El dèficit de la Generalitat de Catalunya ha passat del -4,22% de 2010 al -2,30% el 2012, segons indiquen les primeres xifres provisionals de la liquidació dels pressupostos de l’any passat. D’aquesta manera, el Govern ha aconseguit reduir gairebé a la meitat el dèficit de la Generalitat en els darrers dos anys. Tal i com va precisar en roda de premsa el president de la Generalitat en la presentació de la liquidació provisional dels pressupostos del darrer exercici, la despesa ordinària de la Generalitat s’ha reduït en 4.200 milions d’euros, el que equival a 5,7 milions d’euros “cada dia, durant dos anys, ininterrompudament”.
 
Davant d’aquestes dades, el president de la Generalitat va afirmar que “els dèficits són en fase de control i ja els podríem controlar si comptéssim amb la col·laboració de l’estat”. Per la seva banda, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va afegir que en aquests dos anys la Generalitat ha fet “un esforç sostingut, compromès amb l’estabilitat fiscal i alhora amb el manteniment de l’estat del benestar”. Dues variables difícils de conjugar tenint en compte la caiguda dels ingressos derivada de la crisi i les dificultats per accedir al finançament a través dels mercats de crèdit.
 
En aquest context, el Govern espanyol va crear l’any 2012 el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), un mecanisme dissenyat per proveir de finançament a les comunitats autònomes que tindrà continuïtat aquest any. Tanmateix, l’accés al FLA passa per l’acompliment dels objectius de dèficit imposats pel govern espanyol, i la reducció del dèficit només es pot aconseguir augmentant els ingressos o reduint les despeses.
 
En dos anys, el Govern ha aconseguit reduir el dèficit a la meitat fent front no només a les dificultats que es desprenen del context de crisi econòmica, sinó també a d’altres obstacles afegits. Per exemple, l’impacte de les mesures estatals per a la generació d’estalvi en matèria de salut, ensenyament i atenció a la dependència, que el govern de l’estat va sobreestimar i que ha elevat el dèficit de la Generalitat en 866 milions d’euros. Altres actuacions de l’Estat que han incrementat la despesa de la Generalitat són la pujada dels tipus impositius de l’IVA (66M addicionals) o la penalització pel retard del pagament de les quotes a la Seguretat Social dels treballadors de l’administració pública catalana, que va ser de 72 milions d’euros. Només aquestes decisions de l’estat expliquen per si soles 0,51 punts del PIB en el dèficit de la Generalitat.
 
A aquestes xifres cal afegir la progressiva reducció dels ingressos finalistes consignats per a Catalunya als Pressupostos Generals de l’Estat: El govern espanyol ha reduït en 713 milions d’euros aquestes transferències a la Generalitat en els exercicis 2011 i 2012, una reducció que aquest darrer any ha arribat als -496 milions d’euros. No sempre ha estat possible reduir tota l’activitat associada a aquests recursos, de forma que la Generalitat ha hagut de fer front al pagament de 296 milions extres.
 
Dificultats per fer una gestió fiscal efectiva
 
Durant aquests dos anys, la Generalitat s’ha trobat amb altres dificultats per portar a terme una gestió fiscal efectiva, com la reducció de les transferències del model de finançament en els Pressupostos Generals de l’Estat 2012 a la meitat de l’exercici fiscal (-1.733 milions d’euros) o els incompliments reiterats dels pagaments de la Disposició Addicional 3a de l’Estatut de Catalunya (211 milions el 2012 i 759 milions el 2011) . En aquest sentit, cal recordar que el dèficit fiscal de Catalunya amb el sector públic central se situa en 16.000 milions anuals de mitjana.
Davant la davallada dels ingressos vinculats al model de finançament, i després dels importants ajustos aplicats sobre la despesa, la Generalitat ha proposat augmentar els ingressos propis a través d’impostos i taxes com l’euro per recepta, les taxes judicials o l’impost sobre els dipòsits bancaris. Unes mesures que buscaven augmentar els ingressos per tal d’evitar noves retallades en la despesa de la Generalitat. Totes aquestes iniciatives han estat recorregudes per l’estat.
 
L'estat provoca patiments innecessaris a la ciutadania
 
El juliol del 2012, les autoritats europees van relaxar els objectius de dèficit requerits al conjunt d’Espanya. No obstant això, el govern de l’estat no ha traslladat aquest marge extra a les comunitats autònomes, sinó que els hi ha imposat uns objectius de dèficit encara més estrictes, que exigeixen a les comunitats un esforç de consolidació fiscal molt més gran que el que l’estat s’aplica a ell mateix.
 
En conseqüència, l’actitud del govern espanyol davant els objectius de dèficit de les comunitats està provocant patiments innecessaris als ciutadans, que veuen com les administracions autonòmiques no disposen dels recursos necessaris per fer front als serveis que proveeixen, els quals inclouen capítols fonamentals de despesa pública com la salut,  l’ensenyament o els serveis socials.

1  

Fitxers adjunts

Document en PDF

Document en PDF
PDF | 3557