El Govern d’Aragó ha encarregat un estudi econòmic per valorar el cost de les prospeccions de l’existència de larves de la mosca negra en el Cinca i l’Ebre, com a pas previ d’un possible tractament contra aquesta plaga en les zones d’influència dels dos rius. Aquesta decisió s’ha pres avui en el transcurs d’una reunió que han mantingut a Osca el delegat de Govern a Lleida, Ramon Farré, i el delegat del Govern d’Aragó en aquella província, José Luis Moret, per analitzar les possibles actuacions a dur a terme per part de l’administració aragonesa a la zona del Cinca que és limítrof amb la lleidatana, amb l’objectiu de millorar l’eficàcia dels tractaments contra la plaga.
En la reunió també hi han pres part el director general de Salut Pública del Govern aragonès, José Francisco Sancho; el subdirector de Medi Ambient, Inocencio Altuna; el cap del servei d’Estudis Mediambientals de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Alfonso Calvo; el president de la Comarca del Bajo Cinca, Francisco García; i el professor de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Saragossa, expert en la mosca negra, Javier Lucientes. Aquest darrer serà l’encarregat d’elaborar l’estudi econòmic de les prospeccions de les larves de mosca negra.
Ramon Farré ha explicat els tractaments contra la mosca negra que el Govern efectua des de fa anys a la part catalana del Cinca i el Segre i ha incidit en que “l’eficàcia de les fumigacions seria major si es cobrís tota l’àrea de desplaçament de l’insecte, que pot abastar uns 40 km”. Fins ara només ha rebut atenció la part catalana del Cinca, la qual cosa dificulta la lluita integral contra la mosca negra a la zona.
Augmenta la presència de mosca negra a Aragó
Els representants de l’administració aragonesa han explicat que la plaga de la mosca negra està agafant peu més enllà de la comarca del Baix Cinca. L’afectació a les persones es va estenent riu Ebre amunt, superant la ciutat de Saragossa. De fet, s’ha arribat a detectar mosca negra a la zona d’influència del riu Jalón i, fins i tot, a la comunitat navarresa. Igualment, la mosca negra es troba a la part alta del Cinca, al seu afluent Ara.
Segons la Direcció General de Salut Pública, els centres d’atenció primària d’Osca i Saragossa han atès més de 28.000 casos de mossegades de mosca negra i picades de mosquit. Tot i que la dades facilitades comprenen agregats els dos tipus d’afectació, no només el de la mosca negra, el director general ha reconegut que la major presència d’aquest simúlid s’ha evidenciat amb un clar increment de persones ateses per les seves mossegades.
Ramon Farré ha agraït i valorat positivament la voluntat del Govern d’Aragó de començar a prendre mesures per a la lluita contra la mosca negra, atès que “és des de la col·laboració entre les dues comunitats com millor es pot combatre la plaga”.
Set tractaments el 2012 al Segre i a la part catalana del Cinca
En el transcurs de l’any passat, els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE), amb el suport de l’IRTA, i en el marc dels controls i tractaments que estan duent a terme al Segrià per combatre la mosca negra, van efectuar set fumigacions a la part baixa del riu Segre i a la part catalana del Cinca. En el cas del Segre, el tractament es va estendre fins a la seva entrada a la ciutat de Lleida, al Parc de la Mitjana, a l’alçada de les comportes. D’aquesta manera, les actuacions van incloure la trama urbana de Lleida, amb tres punts de descàrrega a la canalització del riu, un fet que no es produïa des de l’inici de les fumigacions contra la plaga, l’any 2007. Els darrers anys les fumigacions s’aturaven a la depuradora de Lleida.
El tractament contra la mosca negra consisteix en un seguit d’abocaments del producte biològic BTI en diversos punts del riu per tal d’eliminar la possibilitat que les larves, dipositades pels adults en les algues (macròfits), es desenvolupin. En el cas del tram del Cinca català i el del Segre fins a la ciutat de Lleida hi ha establerts una trentena de punts d’abocament en els quals s’hi distribueixen un miler de litres de BTI, tot i que la xifra i la localització pot variar segons l’evolució de les campanyes. El tractament pot arribar a eliminar fins a un 95% el nombre de larves del riu, en funció de les condicions meteorològiques, el cabal del riu, la major o menor presència d’algues i la temperatura de l’aigua.
L’eradicació absoluta de la mosca negra és, però, pràcticament impossible. L’objectiu dels tractaments és mantenir l’afectació de la plaga en uns nivells tolerables sobre les persones de les zones afectades. Les fumigacions que es venen efectuant els darrers anys contra la mosca negra han permès disminuir en un 90% les picades entre la població respecte dels anys en què no es feia el tractament.
Pla d’actuació plurianual 2012-2014
El Govern de la Generalitat va aprovar el desembre del 2011 el pla d’actuació pluriennal 2012-2014, que preveu un finançament màxim d’1.694.000 euros, per lluitar contra la mosca negra al Segrià, les Terres de l’Ebre, el Gironès i el Baix Empordà. El pla garanteix la planificació de les prospeccions i els tractaments en els períodes idonis que vinguin marcats pel cicle biològic de la mosca, perquè ja no depèn, com ho havia fet, dels processos anuals d’elaboració dels pressupostos.
Lleida, 1 de febrer de 2013