#06

El Govern intensifica la seva acció a l'exterior per fer front a la situació econòmica

query_builder   7 febrer 2013 13:26

event_note Nota de premsa

#06

El Govern intensifica la seva acció a l'exterior per fer front a la situació econòmica

  • El president Mas s’ha reunit amb 171 representants de governs durant el darrer any

 

  • Actualment el Govern té 65 oficines agrupades en una quarantena de ciutats i una trentena de països

 

Acció Exterior del Govern
 
El Govern ha intensificat l’acció exterior més que mai davant la difícil situació econòmica i el procés sobiranista iniciat a Catalunya. En els últims dos anys, la Secretaria d’Afers Exteriors s’ha centrat en la internacionalització de l’economia per sortir de la crisi i a fer d’altaveu per projectar Catalunya com un país de prestigi i de qualitat, motor del sud d’Europa i amb unes especificitats que la capaciten per fer front a la conjuntura actual. A dia d’avui, la demanda interna del país està continguda. Per això, per a l’economia catalana, és imprescindible sortir a l’exterior per buscar noves oportunitats.
 
Durant el darrer any, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet cent setanta-una reunions amb representants d’altres governs. Entre aquestes, destaca la trobada amb el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg; el primer ministre de Portugal, Cavaco Silva; el president del Consell de la Unió Europea, Herman Van Rompuy; el primer ministre d’Holanda, Mark Rutte, o el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmoud Abbas.
 
Cal tenir molt present que el conjunt de l’Estat espanyol té més ressò exterior gràcies a Catalunya. La nostra autonomia, amb un 16% de la població espanyola, representa el 19% del PIB estatal, el 30% del comerç exterior espanyol, i concentra el 22% de les empreses innovadores d’Espanya i l’1% de producció científica mundial. Unes xifres que evidencien la importància de Catalunya per a l’economia espanyola, europea i mundial.
 
65 oficines repartides arreu del món
 
Actualment, la Generalitat té seixanta-cinc oficines agrupades en una quarantena de ciutats i una trentena de països. Una xarxa a l’exterior que, a més de representar institucionalment el Govern de Catalunya, està treballant per internacionalitzar l’economia catalana per sortir de la crisi i projectar la marca de Catalunya com a país de prestigi i de qualitat.
 
Una altra de les prioritats és mostrar que Catalunya és un país amb una identitat, una llengua i una cultura pròpies, i explicar el dret dels catalans a decidir lliurement el seu futur en el marc del procés de transició nacional.
 
En concret, la Generalitat té cinc delegacions del Govern a l’exterior (Berlín, Londres, París, Nova York i la delegació de la Unió Europea); trenta-quatre Centres de Promoció de Negocis-ACC1Ó; onze oficines de l’Agència Catalana de Turisme; cinc oficines de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); quatre oficines de l’Institut Ramon Llull; quatre representants de terreny de l’Agència Catalana de Cooperació (Nicaragua, Colòmbia, Senegal i Moçambic) i dues representacions (la Casa de la Generalitat a Perpinyà i l’Espai Llull a l’Alguer).
 
L’acció exterior també s’ajusta el cinturó
 
Tot i la intensificació de l’acció exterior del Govern, durant els últims anys s’ha avaluat i reestructurat la xarxa d’oficines i delegacions de la Generalitat per assolir-ne la màxima eficiència en temps de crisi.
 
En aquest sentit, s’han simplificat estructures, reduït despeses i maximitzat esforços i oportunitats per ajustar-se a la contenció pressupostària. Per fer-ho, s’ha elaborat un Pla de reestructuració de les oficines d’acció exterior de la Generalitat que té tres objectius bàsics: ajudar a la internacionalització de l’economia i les empreses catalanes; maximitzar l’eficiència de les oficines d’acció exterior, i centrar-la en àrees geogràfiques prioritàries per a l’exportació catalana. Amb aquesta voluntat, s’ha enfortit la presència davant la Unió Europea, el mercat nord-americà i altres economies emergents com Rússia o el Brasil.
 
També s’ha racionalitzat la presència a l’exterior: s’ha tancat la delegació del Govern a l’Argentina, les funcions de la qual ha assumit l’oficina d’ACC1Ó. Durant aquesta legislatura, també s’han tancat les oficines d’ACC1Ó a Budapest i les oficines de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a Guatemala, Paz, Quito i Tànger i, en canvi, s’ha obert una oficina d’ACC1Ó a Colòmbia i dues oficines de l’Agència Catalana de Turisme a Singapur i Nova York.
 
Explicar Catalunya a l’exterior, una assignatura prioritària
 
Precisament el 2012, la Generalitat va posar en marxa el Programa Eugeni Xammar - anomenat així en record del periodista i diplomàtic- per internacionalitzar la realitat econòmica de Catalunya a través d’un contacte permanent i fluid amb els mitjans de comunicació d’arreu del món. El programa tindrà una durada de dos anys. La situació econòmica i fiscal de Catalunya, la competitivitat empresarial i científica o l’atractiu turístic del país són alguns dels eixos d’aquest canal permanent de comunicació.
 
De fet, el 2012 el govern català ja va treballat per explicar la situació econòmica i fiscal del país als mitjans internacionals. El president Mas va ser entrevistat - entre altres mitjans- a la CNN al juny, al novembre al The Guardian i a l’octubre al The New York Times, al Frankfurter Allgemeine i al Financial Times.
 
Paral·lelament, s’ha posat en marxa el Consell Català de la Diplomàcia Pública - el DIPLOCAT- , un organisme que treballa per aconseguir una projecció positiva de Catalunya a l’exterior que ajudi a atreure talent i inversions. Una entitat que desenvolupa una estratègia de diplomàcia pública dirigida a la societat civil internacional que contribueix al coneixement i al reconeixement de Catalunya.
 
Amb totes aquestes iniciatives, la Secretaria d’Afers Exteriors ha volgut evitar posar portes al camp i buscar oportunitats a l’exterior. Un filó que ja comença a produir els primers brots verds.

1  

Fitxers adjunts

Acció exterior del Govern

Acció exterior del Govern
PDF | 256