Els Mossos d'Esquadra detenen in fraganti dos estafadors a la Noguera

query_builder   12 febrer 2013 08:39

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra detenen in fraganti dos estafadors a la Noguera

· Una patrulla de paisà es va adonar que intentaven fer l’estafa del tocomotxo a uns avis
 
. A un dels detinguts se l’inculpa una altra estafa comesa a una veïna de Lleida
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra van detenir el 6 de febrer a Balaguer, Leónides AJ, de 39 anys, i Juan EG, de 36 anys, tots dos de nacionalitat espanyola i veïns de Toledo, com a presumptes autors d’un delicte d’estafa, en grau de temptativa.
 
Els fets van succeir el mateix dia de la detenció al passeig de l'Estació de Balaguer.
 
Mossos de paisà, que feien un patrullatge preventiu per la ciutat, van veure un home que s’adreçava a diversos avis i els ensenyava el que semblava un bitllet de loteria. Al cap de poca estona un segon home es va afegir a la conversa. Va ser llavors quan els agents van sospitar que podia tractar-se d’algun tipus d’estafa, per la qual cosa es van adreçar al grup de persones.
 
Un dels avis va confirmar les sospites dels agents a l’explicar-los que un dels homes els havia ofert uns bitllets de loteria premiats, a canvi d’una quantitat de diners molt inferior al suposat premi. Tot apuntava que intentaven posar en pràctica la modalitat d’estafa coneguda com a “tocomotxo”.
 
Quan els agents es van identificar com a policies, un dels homes va fugir corrents. Llavors es va iniciar una persecució a peu per diversos carrers de la població on, fins i tot, el sospitós va saltar per diversos jardins de les cases per eludir l’acció policial. Finalment, el fugitiu va ser interceptat al carrer Bernat Desclòs, amb la participació d’altres patrulles.
 
L’altre estafador va ser immobilitzat per un dels agents, al mateix lloc dels fets. 
 
Els dos homes van quedar detinguts després que els mossos van comprovar que portaven nombrós material susceptible de ser utilitzat en estafes. Als detinguts se’ls va intervenir feixos de cartolines lligades amb bitllets de 50 euros, com a caràtules, i introduïts dins d’uns sobres; diferents bitllets de loteria i altres jocs d’atzar; llibretes bancàries i 550 euros en metàl·lic.
 
 
Al detingut Leónides AJ també se l’imputa la presumpta autoria d’una altra estafa, amb la modalitat del “tocomotxo”,comesa el passat 21 de gener a Lleida.
 
En aquesta ocasió, va aconseguir estafar a una veïna de Lleida la quantitat de 10.000 euros.
 
La investigació continua oberta per tal d’esbrinar si els detinguts poden estar implicats en altres fets similars comesos arreu de Catalunya, i no es descarten noves detencions.
 
Els detinguts, que tenen antecedents per fets similars per tot el territori espanyol, van passar el 7 de febrer a disposició judicial al jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Balaguer, que va decretar la llibertat amb càrrecs dels detinguts.
 
Cal recordar, per tal de prevenir possibles casos, en què consisteix l’estafa coneguda com a "tocomotxo".
 
El modus operandi requereix de dues persones, una de les quals simula tenir alguna mancança o necessitat urgent de diners, per la qual cosa s’adreça a la possible víctima, generalment persones d’edat avançada. L’estafador intenta fer creure que té un bitllet o resguard d’algun joc d’atzar premiat i li proposa a la víctima que li canviï per una quantitat de diners molt inferior al valor del premi.
 
Llavors entra en joc el segon estafador, que passa de casualitat pel lloc, el qual es presenta ben vestit i simulant portar diversos feixos de diners. Aquest segon es mostra molt interessat en el suposat bitllet premiat i li ofereix a la víctima comprar-lo a mitges per compartir els quantiosos guanys. Si és necessari, l’acompanyen fins una entitat bancària on pugui traure diners. Amb qualsevol pretext els estafadors marxen i deixen el bitllet suposadament premiat a la víctima juntament amb els sobres, que aquesta creu que contenen el diners. Quan els estafadors no tornen, la víctima s’adona de l’estafa al comprovar que als sobres no hi ha diners i el bitllet de loteria no està premiat.
 
 
Àrea de Comunicació
Lleida, 12 de febrer de 2013

1  

Fitxers adjunts

Imatge 01

Imatge 01
JPG | 1267