El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Miquel Molins, ha presidit aquest setmana la constitució del comitè organitzador de SmartFruit, un congrés internacional organitzat pel Departament conjuntament amb l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), que es preveu celebrar a començaments de febrer de 2014, a la capital catalana.
 
Aquest congrés neix amb la voluntat de posar a debat els nous requeriments que estableix la Directiva marc comunitària d’ús sostenible dels productes fitosanitaris, i en especial la que fa referència a l’aplicació dels principis de la Gestió Integrada de Plagues (GIP) per part de tots els agricultors, d’obligat compliment a partir de l’1 de gener de 2014.
 
L’objectiu del congrés és aprofundir en el coneixement sobre la GIP en els principals cultius arboris de Catalunya: fruiters, cítrics, vinya i olivera.  Tot i que Catalunya ha estat pionera en la Gestió Integrada de Plagues i que ja s’aplica majoritàriament en les nostres plantacions fructícoles, es pretén donar a conèixer la importància i les característiques d’aquest tipus de produccions en l’àmbit de Catalunya, i també els sistemes de producció utilitzats.
 
El comitè organitzador d’aquest congrés està format per representants de tot el sector i buscarà establir un programa atractiu que doni resposta als objectius del congrés.
 
Des d’aquest punt de vista, la voluntat del comitè organitzador és donar una projecció al congrés que vagi més enllà de l’àmbit estrictament sanitari, i abasti les conseqüències que la producció sostenible que imposa la normativa comunitària té sobre els àmbits de la comercialització, el consum i la salut humana.
 
Amb aquest objectiu, es pretén implicar tots els agents de la cadena de valor, des de la producció fins a la distribució i el consumidor perquè el debat que es generi sigui tan transversal com sigui possible.