-
El titular de Justícia fa aquestes declaracions en el marc de la celebració de la festivitat del patró dels advocats que organitza l’ICAB
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha defensat en el seu discurs el model català de justícia gratuïta i ha recordat que és una competència exclusiva del Govern de la Generalitat. En aquest sentit, ha afirmat de manera contundent que “batallarem per la competència des del diàleg”.
Tanmateix, el conseller Gordó s’ha referit a la reforma de la Llei de serveis professionals que prepara l’Estat i ha incidit en la necessitat de dialogar amb el Ministeri d’Economia. “El diàleg que volem endegar té dos objectius concrets. En primer lloc, defensarem les competències exclusives en matèria de col·legis professionals del Govern de Catalunya. I en segon lloc, de cap de les maneres deixarem que els advocats surtin perdent amb aquesta reforma ni permetrem que desapareguin els col·legis d’advocats arrelats al nostre territori que tan bon servei donen als ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.
En el marc de la celebració al Col·legi d’Advocats de Barcelona de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, patró del col·lectiu, el titular de Justícia ha reiterat que demanarà insistentment al Ministeri de Justícia que, en la reforma que prepara del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), inclogui la creació dels consells de justícia autonòmics.
En la seva intervenció, Germà Gordó ha posat de manifest que el Govern Català ha recorregut les taxes judicials imposades per l’Estat perquè “vulneren les competències de la Generalitat de Catalunya i posen en risc el dret constitucional de la tutela judicial efectiva”.
El conseller ha fet especial esment de la figura de Sant Raimon de Penyafort, referent dels juristes catalans. Germà Gordó ha remarcat que el patró dels advocats “ens enllaça molt directament amb l’època més gloriosa dels nostres primers segles com a nació”. I, alhora, ha destacat també la “tasca compilatòria, integradora, codificadora” de Penyafort, que, ha dit, coneixia de prop el dret constitucional i públic de la Catalunya del s. XIII, del qual, ha recordat, “prové el nostre autogovern”.
En la seva intervenció durant l’homenatge als col·legiats que compleixen 50 anys de professió, Germà Gordó ha posat de manifest la necessitat que la justícia s’adapti “als nous costums socials, a les noves tecnologies, a les noves expressions de la voluntat col·lectiva i a les noves fórmules de relació entre Administració i ciutadania”. En aquest sentit, ha destacat especialment el fet que el Departament acaba de fer un pas més en la modernització de la justícia amb la implementació d’un nou mòdul del sistema e-justícia.cat, que permet automatitzar al màxim el repartiment i recepció dels assumptes entre els òrgans judicials.
Al llarg de la celebració al Col·legi d’Advocats de Barcelona, s’ha dut a terme també el lliurament de la 8a edició del Premi Felip Portabella, que enguany ha recaigut en el magistrat del Jutjat Penal núm. 3 de Barcelona, Jesús María Ibarra Iragüen.
L’acte ha comptat amb l’assistència del degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Pedro L. Yúfera; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, i el president del Consell General de l’Advocacia Espanyola, Carlos Carnicer.