Índex de competitivitat en preus de la indústria. 3r trimestre del 2012

La indústria catalana millora la competitivitat en 1,7 punts interanuals respecte als països industrialitzats al tercer trimestre del 2012

query_builder   22 febrer 2013 10:15

event_note Nota de premsa

Índex de competitivitat en preus de la indústria. 3r trimestre del 2012

La indústria catalana millora la competitivitat en 1,7 punts interanuals respecte als països industrialitzats al tercer trimestre del 2012

Al tercer trimestre del 2012, l’índex de competitivitat en preus de la indústria catalana en relació amb els països industrialitzats registra un guany d’1,7 punts percentuals respecte al mateix període de l’any anterior. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament d’Economia i Coneixement, els productes industrials catalans han registrat una millora de la seva competitivitat en totes les àrees geogràfiques excepte en els mercats de la zona euro.
 
L’anàlisi dels components de l’indicador mostra que el guany de competitivitat és el resultat de l’evolució seguida pel component nominal, que ha disminuït 2,8 punts percentuals respecte al mateix trimestre de l’any anterior, derivat de la tendència a la depreciació de l’euro en comparació amb els principals socis comercials fora de la zona euro. Els preus industrials relatius, en canvi, han evolucionat a l’alça, amb un increment d’1,2 punts percentuals.
 
Per àrees geogràfiques, l’evolució competitiva més favorable es registra amb els nous països industrialitzats asiàtics, amb una millora de l’índex de 4,9 punts percentuals respecte del mateix període de l’any anterior. El guany de competitivitat és la combinació d’un encariment relatiu dels preus (de 4,3 punts percentuals) compensat amb escreix per la depreciació de l’euro (de -9,8 punts percentuals) en relació amb algunes de les principals monedes d’aquesta àrea.
 
Als països desenvolupats s’aprecia una millora de l’indicador de competitivitat (d’1,6 punts percentuals), que s’explica principalment per l’evolució dels tipus de canvi nominal, on cal fer notar la depreciació de l’euro respecte del dolar americà. En el cas dels mercats europeus, l’evolució de l’índex de competitivitat millora 0,7 punts percentuals en comparació amb el mateix període de l’any anterior, tot reflectint l’evolució del component nominal, mentre que per als mercats de la zona euro es detecta una pèrdua de competitivitat (de 0,5 punts percentuals).

1  

Fitxers adjunts

NPpcsi20123

NPpcsi20123
PDF | 39