La neu ha arribat al litoral i prelitoral

query_builder   23 febrer 2013 14:14

event_note Nota de premsa

La neu ha arribat al litoral i prelitoral

La nit de divendres a dissabte la neu ha afectat el centre i sud del país, amb gruixos de fins a 15 cm a les parts més altes del litoral i prelitoral

 
 
Una baixa en alçada acompanyada d’aire molt fred provinent de l’interior del continent i la presència d’una depressió en superfície al sud del Principat han provocat un episodi de precipitació que ha afectat especialment les comarques del centre i del sud del país al llarg de les últimes 24 hores. El descens de la temperatura ha fet que durant la nit de divendres a dissabte la cota de neu hagi anat baixant progressivament, fins al punt que de matinada s’ha vist nevar fins arran de mar en punts del litoral central.
 
Si bé al llarg de divendres ja s’havien produït precipitacions en forma de neu a cotes baixes en punts del nord-est del país, la nevada més important ha caigut durant la nit de divendres a dissabte al centre i sud del país, tant a les comarques de l’altiplà central com també al litoral i prelitoral. Concretament, la neu ha assolit gruixos al voltant dels 15 cm als sectors més elevats de comarques com el Priorat, les Garrigues, el Baix Camp, la Conca de Barberà, l’Alt Camp, l’Alt Penedès, el Baix Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat i el Garraf. A les parts més altes de comarques properes s’han superat puntualment els 10 cm de neu.
foto
Foto: José Guardiola - Sant Fost de Campsentelles (Vallès oriental)
 
A la ciutat de Barcelona s’ha vist nevar a pràcticament tots els barris, tot i que la neu només ha agafat de manera destacable a les parts més altes de la ciutat. Els gruixos mesurats han anat des d’1 cm al voltant de 100 m d’altitud fins a 10 cm a l’Observatori Fabra, situat a la serra de Collserola, a 410 m sobre el nivell del mar.
 
La taula següent mostra alguns dels gruixos de neu que han mesurat els vigilants i observadors de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) al llarg de la matinada de dissabte:
 
Localitat
Comarca
Gruix de neu
  22-23 febrer 2013
  (cm)
Santa   Coloma de Queralt
Conca   de Barberà
15
Prades   (XEMA)
Baix   Camp
12
La   Granadella
Garrigues
10
Barcelona   - Observatori Fabra (410 m)
Barcelonès
10
La   Llacuna
Anoia
10
Olesa   de Bonesvalls
Alt   Penedès
9
Aiguamúrcia
Alt   Camp
8
Espinelves
Osona
6
Observatori   de Pujalt
Anoia
6
Terrassa
Vallès   Occidental
5
Cornudella   del Montsant
Priorat
5
Horta   de Sant Joan
Terra   Alta
4
Sant   Feliu de Pallerols
Garrotxa
4
Falset
Priorat
4
Sant   Pere de Riudebitlles
Alt   Penedès
4
Martorelles
Vallès   Oriental
3
Abadia   de Montserrat
Bages
2
Solsona
Solsonès
2
Casserres
Berguedà
1
Arbúcies
La   Selva
1
 
 
A banda dels gruixos de neu, cal destacar que la precipitació acumulada ha estat abundant (superior als 20 mm) a molts sectors del centre i sud del país, tant del litoral i prelitoral com del pla de Lleida.
 
La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que han superat els 20 mm entre el divendres 22 i el dissabte 23 de febrer:
 
Estació
Comarca
PPT acumulada
  22-23 febrer 2013
  (mm)
Tamarit   - Hort de la Sínia (XOM)
Tarragonès
33,2
Cunit
Baix   Penedès
32,3
Tarragona   - Complex Educatiu
Tarragonès
29,9
Torredembarra
Tarragonès
28,0
Sant   Pere de Ribes (XOM)
Garraf
28,0
els   Alamús
Segrià
27,6
Lleida   - la Bordeta
Segrià
26,0
Valls -   El Fornàs (XOM)
Alt   Camp
26,0
Constantí
Tarragonès
25,4
Castelldans
Garrigues
24,8
Alcarràs
Segrià
24,8
La   Palma d'Ebre - La Plana (XOM)
Ribera   d'Ebre
24,8
Ascó
Ribera   d'Ebre
24,5
Nulles
Alt   Camp
24,3
Torres   de Segre
Segrià
24,0
Seròs -   Depuradora
Segrià
23,6
Juneda   (XOM)
Garrigues
23,6
l'Espluga   de Francolí
Conca   de Barberà
23,1
Reus (XOM)
Baix   Camp
23,0
el   Vendrell
Baix   Penedès
22,8
Montblanc   (XOM)
Conca   de Barberà
22,7
la   Bisbal del Penedès
Baix   Penedès
21,9
Aitona
Segrià
21,8
Mont-roig   del Camp (XOM)
Baix   Camp
21,5
Vinyols   i els Arcs
Baix   Camp
21,3
Margalef
Priorat
21,2
Sitges   - Port d'Aiguadolç (XOM)
Garraf
21,2
Vinebre
Ribera   d'Ebre
20,8
Vila-rodona
Alt   Camp
20,7
 
Pel que fa a la temperatura, al llarg de la nit s’ha iniciat un descens molt important, que de moment s’ha fet notar especialment a les zones més elevades. La temperatura més baixa enregistrada a les estacions de la XEMA durant la matinada de dissabte ha estat de -19,0 ºC a Certascan (2.400 m, el Pallars Sobirà). Fora del Pirineu, destaquen els -6,0 ºC de Prades (928 m, el Baix Camp) i els -8,0 ºC de PN dels Ports (1.055 m, el Baix Ebre),
 
Finalment, cal destacar que el vent ha començat a bufar amb ratxes fortes als dos extrems del país i a les cotes més altes del Pirineu.
 
 
La predicció indica que les temperatures acabaran de baixar durant la nit de dissabte i la matinada de diumenge. A partir de llavors presentaran poques oscil·lacions i l'ambient serà fred o molt fred en general. Hi haurà glaçades febles al nord del litoral i moderades o puntualment fortes a l'interior durant la nit i les primeres hores del matí. A banda, es mantindran algunes nevades al vessant nord del Pirineu, preferentment a partir de migdia de diumenge, i no es descarta que de manera aïllada puguin arribar a altres punts del país. El vent bufarà de component nord i oest a bona part del país, amb tramuntana a l'Empordà que deixarà alguns cops molt forts fins demà diumenge i que alterarà notablement la situació marítima al nord d'aquest sector.  És per aquest motiu que el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats dos avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per vent i per mar. Aquestes informació es pot consultar a meteo.cat.
 
A partir de mitjans de setmana vinent la baixa en alçada ens tornarà afectar i les precipitacions podran tornar a reaparèixer, sobretot a punts del litoral i prelitoral. Tot i així, la temperatura tendirà a pujar de manera gradual i la cota de neu ja serà més alta.
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
23 de febrer de 2013

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 296