Un temporal de llevant portarà precipitacions generalitzades entre dijous i divendres

query_builder   26 febrer 2013 13:54

event_note Nota de premsa

Un temporal de llevant portarà precipitacions generalitzades entre dijous i divendres

 

També s’espera temporal marítim a la costa a conseqüència del fort vent

 
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que l’arribada d’una important depressió procedent del sud de la Península Ibèrica afavorirà l’entrada d’una massa d’aire molt humit de la Mediterrània, i donarà lloc a un episodi de precipitacions extenses a Catalunya entre dijous i divendres. El vent de component est bufarà molt fort i conseqüentment alterarà notablement l’onatge a tota la costa catalana. Aquest centre de baixes pressions es pot veure en el següent mapa de pressió en superfície, que correspon a la sortida del model WRF previst per dijous 28 a les 18 h UTC:
Mapa
 
La predicció indica que les precipitacions s’iniciaran dijous de matinada pels dos extrems del litoral i prelitoral. Al llarg del dia s’aniran estenent a la resta del territori i acabaran essent generals, tot i que les més abundants s’enregistraran al litoral i prelitoral, especialment al sector sud. En aquestes zones es podran acumular més de 100 mm (l/m²), i a més podran ser localment fortes (més de 20 mm en 30 minuts) i anar acompanyades de tempesta. La cota de neu estarà al voltant dels 800 m, tot i que amb el pas de les hores anirà pujant fins els 1000. Malgrat això, durant la primera meitat de la jornada la cota de neu es situarà cap els 600 metres, especialment a punts de la depressió Central. Al final del dia tendirà a pujar fins els 1200 m. Pel què fa als gruixos de neu, es preveu que s’acumulin més de 20 cm per sobre dels 1000 metres al prelitoral de Tarragona i al quadrant nord-est, especialment al Montseny, a la Serralada Transversal i al Pirineu i Prepirineu Oriental.
 
Divendres es mantindran les precipitacions generals amb una cota de neu al voltant dels 1200 metres, tot i que les més abundants es concentraran al quadrant nord-est de Catalunya, on també es podran acumular més de 100 mm. Al llarg de la tarda les precipitacions aniran minvant fins a desaparèixer per l’interior i el sud del país.
 
En aquest episodi, on menys precipitarà és al quadrant nord-occidental.
 
A banda, la depressió impulsarà vent fort de component est que podrà assolir ratxes superiors als 90 km/h a punts del litoral i del prelitoral, especialment a les cotes més elevades. Aquest vent donarà lloc a un important temporal marítim a la costa, amb onades màximes de més de 2.5 m d’alçada i notable mar de fons de l’est.
 
Les prediccions dels models meteorològics a mitjà termini indiquen un lent ascens de la temperatura i l’absència de precipitacions que de cara al cap de setmana. Durant l’inici de la setmana vinent podrien arribar noves pertorbacions.
 
Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per acumulació i intensitat de pluja, per neu, per vent i per estat de la mar. Tot seguit es mostren els avisos emesos el dimarts 26 a les 10:00 h, que s’aniran actualitzant amb les properes sortides dels models meteorològics:
 
APPT
Intensitat PPT
Neu
Vent
Estat mar

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 710

Mapa

Mapa
GIF | 18