El Servei Meteorològic de Catalunya actualitza les sortides del model d'onatge al seu web públic

query_builder   28 febrer 2013 12:15

event_note Nota de premsa

El Servei Meteorològic de Catalunya actualitza les sortides del model d'onatge al seu web públic

 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), conjuntament amb el Laboratori d'Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (LIM/UPC), ha dut a terme l'actualització del model numèric d'onatge WAM (Wave Model) utilitzat per a la predicció marítima.
 
Amb aquesta actualització es pretén seguir millorant l'oferta i qualitat dels productes disponibles al web del SMC i oferir, alhora, un millor servei públic a tots els usuaris en termes de predicció marítima. Com a principal novetat, els nous mapes ofereixen pronòstics marítims fins a 3 dies vista en dos dominis: un centrat a la Mediterrània Occidental a 15 km de pas de malla, i un altre més proper a la costa catalana a molt alta resolució (3 km de pas de malla). Alhora, s'augmenta la resolució temporal en ambdós dominis que passa a ser ara de 3 hores.
 
Les noves sortides gràfiques es poden consultar, des d'aquesta setmana, al web públic del SMC, concretament al menú Models Oceanogràfics WAM que figura dins l'apartat de Models numèrics del menú general de Predicció.
WAM

Figura 1. Exemple de sortides gràfiques del model WAM pel domini gran a 15 km de pas de malla (esquerra) i el domini petit a 3 km (dreta).

 
El model WAM és un model d'onatge anomenat de tercera generació que es troba en constant desenvolupament. La darrera actualització oficial és suportada pel Helmholtz-Zentrum Geesthacht (HZG) alemany. Es tracta d'un model utilitzat en molts centres meteorològics, entre ells el ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts). El SMC acumula prop de 10 anys d'experiència treballant amb aquest model.
 
La configuració operativa actual al SMC executa la versió 4.5.3 del model WAM dos cops al dia (00 i 12 TU) per dos dominis diferents. Primer, es duu a terme una simulació en l'àmbit de la Mediterrània Occidental amb un pas de malla de 15 km. Posteriorment, les sortides resultants s'utilitzen per proporcionar condicions de contorn per una simulació en un àmbit geogràfic més reduït però amb major resolució espacial (pas de malla de 3 km). En tot dos dominis, l'estat inicial s'obté a partir del pronòstic a 12 hores de la simulació precedent (inicialització en calent) i s'utilitzen dades de vent provinents del model meteorològic WRF-ARW.
 
 
 
Servei Meteorològic de Catalunya
 
Barcelona, 28 de febrer de 2013

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 90