El febrer ha estat fred a Catalunya

query_builder   1 març 2013 11:12

event_note Nota de premsa

El febrer ha estat fred a Catalunya

 

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de febrer de 2013 com a termomètricament fred a gran part de Catalunya, especialment a les parts més elevades de la serralada Prelitoral i del Pirineu. El mes ha estat normal a les planes de l’interior i punts del sud del país.

 

Pluviomètricament, la distribució espacial ha estat molt irregular. El febrer ha estat plujós o molt plujós a l’extrem nord-occidental i al terç sud del país. A la resta de Catalunya el mes ha estat sec i, fins i tot, molt sec al Prepirineu Central i Occidental.

 
La primera quinzena del mes de febrer va venir marcada per una configuració sinòptica caracteritzada pels pas de diversos sistemes frontals procedents d’altes latituds, que van provocar una temperatura baixa a Catalunya i precipitacions abundants o molts abundants al Pirineu, especialment al seu vessant nord. La cota de neu es va mantenir molt baixa durant aquest període, fet que va produir acumulacions importants a molts sectors de l’extrem nord-occidental del país. Fins a tres pertorbacions van visitar Catalunya entre els dies 1 i 15 de febrer: la primera entre els dies 1 i 3, la segona va creuar el país entre els dies 6 i 9, mentre que la tercera va afectar el principat del dia 10 al 15. Les quantitats de precipitació més importants es van registrar al vessant nord del Pirineu, tal com mostren les següents dades mesurades al llarg del període a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 193,7 mm a Certascan (2.400 m), a la comarca del Pallars Sobirà, 158,7 mm al Lac Redon (2.247 m), a la comarca de la Val d’Aran, o 100,8 mm a Sasseuva (2.228 m), també a la Val d’Aran. Igualment, els gruixos de neu acumulada van ser molt destacats en aquestes contrades. D’aquesta manera, diverses EMA gestionades pel SMC amb més de 10 anys de dades van superar el gruix màxim de la sèrie,  com és el cas de Bonaigua (2.266 m), a la comarca del Pallars Sobirà, on els 411 cm del dia 11 superen l’anterior rècord, del 6 de març de 2005, quan el gruix va  assolir 360 cm; a Certascan (2.400 m), a la comarca del Pallars Sobirà, els 320 cm del dia 12 van superar els 304 cm registrats el dia 5 de febrer de 2003; per últim, els 126 cm del dia 10 a Malniu (2.230 m), a la comarca de la Cerdanya, estan per sobre dels 116 cm que es van mesurar el dia 5 de febrer de 2003. Donades les baixes temperatures, la neu va ser també abundant a les cotes més baixes, tal com mostren els 69 cm del dia 10 a Vielha e Mijaran (1.002 m), a la comarca de la Val d’Aran.
 
A partir del dia 15 es va produir una redistribució dels centres d’acció, com a conseqüència d’un desplaçament de l’anticicló centreeuropeu cap a ponent, ubicant-se a la latitud de la península escandinava. Aquesta nova configuració va provocar que el flux del quart quadrant que ha caracteritzat gran part de l’hivern fos substituït per corrents provinents del primer quadrant, fet que va afavorir, d’una banda, un bloqueig de les pertorbacions atlàntiques i la presència fluxos més humits procedents de la Mediterrània. De l’altra, l’arribada a Catalunya d’una massa d’aire molt freda procedent de l’interior del continent europeu. La conjunció d’aquests dos factors va provocar entre els dies 22 i 26 precipitacions a la meitat est del país i un episodi de fred que, fins a la data, ha estat el més important de l’hivern. Les precipitacions més importants durant aquest període registrades a les EMA gestionades pel SMC van ser els 32,3 mm de Cunit (el Baix Penedès), els 29,9 mm de Tarragona-Complex Educatiu (el Tarragonès) o els 28,0 mm de Torredembarra (el Tarragonès). Cal remarcar que les precipitacions van de ser de neu a cotes molt baixes. La nevada més important es va registrar durant la matinada del dia 23, afectant especialment al centre i sud del país, tant a les comarques de l’altiplà central com també al litoral i prelitoral. Concretament, la neu va assolir gruixos de fins a més de 15 cm als sectors més elevats de comarques com el Priorat, les Garrigues, el Baix Camp, la Conca de Barberà, l’Alt Camp, l’Alt Penedès, el Baix Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat i el Garraf. A les parts més altes de comarques properes es van superat puntualment els 10 cm de neu. A la ciutat de Barcelona es va veure nevar a pràcticament tots els barris, tot i que la neu només va agafar de manera destacable a les parts més altes de la ciutat. Els gruixos mesurats van variar des d’1 cm al voltant de 100 m d’altitud fins a 10 cm a l’Observatori Fabra, situat a la serra de Collserola, a 410 m sobre el nivell del mar. Igualment destacar que el fred va ser intens durant aquestes dies, com a conseqüència de la massa d’aire molt freda provinent de l’interior del continent. D’aquesta manera, entre els dies 23 i 27 es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (temperatura mínima diària inferior al percentil 2 de la temperatura mínima d’hivern) a 65 de les 169 EMA gestionades pel SMC. Malgrat aquesta dada, no va ser un episodi de fred excepcional i en cap cas es van produir rècords de temperatura mínima, tot i que la majoria d’estacions van enregistrar la temperatura més baixa del present hivern. Concretament, el 70% de les estacions de les EMA gestionades pel SMC van assolir la temperatura més baixa de l’hivern, entre les quals hi ha totes les estacions situades en zones de muntanya i moltes del litoral.
 
L’últim dia del mes va venir caracteritzat per una llevantada que va deixar precipitacions importants a la meitat oriental de Catalunya, especialment al terç sud del país, on les acumulacions van ser puntualment molt abundants. Les quantitats més importants registrades a les EMA gestionades pel SMC van ser els 111,4 mm a Ulldecona-els Valentins (el Montsià), 92,4 mm a Alcanar (el Montsià) o els 84,6 mm a Mas de Barberans-Abocador (el Montsià). A causa de l’aire fred present durant aquest dia, la neu va afectar la serralada prelitoral a partir dels 600 o 700 metres, amb una cota de neu que va pujar lleugerament al llarg del dia. Destaquen molt especialment els 69 cm de neu registrats fins a última hora del dia 28 a l’EMA del PN dels Ports (el Baix Ebre), situada a 1.055 m d’altitud.   
 
 
El mes de febrer ha estat termomètricament fred a gran part de Catalunya, especialment a les parts més elevades de la serralada Prelitoral i del Pirineu. El mes ha estat normal a les planes de l’interior i punts del sud del país. (Figura 1). Aquesta distribució espacial de les anomalies és conseqüència directa dels fluxos freds provinents d’altes latituds durant la primera quinzena del mes, o molt freds provinents de l’interior del continent durant la segona. També cal destacar que aquesta configuració no va afavorir la presència de boires a l’interior del país, especialment a les fondalades. D’aquesta manera, les anomalies tèrmiques en aquests indrets no ha estat tan baixes com a la resta del territori, com a conseqüència del fet que les mitjanes climàtiques estan fortament influenciades per la presència d’aquest fenomen meteorològic durant l’hivern.
 
La taula següent mostra les anomalies negatives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de febrer respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de febrer pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC. Cal remarcar que com a conseqüència d’unes anomalies de temperatura que han estat per sota dels -3,0 ºC al Pirineu, especialment a les parts més elevades, el mes s’ha de qualificar com a molt fred en aquestes contrades:
 
 
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Lac Redon (2.247 m)
la Val d'Aran
-4,0
Salòria (2.451 m)
el Pallars Sobirà
-3,7
Sasseuva (2.228 m)
la Val d'Aran
-3,6
Bonaigua (2.266 m)
el Pallars Sobirà
-3,5
el Port del Comte (2.316 m)
el Solsonès
-3,5
Núria (1.971 m)
el Ripollès
-3,4
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
-3,4
Boí (2.535 m)
l’Alta Ribagorça
-3,3
Molló
el Ripollès
-3,0
                                                                                             
 
Pluviomètricament, la distribució espacial ha estat molt irregular. El febrer ha estat plujós o molt plujós a l’extrem nord-occidental i al terç sud del país. A la resta de Catalunya el mes ha estat sec i, fins i tot, molt sec al Prepirineu Central i Occidental (figura 2). El pas de diversos fronts durant la primera meitat del mes associats a pertorbacions atlàntiques, amb una trajectòria predominantment del nord-oest, més efectives al vessant nord del Pirineu i arribant molt desgastades a la resta del Principat, juntament amb la configuració sinòptica de la segona meitat del mes amb més presència dels fluxos humits procedents de la Mediterrània, expliquen la distribució espacial de la precipitació durant el mes de febrer.
 
La taula següent mostra les EMA gestionades pel SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes de febrer ha igualat o superat els 75 mm.
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
221,5
Lac Redon (2.247 m)
la Val d'Aran
200,6
Sasseuva (2.228 m)
la Val d'Aran
195,3
Ulldecona - els Valentins
el Montsià
136,9
Bonaigua (2.266 m)
el Pallars Sobirà
132,8
Malniu (2.230 m)
la Cerdanya
125,5
Mas de Barberans - Abocador
el Montsià
121,0
Alcanar
el Montsià
99,9
Vielha e Mijaran
la Val d'Aran
97,0
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
94,8
Horta de Sant Joan
la Terra Alta
91,3
l'Aldea
el Baix Ebre
90,1
els Alfacs
el Montsià
85,0
Aldover
el Baix Ebre
84,0
el Perelló
el Baix Ebre
82,6
Amposta
el Montsià
79,4
l'Ametlla de Mar
el Baix Ebre
77,8
 
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de febrer de 2013 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
Mapa TMm
Mapa AT
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de febrer de 2013 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
 
Mapa APPT
Mapa PPT
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 
 
1 de març de 2013

5  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 498

Mapa APPT

Mapa APPT
PNG | 214

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 246

Mapa AT

Mapa AT
PNG | 328

Mapa TMm

Mapa TMm
PNG | 344