Balanç de la llevantada

query_builder   2 març 2013 12:37

event_note Nota de premsa

Balanç de la llevantada

 

La llevantada que ha afectat Catalunya dijous i divendres ha provocat pluja abundant al litoral i prelitoral, vent fort i una gran alteració marítima

 

A l’extrem sud del país la precipitació ha superat els 100 mm i s’ha acumulat prop d’un metre de neu a les parts altes del massís del Port

 
Entre les últimes hores del dimecres 27 de febrer i el divendres 1 de març al vespre una important llevantada ha afectat el litoral i prelitoral català, provocant precipitació abundant, neu a les zones altes, vents forts i una notable alteració marítima.
 
La situació ha estat provocada per un important flux de l’est, com a conseqüència de la presència d’un anticicló a les Illes Britàniques i baixes pressions a la Mediterrània, tal i com es pot veure al mapa de pressió en superfície corresponent a les 00 UTC del divendres 1 de març:
Mapa
La precipitació va començar a caure prop de la costa les últimes hores del dimecres 27 de febrer i ha afectat bàsicament les comarques del litoral i prelitoral fins que s’ha anat enretirant al llarg del divendres 1 de març. Al començament de l’episodi va ser especialment abundant a l’extrem sud, com ho demostren els 111,4 mm enregistrats al llarg del dia 28 a Ulldecona – els Valentins (el Montsià). A mesura que la baixa en superfície originada al nord d’Àfrica s’anava desplaçant cap al nord de manera paral·lela al litoral de la península, la precipitació es va anar estenent per la resta del litoral i prelitoral, afectant especialment la Costa Brava al llarg de divendres. Tot i que a diversos sectors del litoral s’han acumulat quantitats molt abundants (superiors als 50 mm), la intensitat de la precipitació ha estat entre dèbil i moderada en general, amb més de 24 hores de precipitació continuada. La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) que han superat els 50 mm entre el dimecres 27 de febrer i el divendres 1 de març:
 
Estació
Comarca
PPT acumulada
  27/02/2013 – 01/03/2013
  (mm)
Ulldecona - els   Valentins
Montsià
157,6
Alcanar
Montsià
136,7
Mas de Barberans -   Abocador
Montsià
114,2
Horta de Sant Joan
Terra Alta
100,5
els Alfacs
Montsià
99,3
l'Aldea
Baix Ebre
97,5
Olesa   de Bonesvalls (XOM)
Alt Penedès
89,8
Aldover
Baix Ebre
87,0
Illa de Buda
Montsià
86,1
el Perelló
Baix Ebre
84,2
Amposta
Montsià
83,9
Cassà de la Selva
Gironès
79,9
Sant Pere de Ribes   -
  PN del Garraf
Garraf
79,1
l'Ametlla de Mar
Baix Ebre
78,7
Canet   de Mar (XOM)
Maresme
74,5
Sitges   - Port d'Aiguadolç
  (XOM)
Garraf
73,0
La   Serra d'Almos (XOM)
Ribera d'Ebre
71,0
Roses
Alt Empordà
68,3
la Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
66,8
Batea
Terra Alta
66,6
Calonge   (XOM)
Baix Empordà
64,4
Falset
Priorat
62,5
Gandesa
Terra Alta
58,7
Prades
Baix Camp
56,7
Monells
Baix Empordà
54,7
Ulldemolins
Priorat
54,1
Vila-rodona
Alt Camp
53,4
Santa   Maria de Solius
Baix Empordà
50,6
Fornells de la   Selva
Gironès
50,5
 
A banda de les quantitats més abundants de l’episodi, corresponents a les comarques del litoral i prelitoral, especialment de l’extrem sud, cal destacar que la precipitació ha estat molt més minsa i fins i tot inapreciable a molts sectors de la Catalunya central i del Pirineu i Prepirineu, exceptuant el sector més oriental de la serralada.
 
El flux de l’est era molt marcat en superfície i a les capes mitjanes de la troposfera, cosa que feia que la precipitació generada sobre el mar incidís directament sobre les comarques properes a la costa, però es feia molt més dispersa i dèbil a mesura que aquesta avançava cap a l’interior, després de superar les serres litoral i prelitoral. Com a excepció, al sud del pla de Lleida la precipitació ha arribat a acumular quantitats puntualment superiors als 10 mm. Aquesta distribució de la precipitació es pot veure en el següent mapa, que mostra la precipitació acumulada a Catalunya entre el dimecres 27 de febrer i el divendres 1 de març. S'ha obtingut a partir dels registres dels pluviòmetres de la XEMA i de la XOM.
Mapa PPT
Un altre aspecte molt destacat de l’episodi ha estat la neu, que ha afectat les zones més elevades del prelitoral i l’extrem oriental del Pirineu i Prepirineu. La matinada de dijous la cota de neu era relativament baixa, d’uns 600 o 700 metres, però va anar pujant lleugerament al llarg del dia, fins a situar-se entre els 800 i els 1.000 metres. De totes maneres, la matinada de divendres va arribar a nevar a cotes molt inferiors a l’extrem sud del país i la neu va agafar fins i tot per sota dels 500 metres.
 
La nevada ha estat excepcional a les parts més altes del massís del Port. En aquest sector, l’EMA situada a la cota 1.055 del PN dels Ports (el Baix Ebre) va enregistrar divendres al migdia un gruix de neu nova de fins a 87 cm, acumulats en poc més de 24 hores. La nevada també ha estat important a les parts més altes del Montsant, les muntanyes de Prades i el massís del Montseny. Les estacions de la XEMA ubicades en aquestes zones han acumulat fins a 7 cm de neu nova en el cas de Prades (928 m), al Baix Camp, i 14 cm al Puig Sesolles (1.668), al Vallès Oriental. En aquest cas, el fort vent que bufava als cims del Montseny ha impedit que la neu acumulés un gruix major. D’altra banda, segons dades de l’observador de la XOM, divendres al matí es van acumular fins a 13 cm de neu a Horta de Sant Joan (la Terra Alta), localitat situada a només 505 metres d’altitud.
 
La llevantada també s’ha fet notar pel que fa al vent, que ha bufat especialment fort al litoral i en zones elevades del país entre dijous i divendres. La taula següent mostra les estacions de la XEMA que han enregistrat ratxes màximes superiors als 80 km/h al llarg de l’episodi:
 
Estació
Comarca
Ratxa màxima de vent
  27/02/2013 – 01/03/2013
  (km/h)
Puig Sesolles   (1.668 m)
Vallès Oriental
134,3
Portbou
Alt Empordà
86,4
Barcelona -
  Observatori Fabra
Barcelonès
86,0
Amposta
Montsià
84,2
Montserrat - Sant   Dimes
Bages
83,9
el Port del Comte   (2.316 m)
Solsonès
83,2
Torredembarra
Tarragonès
82,8
Illa de Buda
Montsià
82,4
 
A banda de les ratxes màximes, cal destacar el vent sostingut, que puntualment ha superat els 60 km/h de mitjana semihorària en algunes estacions del litoral la nit de dijous a divendres.
 
El fort vent de llevant i gregal ha provocat una notable alteració marítima, amb onades de fins a 3 o 4 metres arran de costa, sobretot a la costa central, segons la informació facilitada pels vigilants de la XOM.
foto
Platja de la Mar Bella (Barcelona) divendres al matí             Autor: Xavi Mestres
 
 
La predicció per la resta del cap de setmana vindrà marcada per l'ambient assolellat en conjunt, amb temperatures diürnes que pujaran notablement. El vent bufarà predominantment de component sud fluix i la situació marítima estarà menys alterada, tot i que encara amb mar de fons de component est.
 
De cara a la tarda de diumenge arribaran núvols alts i mitjans pel sud del país que seran el preludi de l'arribada d'una nova pertorbació l'inici de la setmana vinent. A partir de la tarda de dilluns dia 4, però sobretot al llarg de dimarts 5 i el matí de dimecres 6, s'espera un nou episodi de precipitacions generals. Les pluges més abundants s'enregistraran a les comarques del nord-est del país, i a les de la resta del litoral i del prelitoral.
 
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
2 de març de 2013

4  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 424

Mapa

Mapa
GIF | 18

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 329

Foto

Foto
JPG | 114