El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat de l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, ha visitat avui la zona arqueològica de la sinagoga de Besalú. El recinte es troba en procés de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica.
 
El conjunt comprèn les restes de la sinagoga medieval, la micvé o banys rituals, el pati i la sala d’oracions. Es tracta d’un dels pocs conjunts sinagogals que es conserven a Europa i destaca no només per les restes arqueològiques amb un elevat grau de conservació ja que estan pràcticament intactes sinó també pel fet que hi ha documentació d’època medieval.
 
Destaca especialment en el conjunt la micvé o banys rituals i de purificació pel seu excel·lent estat de conservació. Els banys eren usats tant per homes com per dones i també s’hi purificaven objectes d’ús personal com vaixelles i estris usats durant la Pesah, la pasqua jueva que commemora l’èxode dels hebreus a Egipte.
 
Altres espais  del conjunt són el pati on s’hi realitzaven festivats i casaments;  l’escola, on s’impartien classes a nens i adolescents,  i la sala d’oració, amb galeria superior per a les dones separada de l’espai per als homes. La sinagoga no només tenia usos religiosos sinó que també s’hi celebraven reunions civils.
 
Els treballs de museïtzació de la zona s’han concretat en dues fases. La primera ha suposat la recuperació de la fisonomia original de la sinagoga, del segle XIII, i la recuperació d’elements relacionats amb les activitats hidràuliques de l’edifici el 1601. La segona fase ha consistit en l’adequació de la plaça i l’obertura del Portal dels Jueus a la façana fluvial.
 
La visita del conseller Mascarell s’emmarca en els actes de la Fira Besalú Ciutat Jueva que es du a terme aquest cap de setmana. A través de visites guiades teatralitzades, mercat jueu, tallers, exposicions i conferències es vol apropar els visitants al llegat patrimonial, artístic, social i cultural de la història del municipi.