govern

Gordó anuncia que el Departament posarà en marxa els mecanismes necessaris perquè el Parlament i el Congrés impulsin la reforma de la Llei hipotecària i la Llei processal

query_builder   4 març 2013 16:21

event_note Nota de premsa

Gordó anuncia que el Departament posarà en marxa els mecanismes necessaris perquè el Parlament i el Congrés impulsin la reforma de la Llei hipotecària i la Llei processal

  • Ho ha anunciat el conseller de Justícia durant la signatura, aquest migdia, del Protocol d'execució de les diligències de llançament al partit judicial de Barcelona
imatge signatura
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha anunciat aquest migdia, durant la signatura del Protocol d’execució de les diligències de llançament al partit judicial de Barcelona, que “el Departament posarà en marxa els mecanismes oportuns perquè el Parlament i el Congrés impulsin la reforma de la Llei hipotecària i la Llei processal”, competència de l’Estat.
 
 
Durant la signatura, que ha tingut lloc a la capella del Saló dels Passos Perduts del Palau de Justícia, Germà Gordó ha precisat que “hi ha marge per a una llei hipotecària més justa”, alhora que ha puntualitzat que l’acte d’avui “és un acte de justícia social”, però que no és suficient perquè, com ha apuntat en la seva intervenció, cal reformar les lleis que regulen aquest àmbit.
 
Sobre el Protocol que s’ha formalitzat avui, el conseller de Justícia ha posat en relleu que “la col·laboració interinstitucional no tan sols és possible sinó que, a dia d’avui, és urgent i necessària i s’ha de donar més sovint”. En aquesta mateixa direcció, i fent referència a la situació actual, el titular de Justícia ha afegit que “no té sentit fer política si no veiem el rostre humà de les persones. Persones que tenen noms i cognoms, que es poden trobar en situacions dramàtiques”.
 
 
El Protocol signat entre l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Justícia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Col·legi d’Advocats de Barcelona i el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona neix de la necessitat de donar resposta urgent i ràpida a les greus situacions en què es troben moltes famílies davant la pèrdua de l’habitatge habitual després d’un procediment judicial, agreujat per l’especial situació econòmica. En aquest sentit, el conseller Gordó ha subratllat que “es tracta d’arribar a les persones, però sobretot arribar-hi a temps” per donar una resposta eficaç i eficient a la difícil situació a la qual es veuen abocades les persones que pateixen una diligència de llançament.
 
 
El Protocol estableix que són especialment vulnerables les persones de la tercera edat; les persones amb discapacitat, amb malalties mentals; les famílies amb menors d’edat; les persones en situació irregular, etc.
 
 
A partir de demà s’haurà d’informar els serveis socials en cas de desnonament a famílies en especial risc social
 
L’objectiu d’aquesta signatura, com ja va avançar el conseller Gordó en la seva compareixença al Parlament de Catalunya el passat 20 de febrer, és coordinar de forma preventiva l’acció dels organismes implicats per tal d’evitar que es produeixi cap desnonament o execució hipotecària al partit judicial de Barcelona a persones especialment vulnerables sense el coneixement i l’actuació dels serveis socials municipals i, alhora, oferir als afectats la informació necessària sobre els serveis socials disponibles i pal·liar així la traumàtica situació que es deriva d’aquests procediments.
 
Així doncs, les parts signants es comprometen a actuar a través dels seus organismes en les competències que els afecten amb la finalitat d’oferir informació i assessorament jurídic personalitzat a les persones o famílies afectades i facilitar la comunicació i la negociació de mesures correctores i alternatives entre la part deutora i l’entitat financera. El Protocol estableix també la creació d’una Comissió mixta de seguiment, formada per membres d’aquestes institucions i presidida pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
 
Des del Departament s’impulsaran, quan escaigui, accions de formació –des del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE)- perquè el personal judicial que hagi de practicar les diligències pugui completar la informació que s’hagi de subministrar als demandants. I alhora impulsarà les modificacions necessàries en els sistemes de gestió processal.
 
A aquesta mesura, s’hi aniran sumant altres acords amb diferents institucions, i actualment ja es treballa perquè s’estengui a la resta de Catalunya.
 

2  

Fitxers adjunts

imatge signatura

imatge signatura
JPG | 2891

Protocol desnonaments

Protocol desnonaments
PDF | 35