
A més, el titular del Departament d’Agricultura ha fet pública l’adhesió de la Generalitat de Catalunya al projecte d’AECOC contra el malbaratament alimentari
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquesta tarda, la inauguració del XIII Congrés AECOC de productes carnis i elaborats i la formalització de l’adhesió al Projecte contra el malbaratament alimentari, al Palau de Congressos ‘La Llotja’ de Lleida.
Així, Josep Maria Pelegrí ha aprofitat l’acte per a fer pública la suma del Govern català, mitjançant el Departament, al projecte de col·laboració per a reduir el malbaratament alimentari que està impulsant AECOC. “El tema està a l’agenda de la Unió Europea, el ple de l‘Eurocambra ha elaborat un informe en què reclama a la Comissió Europea mesures urgents per a reduir-lo a la meitat el 2025 a la UE i demana que cada país tingui un pla estatal enguany. Des del DAAM ja estem treballant per posar en marxa projectes que ens duguin a la reducció del malbaratament innecessari d’aliments, que ha esdevingut un problema amb moltes i diverses conseqüències (ètiques, econòmiques, ambientals, de seguretat...) i, tanmateix es pot fer gestos molt senzills per a reduir-ne l’impacte. És un problema que ens implica a tots, per tant cal la col·laboració de tots els agents de la cadena alimentària, no només dels consumidors”. D’aquí que Pelegrí s’hagi congratulat d‘aquesta iniciativa d’AECOC i de la implicació fins ara de més de 200 empreses, a més de diferents associacions del sector, així com del Departament i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). “Nosaltres farem tot el que estigui al nostre abast per a fer realitat el repte de l’esmentada reducció a la meitat el 2025”, ha afegit.
D’altra banda, el conseller, a més de donar la benvinguda als presents i agrair-los la participació un any més en “aquest punt de trobada del sector carni, que permet intercanviar experiències, unir interessos i compartir idees i iniciatives, tractant d’oportunitats de reptes però també d’oportunitats que donen pas a l’optimisme i a la responsabilitat”, ha volgut fer palès que “un any més la conjuntura econòmica no ajuda el sector i segueix generant un mercat molt més complex, fet que requereix seguir unint esforços de totes les parts per a la millora competitiva del sector”, ha assenyalat Pelegrí, complexitat que ve donada, entre altres, “per la volatilitat del mercat del cereal, la pressió econòmica, la millora sanitària, les relaciones entre els agents de la cadena i el nou comportament del consumidor, que busca una dieta saludable, ràpida, funcional i amb una bona relació qualitat-preu”.
En aquest punt, el conseller s’ha referit al frau en l’etiquetatge d’alguns productes precuinats que incloïen carn de cavall sense indicar-ho, que “fa trontollar la confiança del consumidor. És evident que aquesta és una de les preocupacions del sector aquests dies, sé que travesseu moments especialment delicats, no obstant, sabeu que podeu comptar amb el suport de la Generalitat i, com a portaveu faig extensiu el suport a un sector amb tant pes en la nostra economia i societat com el carni. Plena confiança, doncs, en ell, convençut que feu la vostra tasca com cal i complint amb totes les normes i requisits”. En aquest punt, Pelegrí ha afegit que “la Generalitat també treballa per a reforçar la confiança de la població en els vostres productes, i per això dedica una part molt important dels seus mitjans a garantir la seguretat alimentària mitjançant un conjunt d’actuacions aplicades de manera coordinada i integrada en el conjunt del territori. La confiança del consumidor és molt difícil de guanyar i molt fàcil de perdre, per això entenem que és el nostre deure posar tots els nostres esforços a disposició dels ciutadans i també del sector, garantint que el que mengem compleix totes les garanties”.
Dit això, el conseller ha volgut posar èmfasi en “un fet positiu com són els resultats del sector l’any passat. A Catalunya, la tirada de les càrnies, especialment les porcines, ha salvat un any més tota la cadena. Els sectors ramaders, amb el porcí de forma destacada, han tingut uns increments de preus superiors al dels costos amb millores en els marges i recuperació certa de la precarietat financera en què es trobaven. Així, el valor de la producció ramadera s’ha incrementat un 9,84%, el que tenint en compte que l’alimentació animal en conjunt ha registrat un increment del 7,48% li ha permès obtenir millors marges que l’any anterior. Tanmateix, la llet ha tingut un any complicat, i els resultats de l’oví-cabrum són molt propers als de l’any anterior però aquests ja no eren bons”.
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha afegit que, això però, “cal ser optimistes i seguir buscant oportunitats, perquè n’hi ha, i sens dubte, el sector carni ja ho està fent. La nostra indústria ha vist en l’obertura i consolidació de nous mercats a l’exterior una solució a la complexitat actual. La seva estratègia de desenvolupament se centra en el seu gran potencial exportador de productes d’alta qualitat i de producció diferenciada”, com confirmen les xifres atès que l’any 2012 s’ha exportat un 5% més que el 2011, actualment la cobertura del sector és de 1006%, és a dir, exportem un 10% més del que importem; i a més la captació de clients asiàtics (Xina, Singapur, Tailàndia), de l’Est (Rússia, Ucraïna…) i de grans potències com Estats Units creix cada any. Frigorífics Costa Brava ja ha obtingut autorització per a exportar a Estats Units, el que el converteix en el primer escorxador de l’Estat de porc blanc que ha obtingut aquest permís”.
Pelegrí també ha advertit, però, que per a aconseguir bones xifres “cal seguir carregant piles i apostar contínuament per la innovació, l’eficiència i la internacionalització; la innovació ens diferencia dels competidors aportant valor afegit al consumidor i permet obrir horitzons, l’eficiència ens ofereix estalvi, maximitzar els recursos i minimitzar la pujada dels costos de producció; i la internacionalització perquè el món és el nostre tauler. Si una empresa deixa d’innovar, de cercar l’eficiència i d’augmentar els mercats perquè hi ha crisi, perquè creu que no té suficient capacitat o capital, s’equivoca, no hi ha altres camins vàlids, sinó que els camins passen inevitablement per donar suport a la competència, a la producció, i a la competitivitat de les vostres indústries”.
Així, el conseller ha considerat “fonamental exigir que tots els productes carnis comercialitzats als mercats europeus tinguin les mateixes exigències higiènic-sanitàries i de control; quant a la necessitat de donar suport a la producció, ha assenyalat que “les nostres empreses poden distingir-se i obtenir valor afegit mostrant l’origen del seu producte i els beneficis de mantenir aquesta estructura per al país; i pel que fa a fomentar la competitivitat de les indústries agroalimentàries, ha reiterat que és una prioritat del Govern català estimular l’activitat productiva i la creació d’ocupació”.
Finalment, Josep Maria Pelegrí ha instat els presents a seguir apostant pel desenvolupament tecnològic, per la innovació, per guanyar dimensió, per la formació, i la internacionalització, entre altres.
Val a dir que el Congrés, inaugurat avui pel conseller Josep Maria Pelegrí i que finalitza demà, està organitzat per l’associació de fabricants i distribuïdors AECOC, amb la col·laboració del DAAM, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), i té com a objectiu conèixer i afrontar amb èxit els reptes i els temes que preocupen el sector carni.
S’esdevé com a punt de trobada i relació entre els diferents agents de la cadena de valor càrnia, en un marc en què es podrà conèixer com evoluciona el mercat de carnis i derivats, així com el comportament del consumidor i els seus hàbits de compra, pel que comptarà amb màxims responsables de destacades empreses que compartiran la seva visió del mercat, així com les palanques de què es disposa per a créixer.
Així mateix, demà dimarts s’ha organitzat un sopar per als congressistes, en el qual, entre d’altres, es podrà degustar productes amb distintiu de qualitat cedits per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Llonganissa de Vic, per la IGP Vedella dels Pirineus, i El Nostre Corder.
Empreses participants:
Carns Catalana-Pallejà SA | ramaderia i indústria càrnica de boví i oví | Barcelona
Consell Regulador de la IGP Llonganissa de Vic | llonganissa | Vic (Osona)
El Nostre Corder | corder amb marca Q | Alfarràs (Segrià)
Frigoríficos Costa Brava SA | carn de porcí | de Riudellots de la Selva (Selva)
Mafriseu SA | carn fresca de boví, equí, oví i porcí, elaborats frescos cuits i curats ecològic | La Seu d’Urgell (Alt Urgell)
Provedella | carnis | Barcelona
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.
1