El Departament d'Agricultura presenta la campanya de prospecció de patògens de quarentena 2013

query_builder   5 març 2013 18:12

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura presenta la campanya de prospecció de patògens de quarentena 2013

FOTO WEB
Imatge de la reunió d'avui.
 
La Taula Sectorial de la Fruita Dolça analitza la proposta de l’OCM de fruites i hortalisses
 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest matí, la Taula sectorial de la fruita dolça, celebrada a la seu principal del DAAM a Lleida.
 
La reunió ha servit per a presentar la campanya de prospecció dels patògens de quarantena, especialment el foc bacterià, el virus de la sharka, i les xanthomonas, alhora que s’ha exposat el resum de la campanya 2012 i s’ha presentat l’estratègia de prevenció i lluita per a aquest 2013. Pel que fa al foc bacterià, el DAAM continua apostant per l’eradicació en cas de trobar alguna mostra positiva durant la prospecció intensiva de les plantacions fructícoles i pel reforçament de les mesures preventives. I quant a la sharka i a les xanthomonas, aquesta estratègia es basarà a ampliar la zona de prospecció i en l’eradicació dels arbres afectats.
 
A més, s’ha informat de la detecció molt localitzada de la presència de la mosca drosophila suzukii, en una zona no cultivada de la Granja d’Escarp, la qual cosa accentuarà la vigilància, prevenció i control d’aquesta plaga per part del Departament.
 
D’altra banda, en relació a la reforma de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) de Fruites i Hortalisses prevista en la futura Política Agrària Comuna (PAC), el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha exposat les principals línies contemplades en l’esmentada proposta de reforma, i en especial pel que fa a les mesures de gestió de crisis, les Agrupacions d’Organitzacions de Productors (AOP), les organitzacions interprofessionals, i les mesures de promoció del consum.
 
Tot plegat ha generat un debat en què han sorgit qüestions com la necessitat de concentrar l’oferta a través de les OPFH per bé que sense limitar la creació de noves organitzacions ni apostar únicament per una excessiva concentració. Igualment, alguns assistents han sol·licitat estar atents a la proposta prevista en la reforma de la PAC que exclou, com a hectàrees elegibles, les superfícies de fruiters. Algunes entitats han demanat revisar el funcionament d’alguna OPFH, en particular pel que fa a la participació dels productors en els òrgans de decisió. També s’ha palesat la necessitat d’aprofitar els mecanismes que ofereixi la nova reforma per a optimitzar les mesures de gestió de crisi, en especial les relatives a les retirades per a beneficència o la transformació dels productes. Domènec Vila ha insistit en la necessitat d’aprofitar l’estructura de les OPFH i el marge que, en aquest sentit, preveu la proposta de reforma per tal de concentrar al màxim l’oferta i millor, d’aquesta manera, la negociació i els marges comercials.
 
Finalment, Molins i Vila han emplaçat la Taula a tractar amb major profunditat totes les qüestions relacionades amb la reforma de la PAC en el sector de fruites i hortalisses a través de reunions de treball que en el marc de la mateixa Taula seran convocades properament.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la reunió d'avui.

Imatge de la reunió d'avui.
JPG | 1822